Het is voor ons gewoon om naar een begrafenis te gaan en volledig in zwart gehuld te zijn. Trouwjurken zijn niet zwart, maar wit of hebben een andere lichte kleur. Een galafeest waar de black tie dominant is, betekent dat je zonder zwart pak en zonder zwarte vlinderdas niet welkom bent. Op vakantie in Hawaii houdt in dat je absoluut een keer dat bloemetjes overhemd aantrekt en met een short met palmboompjes op het strand verschijnt.

Het belang van de dresscode

Voor elke situatie is er een bepaalde dresscode: kledingvoorschriften of kledingcodes die aangeven welke kleding geacht wordt te dragen. Iedereen probeert zich te houden aan de gehanteerde dresscodes. Mensen willen niet graag overdressed of underdressed zijn en doen hun uiterste best om te voldoen aan de voorop gestelde kledingvoorschriften.

Alleen niet altijd is iedereen zich evengoed bewust van de ongeschreven regels omtrent kledingvoorschriften. Het komt vandaag de dag nog steeds voor dat mensen met pak, stropdas en glimmende schoenen een sollicitatiegesprek voeren bij de Albert Heijn als vakkenvuller of met versleten jeans een diploma in ontvangst nemen. Uiteraard is het niet het ergste van de wereld, maar een goede verzorgde indruk is toch wel belangrijk. Het garandeert geen succes, maar vergroot absoluut je kansen in de businesswereld.

Daarom wordt er in dit artikel ingegaan op de volgende kledingvoorschriften: wat voor overhemd doe je aan bij je diploma uitreiking of bij promoveren. Spoiler: trek geen versleten jeans aan, een te wijd overhemd of een stropdas dat vloekt bij je overhemd.

Het belang van een goed overhemd bij een promotie of een slagingsfeest

Er valt te twisten over het feit of kleding invloed heeft op je carrière. Toch kan het nooit kwaad om je te verdiepen in de voorschriften voor het overhemd bij een belangrijke gebeurtenis in je leven, zoals een promotie of een slagingsfeest.
Een gelikt overhemd heeft mogelijk invloed op de verlenging van je contract, op het naar binnenhalen van een klant of het feit dat mensen je wel of niet serieus nemen.

Je begrijpt het goed: bij een diploma uitreiking of een promotie op je werk, kom je niet weg met een wijde broek en een t-shirt. Dit soort kledingstunts zijn misschien weggelegd voor Brad Pitt of Johnny Dep. Maar jij bent niet Brad Pitt of Johnny Dep. Dat betekent dus: verzorgd gekleed gaan in het juiste overhemd.

De vooroordelen van de zakelijke dresscode

Wat denk je nu? Formele gelegenheid, zakelijk en het draait om jou. Jij grijpt waarschijnlijk al naar je donkerblauwe of zwarte overhemd. Toch hoeft zakelijke kleding niet saai, eentonig en donker te zijn. Jij staat centraal, zorg dat je opvalt.

Tips. Het juiste overhemd voor diploma uitreiking of promotie

Het juiste overhemd heb je niet 1, 2, 3 uit de winkelrekken. Het vergt een zoektocht. Hoe beter je zoekt, hoe beter resultaat je behaalt. Want wat voor overhemd trek je nou eigenlijk aan naar je diploma uitreiking of naar je promotie?

Tip 1: Wees creatief

Speel met verschillende kleuren en stoffen, om ook zakelijk je eigen stijl door te voeren. Een overhemd hoeft niet blauw of grijs te zijn. Je mag best variëren, maar voorkom dat je overdressed bent. Dat betekent: denk out of the box, maar hou jezelf in toom. Heftig kleurgebruik of extreme contrasterende combinaties zijn fantastisch mooi, maar niet geschikt voor een business gelegenheid. Blijf gedeisd met zachte professionele kleuren: zwart, grijs, wit, blauw, bruin, donkergroen of roze. Wil je toch nog een andere kleur? Ga dan voor de lichte kleur.

Tip 2: Trek de juiste pasvorm aan

Als er iets een dooddoener is, dan is het wel een overhemd aantrekken met de verkeerde pasvorm.

Bij een te klein overhemd let niemand meer op de prestaties die je hebt behaald. Daarentegen, je omstanders houden hun hart vast en adem in, omdat ze elk moment verwachten dat de naad van je overhemd openscheurt of de knoopjes bij je buik rond schieten.

Daarnaast mag een overhemd ook niet te kort zijn aan zowel de onderkant als bij de polsen. Wanneer het overhemd te kort is aan de onderkant, zal deze bij de kleinste beweging uit je broek gaan.

Een te groot overhemd heeft dan misschien niet het risico dat je elk moment met een half kapot overhemd rondloopt, maar dat is absoluut ook geen eye catcher. Niet doen dus!

De juiste pasvorm overhemd bepaalt zeker 50% van je uitstraling. Een overhemd dient mooi aan te sluiten rond het lichaam, terwijl het comfort behouden blijft.
Het boord van het overhemd dient mooi rond de nek te sluiten. Wil je zeker weten of het boord jou staat? Plaats één vinger tussen de nek en het boord. Indien dit niet kan, moet je het overhemd in de winkelrekken laten hangen.

Een goede pasvorm hangt ook samen met de lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Heb je een slank postuur? Kies dan voor een slim fit pasvorm. Bij een bredere lichaamsbouw en behoefte aan comfort tijdens het dragen kun je kiezen voor modieus getailleerd of een recht model.

Tip 3: Overhemd in broek

Een overhemd over je broek, is niet echt geschikt voor je diploma uitreiking of je promotie. Dit betekent dat je een overhemd nodig hebt, die wat langer valt. Het is vervelend om voortdurend je overhemd terug in je broek te stoppen.

Tip 4: Overhemd van kwaliteit

Kies voor kwaliteit. Dat betekent goede kwaliteit stof en goede kwaliteit weving. Ga voor overhemden vervaardigd van 100% katoen of kies een overhemd. Binnen het materiaal katoen zijn verschillende kwaliteiten, in principe geldt hoe zachter de stof hoe beter de kwaliteit.

De manier van weving bepaalt ook de kwaliteit van het overhemd. De verschillende wevingen zijn de twill, poplin en visgraat. De weving genaamd twill heeft een schuine lijn en een stevige greep. Poplin is daarentegen een stof uit gelijkmatige, fijne en stevige katoenen garens die in platbinding geweven zijn. De meest bekende weving is de visgraat. Dit is een keperweefsel dat de verspringing periodiek afwisselt. Dit resulteert in een duidelijke schuine lijn die in driehoekjes loopt.

Kies daarnaast niet voor een boord waarin een metaalstukje zit, maar baleinen. Baleinen houden het boord van het overhemd stevig.