Goed nieuws voor de liefhebbers van zonnig lenteweer. Het wordt deze week weekend warm! Woensdag 18 april 2018 was rokjesdag. In tegenstelling tot een eerder genoemde datum (het ging zelfs regenen) door de Panorama. De terassen vol, werkelijk iedereen op de been ... en zoals Martin Bril zou hebben gezegd "daar zijn ze dan ineens, uit het niets... de rokjes"

Rokjesdag in 2018

De temperatuur gaat omhoog, de eerste warme zonnestralen komen tevoorschijn en ineens is het Rokjesdag. Rokjesdag is de eerste dag van het jaar waarop (veel en volgens sommigen: alle!) vrouwen ineens kiezen voor de blote benen en een rokje aan doen. Het is altijd een verassing wanneer het nu echt tijd is voor de blote benen en daarmee nationale Rokjesdag. Het kan zomaar eind maart, begin april of eind april zijn. Dit jaar is Rokjesdag wel erg laat in het jaar

Wat is Rokjesdag?

Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een korte rok zou dragen (op blote benen - geen panty's en dergelijke), doorgaans midden april.

De term Rokjes dag

De term Rokjesdag bestaat al langer maar is bekend geworden door Martin Bril (hij heeft het trouwens niet bedacht, wel bekend gemaakt). Bril gebruikte 'rokjesdag' voor het eerst in 1996 in een column in Het Parool waarna het steeds vaker terugkwam, ook in de Volkskrant. De term is zelfs opgenomen in de Dikke van Dale. Overigens is het verschijnsel al eens benoemd in de film L'Homme qui aimait les femmes van François Truffaut uit 1977. En noemt men het in Amerika "Skirt Day". In 2016 kwam er een film uit genaamd "Rokjesdag" met Lieke van Lexmond.

Op het terras met rokjes dag

Rokjesdag 2018

In 2018 viel rokjesdag iets later namelijk op woensdag 18 april 2018.

Fascinatie

Brils fascinatie voor dit fenomeen had niet te maken met dames, erotiek of andere. Het is gewoon de simpele constatering dat de ene dag niemand een rokje draagt - en een dag later werkelijk heel de vrouwelijke hoofdstad rond lijkt te fietsen in een rokje. Bril noemde het bij "bjina geheime afspraak - verschijnen opeens en masse dames met korte rokjes aan op straat".