Hoe vouw je je overhemden correct na het wassen? Eerst en vooral zorg je natuurlijk dat je overhemd niet gekreukt uit de was komt. Droog het daarom niet in een wasdroger maar hang het over een kleerhanger te drogen (en was het zo nat mogelijk!). Mochten er toch enkele kreukjes in zitten dan kan je deze meestal gemakkelijk wegstrijken. Daarna leg je het hemd op een tafel die groot genoeg is dat het hemd er volledig oppast, met de mouwen uitgestrekt. Heb je niet meteen plaats op je tafel. Dan kan je het natuurlijk ook op een schone (!) vloer doen.

  1. Sluit de knopen op je hemd. Vergeet de knopen op de mouwen en rond de hals niet. Dit zal helpen kreuken en vouwen te vermijden.
  2. Schud het overhemd goed uit en leg het met de knopen naar beneden op de tafel. Met je handen kun je eventuele kreuken nog verder gladstrijken.
  3. Vouw de rechtermouw recht achter de rug van het hemd en zorg daarbij dat de manchet eindigt bij de naad van de schouder. Neem de linkermouw en herhaal dit proces. Ongelijke plekken kan je steeds gladstrijken met de hand.
  4. Terwijl je nu de mouw en het hemd samenhoudt vouw je de rechterzijde van het hemd over het midden en dan naar links. Als het overhemd een achterplooi heeft dan kan je op dat gebied proberen te mikken. Als je het juist doet zal een soort uitgesproken ‘V’ gevormd worden met de rug van het hemd. Trek alles goed strak en verwijder opnieuw met de hand eventuele kreuken.

Hoe komt het dat je hemden gaan kreuken?

Hemden kreuken door de mix van warmte en water. In mannenmode gebruikte stoffen zoals katoen of wol zijn gemaakt van zogenaamde ‘polymere ketens’ van moleculen. Als deze geconfronteerd worden met warmte dan worden de ketens zwakker. Koelen ze af dan ‘bevriezen’ ze als het ware in die gekreukte vorm.
Wanneer warmte en vocht samenwerken dan wordt dit proces zelfs nog versneld. Wassen van overhemden kan dus niet anders dan kreuken veroorzaken. Een juiste manier van drogen (zie boven) kan echter al veel kreuken terug helpen gladstrijken.

een overhemd vouwen

Hoe bewaar je je overhemden na het vouwen?

Om je overhemden schoon en fris te houden zou je ze best over kleerhangers in de kast hangen. Is dat niet mogelijk omdat je niet genoeg plaats hebt bijvoorbeeld? Sorteer ze dan in kleine stapeltjes. Zo heeft het onderste hemd niet teveel druk van de hemden erboven en zal het niet echt gaan kreuken. Laat voldoende plaatst tussen de verschillende stapeltjes zodat lucht kan circuleren en je hemden niet muf gaan ruiken.
Als je je overhemden in een koffer wilt stoppen om te reizen dan zorg je dus ook best dat ze bovenaan in de koffer zitten, alweer om ervoor te zorgen dat het gewicht niet teveel op de hemden weegt en zo kreuken zou veroorzaken. Probeer je hemden ook zo te pakken dat de boorden boven mekaar vallen. Zo drukt het gewicht van de rest van het hemd niet op de delicate boorden.