Hoe herken je een overhemd van hoge kwaliteit? Een overhemd van hoge kwaliteit herkennen leer je in deze gids. De interesse naar kledingambacht en een wedergeboren liefde voor klassieke esthetiek, technieken en tradities heeft ertoe geleid dat er meer mannen zich bewust zijn van hun uitstraling en persoonlijke stijl. Mannenmode heeft nooit eerder zo’n niveau bereikt.

Met name overhemden hebben nooit eerder een zodanige populariteit genoten in de kledingkast van een man als vandaag de dag. Kostuums, colberts, jassen en schoenen hielden altijd overwegende eerste plek in de kledingkast. Het overhemd werd vaak gezien als ‘aanvulling’ op het outfit. Met de huidige herwaardering van de erkende waarde van het overhemd gaat dit artikel niet alleen in op reviews van overhemden, maar met name over wat een overhemd kwalitatief goed maakt. Hierbij wordt je een gids aangereikt, zodat je een overhemd van kwaliteit vanaf vandaag de dag goed kan inschatten.

Ben je opzoek naar luxe overhemd merken? Overhemd merken die overhemden van de allerhoogste kwaliteit hebben? Kijk dan eens op overhemden.com naar Eton, Emanuel Berg, Circle of Gentlemen, Liefling, Jacques Britt of de Sky Blue collectie van Profuomo.

Alternatieven

In een ideale wereld zou elke enthousiaste modeliefhebber op maat gemaakte kleding willen hebben. Maar de waarheid is dat het hebben van zulke hoogwaardige kledingstukken niet voor iedereen is weggelegd. Het mooie aan overhemden is dat je goed overhemden kunt vinden van premium kwaliteit, die aan soortgelijke eisen voldoen als aan de op maat gemaakte overhemden.

Binnen het hele kleding-universum kun je kiezen voor op maat gemaakte kleding van een ervaren kledingmaker of naaister of voor industriële of semi-industriele alternatieven. In deze gids zal je niet worden vermoeid met de ambachtelijke technieken om zelf overhemden te maken. Er zijn zoveel technieken en variaties mogelijk, dat het anders een oneindig lang artikel zou worden. In plaats daarvan is deze gids gericht op kenmerken van kwaliteitsoverhemden.

Natuurlijk zijn er veel ready-to-wear labels die fantastische vakmanschap bieden en wanneer je een ‘standaard-figuur’ hebt dan ben je helemaal klaar. Klinkt als het ideaalplaatje, maar is helaas niet de praktijk. De meeste mensen hebben niet het ‘standaard-figuur’ en de vraag naar op maat gemaakte kleding is steeds meer stijgende.

Hoe het shirt gemaakt is

Wanneer je een kledingstuk echt goed bekijkt, zie je opeens veel meer. De kraag, manchetten, het stiksel, de knopen, zijnaden, de zoom. De kleinste details waar je je eerst niet bewust van was, vallen je nu op. Stapsgewijs worden de verschillende mogelijkheden langsgegaan om een overhemd van kwaliteit te herkennen.

1. Matcht het patroon

Een gemakkelijke manier om een overhemd van kwaliteit te herkennen is door het patroon te controleren. De volgende onderdelen moeten perfect matchen:

  • Schouder naar mouw
  • Zak
  • Rugpas
  • Mouwsluiting

Patronen die matchen in al deze gebieden vergt grote deskundigheid en vaardigheid van de fabrikant en een overhemd van kwaliteit in deze mate wordt vaak alleen bereikt door ervaren professionals. Deze maken een overhemd van kwaliteit met de grootst mogelijke bekwaamheid, zorgvuldigheid en aandacht.

patroon matchen

2. De ontwikkeling van het patroon

Zodra een overhemd je past, heb je al gauw het idee dat elk overhemd je past. Echter, zoals je misschien al hebt ervaren is dit niet gebruikelijk voor overhemden. Zelfs voor de meest ervaren handen is het produceren van exact hetzelfde formaat erg lastig, omdat er bij handmatig werk veel verschillende stappen worden doorlopen. Elke stap die net iets anders wordt uitgevoerd draagt bij aan een net iets anders overhemd. Hoe meer stappen een overhemd doorloopt, hoe groter de kans dat een overhemd inconsistent is aan het eind van het proces.

