Sommige beweren dat een echte gentleman altijd een das draagt. Maar dan kennen ze het overhemd met de one piece collar niet. Met of zonder das? Met of zonder colbert jasje? Met of zonder glimmende merkschoenen met een afgeronde punt? Een one piece collar overhemd laat iedere man er altijd tiptop uitzien. Bekijk hier direct alle One Piece Collar overhemden.

blog over one piece collar

Wat is een one piece collar overhemd?

Normaal wordt de boord als laatste op het overhemd genaaid. Het one piece collar overhemd is anders en toch staat dit overhemd iedere man uitmuntend.
De naam van het overhemd verraadt het eigenlijk al. Een one piece collar overhemd heeft een boord dat uit één stuk is gesneden. Dit geeft een overhemd een schitterend effect, doordat de boord rechtovereind blijft staan.

Doordat de kraag uit één geheel is gesneden ontstaat een bijzonder strak overhemd. Een one piece collar overhemd wordt een magnifiek vloeiend geheel. Geen zin in een stropdas-dag? Of heb je de kunsten van stropdas knopen nog niet zo goed onder de knie? Een geruststelling voor veel mannen. De one piece collar overhemd kan je zelfs in formele situaties zonder stropdas dragen terwijl je er niet underdressed bij loopt. Integendeel, met dit overhemd ziet iedere man er stijlvol gekleed uit. Een one piece collar overhemd staat prachtig wanneer je het boord mooi open laat staan.

De haat-liefde verhouding van de one piece collar

De one piece collar staat ook wel bekend als de Cooper Collar, de Lido Collar of de California Collar. Deze boorden zijn zelden pasklaar en is best onbekend onder de kledingmakers en misschien ook een tikkeltje ongeliefd. Dit is niet te wijten aan het uiterlijk van de one piece collar, want die is elegant en heel natuurlijk. Nee, het maken van de one piece collar overhemd is vrij lastig en vraagt geavanceerde technieken. De one piece collar overhemden hebben een zeer complexe constructie. Wanneer je de boord fout snijdt, dan ruïneer je het hele overhemd. Dat kost veel stof, veel uur en uiteindelijk ook veel geld voor de kledingmakers.

De voordelen van de one piece collar overhemden

Ondanks de lastige handarbeid die one piece collar overhemden vragen, hebben deze overhemden veel voordelen ten opzichte van de overhemden die boorden hebben die bestaan uit een tweedelige constructie.

De voordelen:

  • In tegenstelling tot de tweedelige boorden, behouden de one piece boorden hun stevigheid. Zelfs in extreem heet en vochtig weer verwelkt een one piece boord niet.
  • De kwaliteit van de boorden van one piece collar overhemden blijft intact na diverse wasbeurten. Boorden die pas achteraf worden bevestigd aan het overhemd, lopen veel meer risico op kwaliteitsverlies na een aantal wasbeurten. Dit komt doordat het draad waarmee het boord aan het overhemd bevestigd is zal krimpen. Dit zal een one piece collar overhemd niet overkomen, doordat de boord meteen vast zit aan het overhemd.
  • Een one piece collar overhemd kun je dragen bij formele en informele gelegenheden. In formele situaties hoef je alleen het overhemd tot bovenaan dicht te knopen of de boord netjes naar beneden te vouwen,. In dat laatste geval kun je het overhemd open houden bij de nek.
  • Kreukels en knikken in de boord doen niks af aan het draagcomfort van het overhemd.

 

de schiller kraag van liefling