De maat van je overhemd opmeten is een relatief snel, eenvoudig en erg relevant klusje. Het is namelijk erg belangrijk dat je kleding goed past. Niet alleen staat het mooier, maar een te korte of te lange mouw zit ook gewoon onprettig en is potentieel gevaarlijk, een te wijd shirt geeft veel te veel stof, en een te kort overhemd schiet makkelijk uit je broek of pantalon.

Hoe bepaal ik de maat van mijn overhjemd?

De juiste maat dragen is dus erg belangrijk. Maar hoe weet je nu precies wat je maat overhemd is? ¨Door precies je maat op te meten¨ is het voor de hand liggende antwoord. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat moet doen, en hoe je die centimeters vervolgens kunt teruglezen in maattabellen.

De vraag is: hoe meet je de maat van je overhemd?

Wat heb ik nodig om te starten met het meten van de juiste maat?

Voor het opmeten van de juiste maat overhemd heb je allereerst natuurlijk een centimeter/ meetlint nodig. Heb je deze niet in huis? Ze kosten een schijntje en zijn zowel online als offline eenvoudig te verkrijgen.

 • Je maat bepalen. Meet zo veel mogelijk op de blote huid en trek de centimeter niet te strak aan.
 • De maat van je overhemd: meet bij voorkeur ´s middags. ´s ochtends ben je op je dunst en je wil niet dat het overhemd later op de dag te strak komt te zitten.
 • Houd pen en papier bij de hand, zodat je kan noteren welke maten je hebt. 

De boordmaat opmeten

Het opmeten van de boordmaat is van essentieel belang voor het kopen van een overhemd. Simpelweg omdat de meeste merken deze maat als leidend beschouwen en hun maten met deze maat aangeven. De boordmaat wordt heel af en toe ook wel nek maat genoemd.

maten bepalen overhemd

Voor het meten van de boordmaat leg je de centimeter rond de basis van je nek, waar de kraag hoort te zitten. Dit is doorgaans ongeveer ter hoogte van je adamsappel. Trek de centimeter niet te strak aan en zorg dat je nog kunt slikken. Noteer het aantal centimeters wat je gemeten hebt. Bij de boordmaat wordt doorgaans tussen de 1 en 2 centimeter opgeteld.

Een tweede optie voor het meten van de boordmaat is een overhemd pakken wat je goed zit, waarvan je zeker weet dat het goed past. Leg de centimeter langs de kraag van dit overhemd en meet vanaf het midden van de knoop op het boord tot het einde van het knoopsgat aan de andere kant (via de kraag uiteraard).

Nu je weet welke boordmaat je hebt, heb je de basisinformatie voor het kopen van een overhemd.

Afwijken van de boordmaat is niet gebruikelijk, maar kan in een aantal gevallen te overwegen zijn:

 • Je draagt nooit de bovenste knoopjes dicht (zoals met een stropdas). Een boordmaat kleiner is dan te overwegen.
 • Je vindt het fijn als je overhemd heel ruim valt. Dan koop je of een boordmaat groter of je kiest gewoon voor een ruimere pasvorm.

Overige maten opmeten

Voorheen had je met een boordmaat eigenlijk alle informatie die je nodig had. Maar door het gebruik van verschillende pasvormen als slim fit, super slim fit, modern fit, classic fit en/of regular fit is het verstandig ook de rest even op te meten, alvorens je een overhemd aanschaft.

Hoe bepaal ik mijn maten?

Meet alle maten gewoon, zeker niet te strak, op en noteer ze zorgvuldig. In de pasvormen wordt al rekening gehouden met hoe jij je overhemd graag hebt. Je hoeft dus voor een ruime fit niet extra ruim te meten, en voor een super slim niet extra strak. 

TIP 1: Taille omvang meten

Deze maat meet je op de plek waar je taille het smalste is. Meet staand en houd een beetje speling. Zuig je buik niet in, want dat wil je dadelijk tijdens het dragen van het overhemd ook niet de hele dag doen.