Voor een aangepast overhemd is het belangrijk om een ervaren kledingmaker of naaister te hebben die je kan opmeten. Het beste zou zijn wanneer de kledingaker of naaister foto’s neem van de voorkant, achterkant en zijkant van je lichaam, zodat hij of zij de unieke proporties van het lichaam doorziet. Wanneer zelfs de fijnste opmetingen worden vertaald naar het patroon van het overhemd, zal je aan het eind van het proces genieten van een goed passend overhemd van kwaliteit.

3. Het stiksel, stikwerk of stitching

De stitch dichtheid is een goede indicatie voor een overhemd van kwaliteit en het vereiste vakmanschap van het overhemd. Strak geweven stof heeft een zeer hoge dichtheid aan steken, wat leidt tot een elegante uitstraling. Open geweven overhemden vereisen soms iets grotere steken, zodat de stof niet wordt beschadigd. Een belangrijke vuistregel bij stitching is dat de stitching van de kraag en het manchet hetzelfde zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de kans kleiner dat het overhemd van kwaliteit is.

balein overhemd

4. Kraag

De kraag is het meest opvallende onderdeel van een overhemd. Daarom is het zeer belangrijk om een overhemd van kwaliteit met de juiste kraag te kiezen. Meer over de verschillende kragen lees je verder op onze site. Waar je wel aandacht aan moet besteden is aan de boordbaleinen. Deze geven de kraag extra stevigheid. De boordbaleinen kunnen genaaid zijn aan de kraag, maar ook onder hitte en hoge druk zijn toegebracht. Een boordbalein van slechte kwaliteit herken je aan het feit dat je deze kunt verschuiven waardoor de kraag niet meer mooi oogt of wanneer de boordbalein kreukels veroorzaken in de kraag.

5. De rugpas

Een overhemd heeft een in tweeën gedeelde pas op de rug. Dit ontwerp komt oorspronkelijk uit de traditionele kleermakerij. Mensen hebben vaak verschillende schouders en middels zo’n ‘rugpas’ op het overhemd kon het overhemd aan elk lichaam worden aangepast. Bij confectieoverhemden is de rugpas alleen nog een detail. Dit detail moet een perfecte afwerking doen voorstellen. Het is voornamelijk een erg prijzig detail, aangezien een overhemd in massale hoeveelheden geproduceerd moet worden. Elke extra naad betekent bij wijze van een eurocent meer.

6. De knopen

Je hebt heel veel verschillende soorten knopen. Een moderegel omtrent kwaliteitsoverhemden is dat deze de traditionele parelmoerknopen behoren te hebben. Parelmoerknopen voegen een klassiek detail toe aan een kledingstuk van hoge kwaliteit. Je kunt de parelmoer herkennen aan de achterkant van de knoop, hier zijn vaak donkere streepjes zichtbaar en het materiaal voelt koel aan. De parelmoer knoop is gemaakt van de binnenste laag van een pareloester. Deze knopen zijn zo hard dat de naald van een naaimachine erop zou breken. Bij de allerbeste overhemden zijn zelfs deze knoopgaten met de hand gemaakt.

De knoopsgaten in de parelmoerknopen werd vroeger voornamelijk gemaakt vanuit een apart stukje stof. Tegenwoordig wordt er een passend stukje in de omgeving gevouwen. Zelfs het aantal knoopgaten in de parelmoerknopen zijn van invloed op de uitstraling. Een dubbele knoopsgat is vaak steviger, maar oogt wat lomp en grof. Daarom hebben de dunnere overhemden vaak een enkelvoudig knoopsgat.

structuur van textiel