Alles over borstzakjes en overhemden met borstzakjkes Lange tijd droegen heren vrijwel altijd een jasje over hun hemd. In de middeleeuwen waren dat rijkversierde jasjes voor de adel en juist bijna lappen voor de lagere klassen. Een overhemd was destijds eigenlijk bijna een soort onderhemd, alleen bedoeld om de huid en de luxe stof van het jasje te scheiden. Later werden de jasjes colberts zoals we die nu kennen, voor vrijwel alle klassen. Wat al deze jasjes gemeen hadden is dat ze voorzien waren van zakken, en daardoor waren borstzakken niet nodig.

Borstzakjes waren vroeger niet nodig

Pas toen het dagelijks dragen van een colbert niet meer als de standaard werd gezien, werd het borstzakje geïntroduceerd. Heren hadden immers een plek nodig om hun pennen en andere spullen bij zich te dragen. Want waar vrouwen vaak een tas bij zich droegen (en dragen), was dat ook toen de tijd voor heren minder gebruikelijk. 

Dubbele borstzakjes op het overhemd

Recent lijkt de trend weer iets te verschuiven, waarin twee partijen aan het ontstaan zijn. Heren die dol zijn op overhemden met een borstzakje, en anderen die er werkelijk niks van willen weten. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van smaak. En er zijn gelukkig nog steeds heel veel topmerken die ook overhemden met borstzakje aanbieden.

Nut van het borstzakje

Het borstzakje dient uiteraard een duidelijk nut: het opbergen van dingen. Dames dragen vaak een tas, maar dat is voor heren minder gebruikelijk. En het is wel zo fijn om een aantal dingen altijd dicht bij je te hebben. Er zijn heren die voor bijvoorbeeld lange reizen altijd een overhemd met borstzakje dragen. Een plek voor het even snel wegstoppen van tickets, boardingpass, paspoorten en wellicht wat geld. Andere mannen vinden het fijn om dagelijks een overhemd met borstzakje te dragen en zo een vaste plek te hebben voor pennen, brillen, zonnebrillen en/of aanstekers. Hoewel er natuurlijk geen ruimte is voor alles tegelijk, biedt het borstzakje wel degelijk uitkomst voor het (soms tijdelijk) opbergen van wat kleine dingen.

Je portomonnee makkelijk meenemen

Pas ook echt op met te veel in je borstzakje bewaren, zeker als je het niet af kunt sluiten. Als je bukt vallen je eigendommen er makkelijker uit. Je spullen zijn ook iets gevoeliger voor diefstal. Bovendien ziet een borstzakje vol paspoorten, tickets, wat muntgeld, een leesbril, drie pennen en een aansteker ook gewoon niet zo mooi uit.

Pasvormen en borstzakjes

In het verleden hadden de meeste merken één soort pasvorm, wat we nu vaak de casual fit noemen. Het overhemd was ruim en recht gesneden zonder al te veel aandacht voor het accenturen van het lichaam van de drager. Maar al lange tijd is er een trend gaande waarbij ook voor heren getailleerde kleding populairder wordt. Dit gebeurde onder invloed van de modebewuste Italianen, die gemiddeld genomen niet zo lang zijn. Door een getailleerd overhemd lijk je iets langer. Het getailleerde overhemd werd dus al snel de mode in Italië en waaide over naar andere delen van Europa.

Een slim fit (ander woord voor getailleerd) overhemd is in Nederland de populairste pasvorm voor een overhemd. Op een getailleerd overhemd is een borstzakje echter niet zo gebruikelijk. Vandaar dat het borstzakje langzaam uit het straatbeeld lijkt te verdwijnen.

Toch is dit niet helemaal het geval, want er zijn nog steeds genoeg topmerken die overhemden met borstzakjes aanbieden. Vaak op enigszins getailleerde overhemden, die dan vaak modern fit worden genoemd. Ook merken die op maat gemaakte overhemden aanbieden, geven vaak de optie voor een borstzakje.

Moderne ne mooi vormgegeven borstzakje op het shirt

Ook zijn er minder conventionele kleding stukken die met borstzakje worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld jurken van dames. Of T-shirts, waarbij het borstzakje soms zelfs in een heel andere opvallende kleur wordt uitgevoerd. Het borstzakje is dus eerder weer aan het terugkomen, dan aan het verdwijnen, zij het niet altijd per se op overhemden.

