Onderhoud overhemden. Het is belangrijk om je overhemden goed te onderhouden. Zeker als het één van je favoriete overhemden betreft. Elke man heeft één of twee favoriete overhemden in de kast hangen. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van deze overhemden is het van belang dat je ze goed onderhoudt. Wij hebben een aantal tips onder elkaar gezet hoe je jouw favoriete overhemd het beste kunt onderhouden. Op deze manier haal je het optimale uit je favoriete overhemd en gaat het overhemd het langst mee.

Om je overhemd(en) zo goed als mogelijk te onderhouden hebben we de "onderhoud van overhemden" in twee aparte categorieën verdeeld. In deze categorieën staan elk 5 tips.Dit zijn:

Overhemden onderhouden deel 1: hoe was je overhemden het beste?

Overhemden onderhouden deel 2: hoe strijk je overhemden het beste?

onderhoud overhemden voor heren

Deel 1: onderhoud je overhemd goed door de volgende wastips

Tip 1: was het overhemd voordat je het de eerste keer draagt

Wanneer je het overhemd uit de verpakking haalt en voor de eerste keer wilt wassen ,is het verstandig om het overhemd eerst in een bak met koud/lauw water te leggen. Doet dit voor ongeveer 10 minuutjes. Hierdoor blijft de kleur van het overhemd mooi en kan het overhemd wennen aan (koud) water.

Tip 2: was het overhemd op de juiste temperatuur

Op het labeltje aan de binnenkant van het overhemd staat altijd wat algemene informatie over het overhemd. Eén van deze punten is op hoeveel graden je het overhemd kunt wassen. Er staat vaak een was afbeelding met 40 graden erboven. Onze voorkeur is wassen op 30 graden i.p.v. 40 graden. Wanneer je de overhemden te heet wast, kun je namelijk het katoen beschadigen, waardoor het overhemd zijn kleur kan verliezen.

Tip 3: was het overhemd binnenstebuiten

Om je overhemd goed te onderhouden is het van belang dat je het overhemd binnenstebuiten wast. Door het overhemd binnenstebuiten te wassen, zorg je ervoor dat de binnenkant van het overhemd tegen de roterende wastrommel draait in plaats van dat de buitenkant (zichtbare kant). Door het binnenstebuiten te wassen voorkom je eventuele lichte beschadigingen aan de buitenkant van het overhemd. De kleur en kwaliteit van de stof van het overhemd blijven hierdoor langer goed en mooi.

Tip 4: was je overhemden op een niet te hoog toerental.

Zet het toerental van de wasmachine niet te hoog. Onze voorkeur is tussen de 400 en 800 toeren (afhankelijk van welke stand jouw wasmachine heeft). Door je overhemden op een lager toerental te wassen voorkom je dat het overhemd met een hoge snelheid tegen de wastrommel slaat. Dit minimaliseert eventuele lichte beschadigingen aan de stof. Daarnaast heeft wassen op een laag toerental nog een ander positief effect: de overhemden komen nat uit de wasmachine. Wanneer je de overhemden netjes op een kledinghanger hangt, trekt het gewicht van de natte stof het overhemd enigszins recht. Dit scheelt bij het strijken.

Tip 5: stop je overhemden niet in de droger

Zoals bij tip 4 is benoemd: hang je overhemden altijd op een kledinghanger( of haakje). Stop het overhemd nooit in de droger. Dit zorgt ervoor dat het katoen wordt aangetast en zodoende verliest het overhemd stevigheid en wordt de kleur van het overhemd langzaam valer. Daarnaast krimpt het overhemd meer.
Naast de vijf wastips zijn er ook vijf strijktips. Aan de hand van onderstaande strijktips gaat het overhemd zo lang als mogelijk mee en onderhoud je het overhemd goed.

onderhoud van je overhemden door gebruik te maken van wastips

Deel 2: onderhoud je overhemden goed door de volgende strijktips

Tip 1: schoon en glad strijkijzer

Zorg ervoor dat het strijkijzer een schone en gladde onderkant heeft. Op deze manier voor je vlekken en strepen op je schone overhemd

Tip 2: kijk op het labeltje aan de binnenkant van het overhemd

Kijk op het labeltje aan de binnenkant van het overhemd hoe heet je het overhemd kunt strijken. 1 stip betekent niet zo warm. Het strijkijzer is bij 1 stip ongeveer 110 graden. 2 stippen betekent heet. Het strijkijzer is bij 2 stippen 150 graden. 3 stippen betekent maximale warmte. Het strijkijzer is bij 3 stippen 200 graden. Op de meeste overhemden staat op het labeltje een strijkijzer met 2 stippen.

Tip 3: strijken als het overhemd nog nat is.

Strijk het overhemd als het nog (een beetje) nat is. Op deze manier heb je minder kans dat de stof van het overhemd beschadigd en strijkt het gemakkelijker. Is je overhemd al droog? Spuit het overhemd dan een beetje nat met de spuitfunctie op de strijkijzer. Mocht je niet zo'n strijkijzer hebben, dan wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een plantenspuit om het overhemd een beetje nat te maken.

Tip 4: hang het overhemd direct op

Heb je het overhemd gestreken? Hang het overhemd dan direct op een kledinghanger. Zo voorkom je alsnog eventuele kreukels. Zorg er wel voor dat alle knoopjes, met als belangrijkste de bovenste knopen, dicht zijn.

Tip 5: koop strijkvrije overhemden

Heb je geen zin om iedere keer je overhemden te strijken? Kijk dan eens bij onze strijkvrije overhemden.

onderhoud van je overhemden door juist te strijken