• 3+1 GRATIS % 4 halen, 3 betalen
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Overhemd basics: Need to know

De tijd van slobberende of te strakke overhemden is nu echt voorbij. Voor elke man is er wat wils. Groot, klein, dik, mager, atletisch, gek op felle kleuren, of het type ´doe maar gewoon´. Er zijn inmiddels zo veel verschillende pasvormen en stijlen van overhemden. Er is letterlijk voor iedereen iets te vinden. Maar waar moet je op letten? We snappen dat je niet de tijd om je eindeloos te verdiepen is alles wat je moet weten voordat je een overhemd gaat kopen. Daarom hebben wij het eenvoudig voor je op een rijtje gezet.

Overhemd basics: 101

Met stip op nummer 1: de maat

Koop de juiste maat overhemd. Dat betekent dat je jezelf even op moet meten als je je overhemd online koopt en dat moet checken met de maattabel. Welke maten zijn belangrijk?

In ieder geval de boordmaat. Die meet je eenvoudig door een meetlint langs je nek te leggen, ter hoogte van je adamsappel. Zorg dat je nog wel kunt slikken. Wel zo handig als je overhemd dadelijk dichtgeknoopt zit en je tijdens een vergadering een kopje koffie probeert te drinken!

Daarnaast zijn je borstomvang en je taille belangrijke maten. Veel mensen hebben de neiging om de buik een beetje in te houden en de borst juist uit te zetten. Maar het is verstandiger om je maten te meten terwijl je ´gewoon´ staat. Zo sta je immers ook als je dadelijk het overhemd aan hebt.

Basisbegrippen van overhemden

Check in de maattabel je boordmaat en vergelijk of de andere maten ook overeenkomen. Als dat het geval is, kun je het overhemd in je virtuele winkelwagentje leggen en nog even verder winkelen, of naar de ´kassa´ gaan.

Sommige merken werken overigens niet met boordmaten maar met confectiematen. Als dat het geval is, zie je in het label een small, medium, etc. Gelukkig is het makkelijk om met je boordmaat achter de juiste maat te komen. Het zit zo:

  • Boordmaten 37 en 38 staan gelijk aan maat S
  • Boordmaten 39 en 40 staan gelijk aan maat M
  • Boordmaten 41 en 42 staan gelijk aan maat L
  • Boordmaten 43 en 44 staan gelijk aan maat XL
  • Boordmaten 45 en 46 staan gelijk aan maat XXL
  • Boordmaten 47 en 48 staan gelijk aan maat 3XL

Maat 1A: de mouwlengte

En dan is er nog de mouwlengte. De meeste Nederlandse mannen vallen in ´mouwlengte 6´. Dat betekent dat de mouwen tussen de 60 en 69,99 centimeter zijn. Het gros van de merken zit daar tussenin met een mouwlengte van 64 of 65 centimeter.

Zijn je armen flink langer dan dat? Kies dan voor een mouwlengte 7 (mouwen tussen de 70 en 79,99 centimeter, maar meestal 72). Of kies voor een mouwlengte 5 als je armen wat korter zijn. Die mouwen zijn tussen de 50 en 59,99 centimeter, maar meestal rond de 58 of 59 centimeter. Je kunt eenvoudig nameten welke mouwlente voor jou geschikt is. Leg het meetlint op de top van je schouder en meet langs je arm naar beneden tot op het polsbotje. Het aantal centimeters is je armlengte, en dus je mouwlengte.

Shirt basiscs voor heren - overhemden basics

Keuze voor de boord

Goede maat gevonden? Mooi! Dan kun je nu verder gaan nadenken over hoe je overhemd eruit moet zien, Wat wil je qua boord? Voor welke gelegenheid ga je het overhemd gebruiken. Een button down is meer casual, terwijl een overhemd met baleinen (of baleintjes) een ´strakker´ resultaat geeft en ook een luxere uitstraling.

Tevens kun je met het boord optische illusies creëren. Een overhemd met een kraag met bredere boordpunten zorgt ervoor dat lange nekken iets korter lijken. En smalle gezichten iets voller. Is dit je doel? Check dan voor overhemden met boorden die widespread zijn, of cut-away. Beetje veel ´vaktermen´ misschien, maar op de website van overhemden.com selecteer je ze eenvoudig in het menu.

Heb je juist een korte nek die je graag langer wil laten lijken of een vol gezicht wat optisch wel wat smaller mag? Zoek dan naar overhemden met een klassieke kraag of een ´straight point´. Ook die keuze selecteer je in ons menu.

Oh ja, voor je boordkeuze speelt natuurlijk ook mee of je een stropdas draagt! Een cutaway is handig als je je das met een Windsor draagt. Met een widespread dragen de meeste mannen een das van een dikkere stof (die ook een dikkere knoop geeft).

Bijna klaar! Nog even naar de manchetten kijken!

Bijna klaar, alleen nog even bepalen wat je qua manchetten wil. Een knoopje? Of ga je liever voor een manchetknoop? Die kunnen een waardevolle toevoeging zijn op je outfit en deze echt een persoonlijk tintje geven. Leuk als je voor de rest een redelijk ´anoniem´ pak draagt.

Je kunt kiezen uit een enkel manchet, die het meest gangbaar zijn. Of een dubbel manchet. Deze vouw je als het ware om. De dubbele manchetten zijn het meest gangbaar bij avondkleding zoals een smoking.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.