Alles is klaar voor de reis, alleen je koffer inpakken moet nog, maar hoe vouw je je overhemden nou slim op voor op reis?

Allereerst is het goed om te weten dat niet alleen de manier waarop je je overhemden opvouwt invloed heeft op de kreukels die er in je hemd ontstaan. Drie andere factoren die van invloed zijn:

  • De weving en het materiaal waarvan het overhemd gemaakt is
  • Hoe lang je overhemd in je koffer zit
  • Hoe vol je koffer zit

Let dus naast het vouwen ook op dat je koffer niet té vol zit. Maar ook zeker niet te leeg. Als je overhemd te veel kan schuiven is de kans groot dat de frictie en wrijving kreukels veroorzaken. Kies voor (lange) reizen het liefst strijkvrije of easy case overhemden. Deze overhemden raken nauwelijks nog in de kreukels. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteit van de stof (door het gebruik van fijne draden bij de weving), en door een handige chemische (maar vrijwel altijd ongevaarlijke) behandeling.

Je overhemd opvouwen als origami

Dat gezegd hebbende, ook strijkvrije of kreukvrije overhemden moeten nog netjes worden opgevouwen.

Methode 1: de magazine truc

Leg het overhemd met de knoopjes naar beneden op een schone tafel. Of een bed bij gebrek aan een tafel. De knoopjes moeten gesloten zijn. Leg een magazine van ongeveer A4 formaat onder de kraag in verticale richting (het smalste deel tikt dus de kraag aan.) Het magazine heeft als functie de richting en afstand aan te geven en je kunt dus telkens hetzelfde magazine gebruiken voor als je een stapel moet vouwen. Vouw de mouw en een deel van het pand naar binnen. Je vouwt tot aan de rand van het magazine. Vouw vervolgens de mouw naar beneden waardoor bovenaan dus een diagonale vouw ontstaat en je de mouw over het pand heen vouwt. Herhaal dit voor de andere kant, maar haal voordat je de mouw naar beneden vouwt het magazine eruit. Als de mouwen allebei naar beneden gevouwen zijn vouw je het overhemd twee keer dubbel.

Je overhemden opvouwen met een krant of magazine of blad

Overigens, je kunt het magazine ook vervangen voor een kartonnetje van ongeveer dezelfde afmetingen. Die kun je laten zitten waardoor je overhemden iets steviger gevouwen blijven tijdens de reis. 

Methode 2: In drieën

Voor deze methode leg je het overhemd wederom met de knoopjes naar beneden op tafel of op bed. Let op dat de knoopjes (eventueel om en om) gesloten zijn. Vouw het pand naar binnen zoals bij methode 1 beschreven staat. In plaats van dat je de mouw naar beneden vouwt, vouw je deze horizontaal terug op ongeveer een derde, en dat doe je nog een keer weer de andere kant op. Je hebt je mouw dan dus in drieën gevouwen. Je mouw mag niet uitsteken. Herhaal dit voor de andere kant. En vervolgens vouw je het overhemd in twee keer dubbel, waarbij je eerst een klein stukje van de onderkant omvouw en het overhemd daarna gewoon dubbel slaat.

Methode 3: Rollen

Sommige mensen zweren bij het rollen van hun kleding als ze op reis gaan. Leg het overhemd met de knoopjes dicht naar beneden. Vouw het overhemd vervolgens volledig dubbel. De ene mouw ligt dus compleet op de andere. Die vouw je nu tegelijkertijd naar beneden, waardoor het manchet dus richting de onderkant van het overhemd gaat en vervolgens rol je het overhemd op. Begin onderaan en eindig bij de kraag.

Het rollen is een slimme methode omdat het volgens veel mensen ook minder ruimte in neemt.

Algemene tips

Welke methode je ook kiest, de kans dat je overhemd helemaal zonder kreukels op de uiteindelijk bestemming aan komt is heel klein. Hang daarom je overhemden altijd direct uit zodra je in je hotel bent. De meeste hotels hebben een strijkservice of strijkijzers te leen, of je kunt de stoom van de douche gebruiken. In de laatste geval hang je de overhemden op een hanger zo dicht mogelijk bij de kraan, zonder dat ze nat kunnen worden. Neem tegelijkertijd een douche om water te besparen.

Overhemden netjes opvouwen is bijna een truukje

De meeste wasserijen bieden ook aan om je overhemd met stijfsel te wassen en meteen netjes op te vouwen. Dit kan een slimme manier zijn om je overhemden ´strak´ te vervoeren. Zeker als je op zakenreis bent met een vol schema en weinig tijd. 

Kies bij voorkeur voor strijkvrije of kreukvrije shirts. Die blijven gedurende de dag zonder kreukels en zijn dus ook opgevouwen minder gevoelig voor kreukels.

Tenslotte: Je kunt overwegen om je slim opgevouwen overhemd (methode 1 of 2)  te vervoeren in een zogenaamde shirt case. Deze harde plastic covers beschermen je overhemd onderweg tegen wrijving en dat helpt weer bij het voorkomen van kreukels.

BRON:

http://www.businessinsider.com/the-right-way-to-pack-a-dress-shirt-2014-6?international=true&r=US&IR=T