Onze overhemden en andere kledingstukken bezorgen ons veel werk. Wassen, drogen, strijken, er zijn leukere klusjes te bedenken… Maar binnenkort hebben we misschien iets minder werk met onze kleding. Chinese wetenschappers hebben namelijk een chemische beschermlaag ontwikkeld die katoen helpt om zichzelf schoon te maken. Alle geurtjes en vlekken worden verwijderd door het kledingstuk in kwestie even in de zon te hangen. Nooit meer overhemden wassen? Het is misschien binnenkort realiteit.

Overhemden nooit meer wassen: een droom?

Een goedkope, niet-giftige en ecologische methode om kleding zichzelf te laten wassen, die revolutionaire uitvinding stelden wetenschappers van de Shanghai Jao Tong-universiteit in China voor in een recente wetenschappelijke publicatie. Overhemden die zouden behandeld worden met titaniumdioxide, een stof die zich gedraagt als een afbreker van organische vervuilers, zouden nooit meer in de wasmachine moeten, zo beweren de onderzoekers.

Garen dat je niet hoeft te wassen voor overhemden

Voor het eerst in overhemden gebruikt: dus nooit meer wassen
Titaniumdioxide wordt al voor meer zaken gebruikt. Zo vinden we het onder meer terug in zelfreinigende ramen die in nieuwe constructies worden gebruikt. Daarnaast bestaan er ook al ‘geurvrije sokken’ en ‘permanent schone keuken- en badkamertegels’ die behandeld werden met een laag titaniumdioxide. Maar de stof in overhemden of andere grotere kledingstukken gebruiken was tot nu toe niet gelukt.

Dankzij een doorbraak in het Chinese onderzoek is dat nu dus wel mogelijk. Door een mengsel te maken van titaniumdioxide en stikstof en dat aan een speciale chemische behandeling te onderwerpen ontstond een vloeistof die die perfect geschikt was om als coating op bijvoorbeeld overhemden te gebruiken. De coating wordt vervolgens nog aangevuld met zilverjodide. Dat laatste is een stof die helpt chemische reacties te stimuleren onder invloed van licht.

Nooit meer overhemden wassen

Nooit meer overhemden wassen
De onderzoekers zijn nog volop bezig met het uittesten van de coating op kledingstukken die in alledaagse situaties gedragen worden. Zo willen ze kijken of echt gedragen broeken, overhemden en vesten zichzelf efficiënt weten schoon te maken. In het laboratorium leek het er alvast op dat de coating ook na verschillende ‘wasbeurten’ in de zon actief bleef. Ook als de kledingstukken toch in een gewone wasmachine werden gewassen en daarna te drogen gehangen bleef de coating op plaats. Dat wijst er dus op dat de coating stabiel genoeg is om binnenkort in onze overhemden verwerkt te worden.

Kledingfabrikanten geïnteresseerd
Verschillende kledingfabrikanten hebben al interesse laten blijken in het door de Chinese onderzoekers ontwikkelde product. Ze onderzoeken momenteel of het procedé voor het aanbrengen van de coating op industriële schaal kan toegepast worden.

Vooral in Azië zou de interesse groot zijn. Niet enkel in het altijd innovatieve Japan maar in heel Zuidoost-Azië, vooral omdat de lokale bevolking daar veel last heeft van het warme en vochtige klimaat. Zo’n klimaat betekent nu eenmaal veel zweten en dat heeft dus tot gevolg dat je ook je overhemden en andere kledingstukken vaak moet wassen.

Wie houdt er van wassen? of de was doen?
Er zitten trouwens nog enkele andere veelbelovende uitvindingen in de pijplijn als het gaat om onze kleding. Zo hebben onderzoekers van de universiteit van Sheffield een textiel ontwikkeld dat helpt om de lucht om de drager van het kledingstuk heen te zuiveren. Zo helpt ons overhemd ons binnenkort misschien ook om gezondere lucht in te ademen.