Overhemden opvouwen is een klusje dat we allemaal kunnen missen als kiespijn. Niet enkel omdat het een tijdrovende taak is, ook omdat het opvouwen van overhemden zonder dat er kreuken komen in te zitten een echte kunst is. Gelukkig heeft een Japans bedrijf daar nu een hightech oplossing voor bedacht. De Laundroid Robot vouwt je overhemden keurig op zonder dat je ernaar moet omkijken. Toch hoeven huisvrouwen en -mannen nog niet te juichen. Het ding heeft namelijk wel ruim vier minuten per hemd nodig en je moet de overhemden zelf aanreiken. Maar een eerste stap is het wel natuurlijk.

Nooit meer overhemden vouwen: de Laundroid Robot

Nooit meer overhemden vouwen
Seven Dreamers, zo heet het Japanse bedrijfje dat de Laundroid Robot heeft ontwikkeld. In samenwerking met het eveneens Japanse Panasonic Corporation en het bij ons minder bekende Daiwa House werkten ze een prototype uit dat onlangs werd voorgesteld op technologiebeurs Ceatec. Een robot die je overhemden kan opvouwen moet volgens de Seven Dreamers binnen afzienbare tijd een even alledaags huishoudtoestel worden als een wasmachine of een droogtrommel.

Technologiedromers die het overhemden vouwen beu zijn
De ‘technologiedromers’ van Seven Dreamers denken dat de wereld nood heeft aan echte innovatieve ideeën als het gaat om technologie. Hun doel is, zo zeggen ze zelf, “uit niets iets creëren dat de wereld nog nooit gezien heeft”. Misschien heb je trouwens wel al gehoord over een andere uitvinding van Seven Dreamers. Hetzelfde bedrijfje bedacht namelijk ultralichte maar supersterke golfclubs, gemaakt uit de nieuw ontwikkelde en veelbelovende koolstofvezels.

Nooit meer overhemden opvouwen dankzij een robot

Nooit meer overhemden vouwen: waar te starten?
Nu zijn golfclubs natuurlijk op een heel beperkte doelgroep gericht en dus wilden de Seven Dreamers (er staan ook echt 7 technologiespecialisten aan het hoofd van het bedrijf) met hun volgende uitvinding iets ontwikkelen waar (bijna) de hele wereld z’n voordeel mee zou kunnen doen. Dat werd dus de Laundroid Robot.

De machine werkt als volgt. Je haalt je overhemden van de drooglijn en doet ze in een speciale lade. Vier minuten later geeft de Laundroid met een licht- en geluidssignaal aan dat je overhemd perfect gevouwen is. Dat lijkt lang, en dat is het ook, want diezelfde klus zou zelfs de meest onhandige huisman of -vrouw wellicht op minder dan één minuut klaren.

Sterk staaltje techniek: robot vouwen
Desondanks is de Laundroid toch een geslaagde uitvinding. Het vouwen van overhemden is voor een robot namelijk een heel moeilijke klus. Doordat elk overhemd anders is en doordat de bewegingen van het overhemd tijdens het vouwen moeilijk te voorspellen zijn moet de Laundroid over heel wat rekenkracht beschikken om kreukloos te kunnen vouwen.

Bovendien is het natuurlijk heel wat eenvoudiger overhemden aan te reiken dan ze ook te moeten vouwen. Seven Dreamers rekende uit dat we gemiddeld 9000 uur van ons leven besteden aan het opvouwen van wasgoed. Dat wil zeggen dat we er 375 dagen en nachten van ons leven mee vullen, of meer dan één jaar(!). Wie zou daar niet minstens enkele uren van willen terugwinnen?

Nooit meer overhemden vouwen: koop een Laundroid
De Laundroid combineert volgens Seven Dreamers klassieke Japanse origami-technieken met een vernieuwende technologie. In Japan is de overhemden vouwende robot alvast een hit. Sinds z’n introductie bekeken al 6 miljoen Japanners een promovideo voor het apparaat. Voorlopig is het nog wachten op een fabrikant die de Laundroid ook echt op de markt zou willen brengen. Daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten tot de techniek ook echt helemaal op punt staat.