• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De oprichting van Ledûb. Lees de tijdlijn hier

Net zoals veel bedrijven kwam ook de oprichting van Ledûb voort uit een frustratie. De oprichter, de heer Sjef van Winkel, stoorde zich al lange tijd aan de boorden die in zijn ogen niet oké waren. Ze waren van slechte kwaliteit, en zagen er onverzorgd uit. De boordpunten die maar omhoog bleven krullen, de slappe boorden en de ontzettend onhandige knopen waren voor deze Sjef van Winkel een groot frustratiepunt.

een winkel dat cognac schoenen riemen en tassen verkoopt

Geboorte familiebedrijf Van Winkel

Sjef van Winkel kon zich niet bij deze frustratie neerleggen. In 1949 was blijkbaar de maat vol en zette hij het familiebedrijf Van Winkel op. Het bedrijf staat ingeschreven onder de naam Van Winkel’s Konfectiebedrijven en wordt opgericht in het Noord-Brabantse Budel. Hiermee wordt de fundering voor van Ledûb overhemden gelegd. Overigens staat het hoofdkantoor van de Ledûb overhemden nog altijd in Budel. Dat is bijzonder, omdat de meeste overhemden fabrikanten hun productie hebben uitbesteed aan lage lonen landen.

Budel dus. De oplettende lezer heeft vast al gezien dat Ledûb een speelse variant is op deze plaatsnaam. Daarover later in dit artikel meer.

Leverancier aan het leger

De eerste grote klant van dit bedrijf was het Nederlandse leger. De zeven medewerksters die het bedrijf in deze beginjaren telde, produceerde zelfs vrijwel uitsluitend voor het Nederlandse leger. Maar al snel zou Sjef van Winkel verder gaan kijken. Vanaf 1955 was de productie van de overhemden nog steeds deels voor het leger, maar kwam er ook steeds meer productie op gang voor een andere overhemdenfabriek die als collega werd beschouwd, en werden er een aantal winkeliers in de regio bevoorraad met overhemden.

overhemden voor veel mensen te koop in alle soorten en maten

Ontwikkeling van het perfecte overhemd

Sjef van Winkel zag echter nog steeds ruimte voor ontwikkeling en hij bleef druk met het verder ontwikkelen van het perfecte overhemd, met nadruk op het perfecte boord. Niet zonder succes. De overhemden waren populair en van Winkel’s Konfectiebedrijven kon uitgroeien tot een heuse overhemden fabriek, die in de omgeving liefkozen het ´fabriekske´ werd genoemd. Doordat de vraag naar de overhemden zo snel groeiden, groeide ook het aantal werkneemsters van zeven naaisters tot meer dan honderd.

Op een van de (zwart-wit) foto´s uit die tijd is Sjef van Winkel te zien op de voorgrond. Een charmante man in een uiteraard prachtig overhemd met goed boord (zonder de opkrullende punten waar hij zo´n hekel aan had.). Op de achtergrond zien we veel vrouwen, die in de fabriek werkten.

Het fabriekske groeit door

Al snel rollen er uit deze overhemdenfabriek duizenden overhemden per week voor grote Nederlandse ketens. Onder andere C&A is een klant van Van Winkel, maar ook de HIJ (voorloper van wat nu de WE is), is een goede klant. Het leger blijft ook trouw aan Van Winkel en is in deze tijd, de jaren vijftig en zestig, nog altijd een goede klant voor Van Winkel.

Innovaties met een wereldwijde invloed

Om de overhemden te kunnen produceren zoals Sjef van Winkel het in zijn hoofd had, moesten er ook een aantal machines worden ontwikkeld. De machines en innovaties die destijds door Sjef van Winkel ontwikkeld zijn, worden ook vandaag de dag nog altijd gebruikt in confectie fabrieken overal ter wereld.

als je niet innoveert blijf je als bedrijf stilstaan

Sjef van Winkel start Ledûb

Maar al die tijd produceert van Winkel de overhemden voor anderen. Dat gaat goed, maar het leeuwendeel van de omzet ligt bij slechts 10% van de klanten. Dat is geen houdbare opzet op de lange termijn. De klanten vinden dat de prijzen omlaag moeten, maar van Winkel’s Konfectiebedrijven wil niet naar de lage lonen landen. De productie moet in Nederland, bij voorkeur het Noord-Brabantse Budel, blijven.

In 1963 volgt daarom een eigen merk: Ledûb is geboren. Het is onduidelijk wie de naam bedacht heeft, als is het waarschijnlijk een samenwerking geweest tussen de accountant, oprichter Sjef en een oud klasgenoot van Sjef. Wat wel zeker is, is dat Gerard van Winkel (zoon van de oprichter) kwam met het accent op de û, precies wat de naam zo bijzonder maakt.

In datzelfde jaar, 1963, komt Gerard in dienst bij het bedrijf. Hij had gehoopt op wat vakantie, maar als na twee dagen de chef van de snijzaal ziek wordt moet Gerard hem vervangen.

De volgende generatie

Gerard bleef niet lang op de snijzaal. Hij stapte na telkens twee maanden per afdeling, over naar de volgende afdeling en leerde zo het hele bedrijf kennen. Na anderhalf jaar kende hij het bedrijf van binnen tot buiten en deelde hij de passie voor Van Winkel met zijn vader Sjef.

Gerard volgt een cursus van twee jaar om zijn vader op te kunnen volgen. In de loop van de tijd realiseren beiden van Winkels dat het beter is als er één directeur in het bedrijf is. In 1970 doet Sjef van Winkel daarom een stap terug en neemt Gerard van Winkel de dagelijkse leiding op zijn schouders.

Bron: http://www.ledub.nl/over-ledub/rijke-historie/oprichting-1949/

http://www.ledub.nl/over-ledub/rijke-historie/start-ledub-1963/

Tags: ledub

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.