TIP 2: Borstomvang meten

Meet je borstomvang onder je oksels op het breedste gedeelte. Je wil natuurlijk nog wel kunnen bewegen, meet daarom zeker niet te strak. Pomp je borst niet extra op, want dat doe je in het dagelijks leven ook niet.

Armlengte

Het is ook noodzakelijk je armen goed op te meten, vooral om te checken of je toe kunt met de normale mouwlengte van een overhemd, of dat je uit moet kijken naar overhemden met extra lange mouwen, die inmiddels breed verkrijgbaar zijn. Voor de meeste merken geldt een standaard mouwlengte van 64 of 65 centimeter. Extra lange mouwen komen vaak in twee opties namelijk 69 en 72 centimeter. Je kunt dit altijd terug vinden in de maattabel. Extra lange mouwen worden vaak aangeduid met ´mouwlengte 7´.

Meet voor het bepalen van de armlengte/mouwlengte vanaf je schouder tot aan iets over je polsbotje. Als je regelmatig colbert draagt moet je hier rekening mee houden, je overhemd dient dan nog 1 tot 2 centimeter onder je jasje uit te komen.

Sommige merken gebruiken als mouwlengte overigens de armlente plus de lengte vanaf je nek tot en met je schouder. Meet in dit geval dan eerst vanaf de hoogste wervel van je rug, tot aan de punt van je schouder. Met de laatste wervel van je rug wordt bedoeld waar je rug stopt en je nek begint. Daarna tel je je armlengte erbij op.

Hier kun je goed zien van welke tot welke punten je moet meten voor het opmeten van de juiste maat van je overhemd.

Maattabel aflezen

Pak nu de maattabel erbij. De maattabellen van alle overhemden vind je hier. Zoek eerst naar jouw boordmaat. Kijk vervolgens of de andere maten ook kloppen. Geen enkele maat mag te klein zijn.

Als bijvoorbeeld je eigen buikomvang flink groter is dan het aantal centimeters wat het overhemd volgens de maattabel heeft, kies dan voor een maat groter, of een ruimere pasvorm. Anders staan de knopen namelijk erg op spannen, of je krijgt ze niet dicht. En dat is natuurlijk zonde.

Koop je je overhemd niet online? In de betere overhemden zaken hebben ze pasoverhemden. Je kunt dan, zonder dat je alle overhemden uit hoeft te vouwen, eenvoudig passen voor de beste maat. 

Boordmaten naar confectiematen vertalen

De maten van overhemden worden niet altijd weergegeven in boordmaten, maar soms in confectie maten (S, M, L etc). Hoe weet je of je het juiste overhemd koopt? Dat is simpel:

 • Boordmaten 37 en 38 komen overeen met S
 • Boordmaten 39 en 40 komen overeen met M
 • Boordmaten 41 en 42 komen overeen met L
 • Boordmaten 43 en 44 komen overeen met XL
 • Boordmaten 45 en 46 komen overeen met XXL
 • Boordmaten 47 en 48 komen overeen met 3XL

Overhemden maat en boordmaat tabel:

Overhemd maat Boordmaat Mouwlengte
Small 37 en 38 62-64cm
Medium 39 en 40 64-66cm
Large 41 en 42 64-66cm
X-Large 43 en 44 66-68cm
XX-Large 45 en 46 66-68cm


Neem bij twijfel altijd contact op

Twijfel je of je de goede maat gaat kopen? Neem contact met ons op. Als dé online overhemden specialist van Nederland en België vinden we het erg belangrijk dat al onze klanten tevreden zijn en de juiste maat overhemd thuis ontvangen. Met onze persoonlijke service staan we voor je klaar om ook voor jou het juiste overhemd te vinden. 

Bronnen
https://mouwlengte7.com/blog/maten-meten-overhemd-heren/
http://www.wikihow.com/Measure-Your-Neck-Size-and-Sleeve-Length