Vormen van de borstzakjes

Er zijn vele vormen borstzakjes te onderscheiden. Soms lopen ze aan de onderkant helemaal recht, soms zijn ze onderaan iets in een punt gestikt, en soms zijn ze juist enigszins afgerond aan de hoeken.

Voor het wat meer zakelijke overhemd kun je vaak kiezen voor een enkel borstzakje, die zit doorgaans op het linker pand van het overhemd. Bij informele overhemden kun je soms ook kiezen voor twee borstzakjes, op elk pand een.

Er zijn borstzakjes die volledig open zijn aan de bovenkant, of borstzakjes die op een of andere wijze worden afgesloten. Voor het afsluiten van het borstzakje zijn er ook verschillende opties.

  • Je kunt kiezen uit een borstzakje met een enkel knoopsgat, en een knoop op het overhemd zelf, waardoor het borstzakje eenvoudig afgesloten wordt en enigszins glad blijft.
  • De tweede optie is een klepje of flapje wat al dan niet wordt vastgezet met een knoopje. Je sluit hiermee het borstzakje dus volledig af. Deze variant biedt de meeste veiligheid, maar je overhemd verliest wel het ´gladde´ uiterlijk.

Als je vaak een trui over je overhemd draagt is een open borstzakje, of borstzakje met alleen een knoopje de beste keuze.

Onder een colbert draag je meestal een overhemd zonder borstzakje, maar als je dan toch een borstzakje wil, ga dan voor de geheel open optie, om zo bobbels onder het jasje te voorkomen.

Pochet in het borstzakje

Pochetten zijn de vaak opvallend gekleurde vierkante ´zakdoekjes´ die in een borstzak gevouwen worden. Een pochet werd origineel vooral bij een smoking gedragen en was altijd wit. Inmiddels is er een groot scala aan kleuren en dessin. Luxere pochetten worden uitgevoerd in zijde, maar er zijn ook pochetten te koop die van katoen of linnen vervaardigd zijn. Vroeger werden ze alleen in colberts gedragen, maar de mode staat inmiddels ook toe om een pochet te dragen zonder jasje. In een borstzakje natuurlijk.

Er zijn vele manieren om pochetten te vouwen. Nonchalant uit laten steken, juist strak vouwen, of alleen een puntje uit laten steken. Het kan allemaal. Hier lees je uitgebreider welke mogelijkheden er zijn voor het vouwen van een pochet en hoe je dat dan vouwt.

Overhemden met borstzakjes

Detail: Het daadwerkelijk gebruiken van een pochet is niet de bedoeling. Het is geen zakdoek.

Borstzakjes op formele kleding

Borstzakjes zijn altijd uit den boze geweest op formele avondkleding. Een smokinghemd is bijvoorbeeld nooit te verkrijgen met borstzakje. Dit heeft natuurlijk te maken met dat je op gelegenheden waar je een smoking (of rokkostuum) draagt je het smokingjasje aan hoort te houden. Je jasje mag alleen uit als de gastheer ook zijn jasje uit heeft. En dat is eerder uitzondering dan regel.

Ook voor zakelijke kleding geldt dat onder een colbert doorgaans een overhemd zonder borstzakje gedragen wordt. Je hebt immers al zakken om een aantal kleine dingen te bewaren en dat maakt het borstzakje enigszins overbodig. 

Borstzak portemonnees

Er bestaan zelfs portemonnees die hun oorsprong vinden in het borstzakje. Deze zogenaamde ´breast pocket wallets´, zijn klein, maar bieden door een handig design genoeg ruimte voor een aantal passen, wat geld en bonnetjes. Doordat de portemonnee klein en dun is past die… in het borstzakje.

Conclusie

Het dragen van een overhemd met borstzakje is grotendeels kwestie van smaak. Je kunt kiezen uit verschillende opties, waarbij je in ieder geval moet kiezen uit:

  • De vorm van het borstzakje (gepunt, rond of recht)
  • De hoeveelheid borstzakjes: een (doorgaans links op het overhemd) of twee?
  • Een open of afsluitbaar borstzakje.

Bij formele gelegenheden waar een smoking of andere avondkleding verwacht wordt, is een borstzakje of geen borstzakje geen keuze meer. De dresscode schrijft dan immers een specifiek overhemd voor, zonder borstzakje.

Bronnen:
https://5yearproject.wordpress.com/2012/08/22/in-defence-of-the-breast-pocket/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pochet