Valentijnsdag is een heerlijk feest. Even aandacht voor elkaar, schaamteloos romantisch met de man of vriend die je al even hebt. Of juist een uitgelezen kans om die ene man waar je al een tijdje een oogje op hebt aan de haak te slaan. Bij Valentijnsdag hoort natuurlijk een leuk en origineel cadeau. Want sokken en een fles whisky is wel een beetje afgezaagd. Maar wat denk je van een overhemd? Leuk, origineel en bovendien ook nog eens praktisch. Investeer in een overhemd van een wat betere kwaliteit en je kunt er jaren mee door. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een overhemd voor iemand anders kopen?

Valentijnsdag een mooie dag voor een nieuw overhemd

Geschiedenis Valentijnsdag

Vlak na Nieuwjaar gaan de meeste winkeliers aan de slag met Valentijnsdag. Het feest wat op 14 februari gevierd wordt wint al jaren aan populariteit. Valentijnsdag wordt al lang gevierd en over de oorsprong zijn meerdere verhalen.

Een van de vroegste verhalen gaat terug tot aan de 270. Op 14 februari van dat jaar werd de priester Valentinus gedood. De reden waarom Valentinus, waar de naam Valentijn uiteraard vandaan komt, dit overkwam kent twee verhalen. De eerste is dat hij de pleegdochter van een stadhouder van Rome van blindheid wist te genezen. De stadhouder in kwestie was zo dankbaar dat hij zich bekeerde tot Christen en per direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Dat viel niet in goede aarde bij de keizer. Een ander verhaal is dat de priester jonge stellen liet trouwen. Helaas was dat door de keizer streng verboden. Welk verhaal ook waar is, of misschien wel allebei, Valentinus verloor zijn hoofd op 14 februari, maar werd later heilig verklaard en vandaag dat 14 februari een feestdag werd.

Een ander verhaal gaat uit van dat Valentijnsdag min of meer valt met het begin van de lente en de vogels en beginnen met paren.

En dan is er nog het verhaal dat Valentijnsdag gebaseerd is op het Romeinse Lupercalia feest. Hoewel dat op 15 februari werd gevierd. Deze viering ter ere van de god van de vruchtbaarheid, Lupercus, was voor de Romeinen er belangrijk. De namen van ongehuwde vrouwen werden in een kom gegooid en de ongehuwde mannen mochten ´lootjes trekken´. Ze werden dan een koppel. Dit feest werd door de Christenen verboden en Lupercalia werd vervangen door Valentijnsdag.

Het geven van cadeautjes op valentijnsdag

Hoe Valentijnsdag dan ook ontstaan is, we weten zeker dat de Engelse immigranten het feest naar de Verenigde Staten brachten, waar het al snel een commerciëlere vorm aan nam. Vanuit daar is het weer overgewaaid naar Europa.

Dus heb je een geheime of juist heel openlijke liefde? Op 14 februari kun je even extra uitpakken en een (anoniem) cadeau geven! Voor heren is een overhemd een leuk cadeau. Romantisch, betekenisvol en toch ook praktisch. Plak er meteen een etentje aan vast voor een hele complete date! 

Een overhemd voor iemand anders kopen

Maar een overhemd voor iemand anders kopen is nog niet zo makkelijk. Hoe staat het? Heb je wel de goede maat? Natuurlijk kun je je partner midden in de nacht opmeten en hopen dat hij niet wakker wordt. Maar er zijn ook andere methodes, die een stuk eenvoudiger zijn.

Het simpelste is als je partner enigszins merkvast is. Draagt hij altijd overhemden van merk X? Dan is het voldoende om in de kraag van zijn huidige overhemden eens te kijken welke maat de juiste maat is. Let wel even op dat je ook voor de juiste pasvorm kiest.

Is je partner niet zo merkvast? Dan kun je alsnog een oud overhemd als leidraad gebruiken. Kies een overhemd wat jij het mooiste vindt staan en check de maat in de kraag of meet de belangrijkste maten met een meetlint even na. De belangrijkste maten zijn de boordmaat, de mouwlengte, de borst en de taille. In de maattabel vind je vervolgens eenvoudig welke maat voor je partner geschikt is.

Een mooi shirt als cadeau voor papa

Koop je een overhemd voor een anonieme liefde? Dan is de maat inschatten iets lastiger. Je kunt de maten opmeten van iemand die op hem lijkt, of probeer het eens in te schatten als je naast elkaar staat. Hoe veel langer (of korter) is hij? Koop bij twijfel liever een maatje te groot. Innemen kan altijd. Of let erop dat het overhemd kunt ruilen voor een andere maat.

Als je de juiste maat hebt moet je nog nadenken over de stijl van het overhemd. Een cadeautje kan een uitgelezen mogelijkheid zijn om eens iets ´anders dan anders´ te doen. Ga voor een kleur die die ander niet snel voor zichzelf zou kopen, of voor een overhemd van bijzonder kwaliteit. Zodat het echt een speciaal cadeautje wordt.

Pak het overhemd vervolgens mooi in, en wedden dat je partner elke keer als hij het overhemd draagt aan je denkt? 

BRON:
http://www.start2date.nl/valentijn/valentijn-geschiedenis.php