Baleinen zijn dunne plastic of PVC strips voor in de boord van je overhemd. Vroeger werden ze gemaakt van been, maar tegenwoordig is dat plastic, parelmoer of metaal. In het algemeen worden de plastic strips gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden.

Het woord balein komt van het Latijnse baleana en het Griekse phallaina, woorden die walvis betekenen.Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden.

Plastic Baleinen Tegenwoordig

Overhemden hebben vaak plastic baleinen, vastgenaaid of los. Dat laatste is al iets chiquer. Verwisselbare baleinen zie je over het algemeen vaker bij stijlvolle overhemden en merkkleding. Summum zijn losse, dikke, paarlemoeren baleinen. Baleinen zijn ook erg belangrijk voor de presentatie: ze komen tot in de boordpunten zodat deze niet gaan krullen.

Verwisselbare baleinen worden eens in de zoveel tijd vervangen. Dit houdt het overhemd scherp en vooral de kraag stijf en krachtig. Het is dan belangrijk dat je de juiste balein uitkiest die past bij de kraag en het overhemd. Parelmoer is sjiek, maar erg broos en teer. Vaker tegenwoordig worden mooie, krachtige en helder witte PVC exemplaren gebruikt.

Een goede balein - plastic strip

Baleinen zijn vooral stevig en doen het werk. Voor een juiste balein is de breedte en lengte (ook de vorm van de punt) belangrijk om een goede fit te krijgen. Een precies passende balein gaat langer meer, wordt minder snel verloren en zorgt vooral dat het overhemd of shirt volledig tot zijn recht komt.

De juiste baleinen voor ieder overhemd

Welkom op Baleinen.com, hier vindt u baleinen, manchetknopen en silkknots voor een overhemd van bijvoorbeeld Alveare, BOSS, Cavallaro, Christian Berg, Distinction, G-star, Gentiluomo, Hacket, Hawker, J.C. Rags, Jacques Britt, Kenneth Cole, Kenzoo, McGregor, Mexx, New Tailor, Oger, Paolo Arbachi, Scotch & Soda, Silver Creek, Steppin out, Tommy Hilfiger en van Laack. Goed voor de dag komen bij het EK voetbal, WK voetbal, Koninginnedag of Olympische Spelen? Kijk dan rond in de winkel.