Sokken lijken niet meteen het boeiendste onderwerp als het over herenmode gaat en toch… Het belang van een mooi en kwalitatief goed paar sokken aan je voeten kan moeilijk onderschat worden. Mooi, want je let er zelf misschien niet op maar iedereen in je omgeving ziet je sokken wel als je gaat zitten. En kwalitatief want je wilt je voeten wel een beetje verwennen natuurlijk, ze hebben het zo al moeilijk genoeg. Mooie sokken van hoge kwaliteit dus, maar hoe selecteer je die?

Kies de juiste stof

Sokken vind je in alle mogelijke stoffen terug maar voor de perfecte herensok zou je eigenlijk enkel de onderstaande drie stoffen mogen overwegen. De rest is ofwel van te lage kwaliteit waardoor de sokken snel zullen verslijten of je voeten niet kunnen ademen ofwel zien de sokken er gewoon te goedkoop uit.
Wollen sokken geven je warmte, een zacht gevoel en ze gaan jarenlang mee. Bovendien is wol goedkoop waardoor je ook voor een lage prijs een goed paar wollen sokken kunt vinden
Kasjmier sokken zijn al een stuk luxueuzer en dus ook duurder. Sokken in deze stof zijn echter nog warmer dan wol en bovendien komt kasjmier nu eenmaal ook chiquer over dan wol.
Katoenen sokken zijn een goede keuze voor alledag en zeker voor warmere dagen. Het hoeft overigens geen 100% katoen te zijn, voor extra stevigheid mag je ook voor een mix van katoen en lycra of nylon kiezen bijvoorbeeld.

Kies de juiste kleur

Kleuren kiezen is natuurlijk altijd een kwestie van smaak maar je kan bij het kiezen van een paar sokken dezelfde basisregels volgens als diegene die gelden voor de rest van je outfit. Ga ofwel voor contrast, als je een wat gedurfdere look wilt, ofwel voor een passende kleur als je de aandacht niet teveel op je sokken wilt trekken.
Op een donker pak kies je best sokken die bij je pak passen en niet een kleur die bij je schoenen past. Op een licht pak kies je juist eerder wat donkerdere sokken. Toch blijven je sokken best lichter van kleur dan je schoenen.

Kies passende sokken

Teveel mannen kopen sokken zonder op de maten te letten. Toegegeven, bij een paar sokken zit die maat natuurlijk wat minder nauw dan bij een paar schoenen. Toch is het voor het draagcomfort wel belangrijk de juiste maat te kiezen. Ga dus liefst voor een paar sokken dat minstens één maat groter is dan het paar schoenen dat je koopt. Staat er op de sokken die je wilt kopen niet één maat maar een maatbereik (bv. 42-45)? Zorg dan dat de maximale maat nog steeds één maat groter is dan je schoenen.
Over de lengte van de sokken verschillen de meeste stijlgidsen van mening. Sommige mannen zijn comfortabel met een paar dat net over de enkels komt, anderen willen juist geen streepje blote benen laten zien als ze met de benen gekruist zitten. Een persoonlijke keuze dus, al gelden voor bijzondere gelegenheden meestal wel specifieke stijlvoorschriften over de lengte van de sokken. Bij twijfel en voor een chique of formele gelegenheid zoek je het met andere woorden best even op.