• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Overhemden hergebruiken? Een 2e leven als boxershort

Moeten ook overhemden kunnen gerecycleerd worden? Een Gronings naaiatelier is er alvast mee begonnen. Ze veroverde met het naaiatelier zelfs een tweede plaats in de internationale Circulars-prijs. Die competitie voor recyclerende bedrijven wordt georganiseerd door het Wereld Economisch Forum. Bravo!

Overhemden hergebruiken: Recycle overhemden als boxershirt. Een slim idee.

Er wordt de laatste jaren in de media steeds meer aandacht besteed aan wat met een duur woord ‘de circulaire economie’ wordt genoemd. Dat is een term die gebruikt wordt om een economisch model te beschrijven waarbij afgewerkte producten, zoals overhemden, op het einde van hun levensloop opnieuw moeten kunnen verwerkt worden tot grondstoffen voor andere producten. In een circulaire economie bestaat afval met andere woorden niet. Alles dat je weggooit zou een tweede, derde en vierde leven moeten kunnen krijgen.

Van overhemden tot boxershorts in Groningen
Gebaseerd op die filosofie ontwikkelde het Groningse naaiatelier Van Hulley een manier om oude overhemden te verwerken tot nieuwe boxershorts. Het atelier doet dat bovendien met de hulp van een groep vrouwen die geen kansen meer kregen op de arbeidsmarkt en die dankzij Van Hulley nu terug een professioneel actief bestaan leiden.

Overhemden hergebruiken

Die manier van werken trok de aandacht van de ‘Circulars’-organisatie. Het Wereld Economisch Forum werkt daarin samen met Accenture om bedrijven te belonen die de circulaire economie helpen promoten. Van Hulley kreeg begin dit jaar te horen dat het bedrijf de tweede plaats had weggekaapt in de internationale competitie. Ongetwijfeld een flinke aanmoediging dus voor de ondernemers achter het project en hun werkneemsters. Van Hulley is overigens gevestigd in The Big Building, het voormalige PostNL-pand in Groningen waar ook verschillende andere startende ondernemingen gevestigd zijn.

Waarom overhemden en andere kledingstukken recycleren?
De zoektocht naar manieren om overhemden en andere kledingstukken te recycleren is erg belangrijk als we ons leefmilieu willen behouden en verbeteren. Door te recycleren worden ruwe grondstoffen en natuurlijke bronnen gespaard. Daardoor moet onze planeet minder grondstoffen leveren en moeten er natuurlijk ook minder grondstoffen getransporteerd en verwerkt worden, opnieuw een goede zaak voor de natuur dus.

Het Groningse experiment is maar één van de vele voorbeelden van textielfabrikanten die naar manieren zoeken om overhemden en andere kledingstukken te recycleren. Hoe meer dit soort recyclageprocessen gestroomlijnd worden hoe meer energie ze helpen te besparen. Daardoor wordt de totale ecologische voetafdruk van de textielindustrie in de toekomst hopelijk aanzienlijk kleiner. Ook zou dit moeten bijdragen tot het verminderen van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van bijvoorbeeld overhemden. De door de mens veroorzaakte stijging in CO2-uitstoot is één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde.

Overhemden hergebruiken
Tenslotte helpt het recycleren van overhemden ons leefmilieu ook nog op een andere manier. Al die gerecycleerde overhemden komen namelijk niet meer op afvalstortplaatsen terecht waar ze ofwel moesten verbrand worden ofwel langzaam zouden afbreken en zo het grondwater zouden vervuilen.

Zoek je zelf naar manieren om je overhemden te recycleren? Eén van de eenvoudigste methodes is je oude kleding te laten ophalen door een recyclagebedrijf of ze zelf naar één van de kledingcontainers te brengen. Die containers kun je in vrijwel elke gemeente vinden. Ook bij het recyclagepark mag je je oude kleding achterlaten.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.