Er zijn maar weinig dingen zo belangrijk als het kopen van de juiste maat overhemd. Maar hoe kom je daarachter? Een te lang overhemd gaat ´proppen´ in de broek. Een te kort overhemd schiet er juist makkelijk uit. Korte mouwen zijn niet mooi en zit bovendien niet lekker. Lange mouwen staan slordig. Te wijde overhemden doen niets voor je figuur en maken je slonzig, maar te strak is ook niet goed en accentueert vaak juist de plekken die je liever een beetje ´verstopt´. Kortom, het lijkt eenvoudig maar er is nog heel wat waar je op moet letten voordat je het juiste overhemd te pakken hebt. Lees hier hoe je het beste er achter komt wat je overhemden maat is.

borstomvang en buikomvang meten is belangrijk voor het bepalen van de juiste overhemdenmaat

Verschillen per merk

Voordat we ingaan op hoe je je juiste maat bepaald, leggen we eerst uit dat de maten kunnen verschillen per merk en heel soms zelfs per collectie. Je hebt dat vast wel eens opgemerkt. Je loopt al jaren in een boordmaat 42, maar net bij dat ene merk gaat het boord lastig dicht. Haastig ren je naar de spiegel, ben je echt zo veel dikker geworden? Nee hoor, het kan gewoon zijn dat het ene merk net iets scherper snijdt dan de ander. Geen probleem, maar wel een aandachtspunt. Als je een nieuw merk koopt is het handig om altijd de maattabel te checken. Koop je in een ´offline´ winkel, dan kun je vragen om een pashemd. Je kunt zo vlot veel verschillende merken passen, zonder dat ze telkens uitgevouwen hoeven worden.

Schakel bij twijfel hulp in. Onze experts helpen je graag verder de juiste maat te vinden. Zo voorkom je miskopen.

Meten is weten

Om de maattabel echt goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk ook je eigen maten goed te kennen. Houd pen en papier bij de hand en vraag idealiter iemand om je even te helpen.

 1. De eerste maat die je moet weten is de boordmaat: Het meten van je boordmaat is heel eenvoudig. Je legt een meetlint om je hals, ter hoogte van je adamsappel. Leg een of twee vingers plat op je nek en houd ze tussen je nek en het meetlint. Je creëert dan iets speling, zodat je straks ook nog comfortabel kunt ademen. Je kunt het meetlint overigens ook gewoon wel aan laten sluiten en een centimeter erbij optellen. Het aantal centimeters waar je op uit komt is je boordmaat. Doorgaans vind je deze maat als eerste maat in maattabellen en wordt gezien als ´de maat´ van het overhemd. (een overhemd maat 41, is eigenlijk een overhemd met boordmaat 41).
 2. Check nu of de rest van de maten ook kloppen. Begin bij je borstomvang. Leg het meetlint om het breedste gedeelte van je borst en blijf ontspannen staan. Het best is om te meten op de blote huid, of met een strak T-shirt aan.
 3. Vervolgens meet je de taille, dat is juist het smalste stuk van je buik (bij een slank postuur), als je een buikje hebt meet je ter hoogte van je navel. Het is een natuurlijke reactie om je buik wat in te houden. Maar dat is niet handig. Je wilt dadelijk immers ook niet constant met een ingehouden buik je overhemd dragen.
 4. En ten slotte is het goed om je armlengte te meten. De meerderheid van de Nederlandse mannen heeft armen van 64 tot 65 centimeter. En dat zie je ook terug in de maattabellen van de overhemden. De standaardmouwlengte is 65 centimeter. Om te kijken of dat voor jouw armen goed is meet je vanaf de buitenkant van je schouder tot aan je pols. Zit je een stuk over de 65 centimeter heen? Geen zorgen, vrijwel alle merken bieden een optie voor een langere mouw. Die zijn vaak of 69 of 72 centimeter.

Nu je al deze informatie hebt, kan je gemakelijker bepalen wat je overhemden maat is.

je overhemden maat bepalen doe je met behulp van een centimeter of meetlint

Boordmaat versus confectiemaat

Juist. Nu weet je dus al die maten, maar je zal net zien dat jij een merk hebt wat werkt met S, M, L etc. Daarvoor is onderstaande tabel erg handig.

 • Boordmaten 37 en 38 staan gelijk aan maat S
 • Boordmaten 39 en 40 staan gelijk aan maat M
 • Boordmaten 41 en 42 staan gelijk aan maat L
 • Boordmaten 43 en 44 staan gelijk aan maat XL
 • Boordmaten 45 en 46 staan gelijk aan maat XXL
 • Boordmaten 47 en 48 staan gelijk aan maat 3XL

Maten afzetten tegenover de pasvorm

Je weet nu je maten, maar je wilt waarschijnlijk geen overhemd wat heel strak aangesloten zit. Je moet nog wel bewegingsruimte houden. Daarom kijk je naar welke pasvorm je graag wilt dragen. Een sterk getailleerd overhemd of een recht gesneden overhemd van dezelfde maat en hetzelfde merk, zitten alsnog heel verschillend.

Kijk om te beginnen eerlijk naar je lichaamsbouw. Ben je lang en mager? Draag je overhemden dan niet te strak. Anders krijg je al snel het ´lange slungel´ effect. Je overhemd kan best iets getailleerd zijn, maar niet te strak. Grappig genoeg geldt hetzelfde advies ook voor mensen die een buikje hebben. Met een getailleerd, maar niet te strak, overhemd, verdoezel je eenvoudig de ´love handles´.

Ben je atletisch gebouwd en ´normaal´ van lengte? Dan is een sterker getailleerd overhemd een goed idee. Je benadrukt daarmee mooi je vorm.

Om te kijken of het past kun je bij jouw maten het volgende optellen:

 • Plus 6 centimeter voor een strak aangesloten overhemd
 • Plus 10 centimeter voor een ´normaal´ overhemd
 • En 14 centimeter erbij voor een ruimvallend overhemd.

Met deze informatie kun je gemakkelijk bepalen wat je overhemden maat is. je kan bijna niet meer de mist in gaan! Veel shopplezier.

als je een sportieve bouw hebt kan je meestal een slim fit model aan