Hoe kun je jezelf smart casual kleden? De term ‘smart casual’ wordt vaak gebruikt in modetijdschriften om een bepaalde kledingstijl te beschrijven die tegenwoordig erg populair is onder mannen. Maar waarom is de ene casual (= vrijetijds) outfit nu wel smart en de andere niet? Wanneer is de combinatie van verzorgde en stijlvolle maar informele kledij perfect in evenwicht? En bestaat er eigenlijk wel een goede definitie van smart casual? 

Smart casual is overal, maar wat is het?

Het kan zijn dat het de dresscode is voor het feest waar je dit weekend naartoe moet of het is misschien zelfs de officieuze dresscode op je werk, maar wat is smart casual nu eigenlijk? Veel mensen die de term gebruiken lijken het zelf ook niet goed te weten.

Het internetwoordenboek Urban Dictionary kwam zelfs tot de conclusie dat smart casual eenvoudigweg niet bestaat. “Het is een dresscode die onzin is (...) en die volledig openstaat voor interpretatie. Ze zorgt dan ook voor voortdurende verwarring en leidt vaak ook tot spectaculaire resultaten,” zo besluit het woordenboek.

Maar het is natuurlijk niet omdat iets moeilijk te definiëren is dat het ook niet zou bestaan. Smart casual is geen onzinbegrip, het is wel degelijk een kledingstijl die veel mannen proberen te volgen. Tijd dus om wat klaarheid te scheppen: wat is wel en niet smart casual?

smart casual dresscode 

De basisregels van smart casual

We gaan meteen één illusie doorprikken. Smart casual ben je niet als je een joggingbroek draagt onder een vest. Ja, het is waar dat smart casual op het eerste zicht een combinatie van tegengestelde kledingstijlen is. Toch is dat niet zo eenvoudig als het kan lijken.

Waar het bij smart casual echt om draait is dit. Je contrasteert twee kledingstijlen, gekleed en vrijetijd, op een zodanige manier dat ze een nieuw en passend geheel vormen. Klinkt dat ingewikkeld? Lees dan verder en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn. Het is enkel kwestie het juiste evenwicht te vinden.

Om je te helpen de juiste combinaties te leren aanvoelen kun je misschien dit onthouden. In de term ‘smart casual’ staat de smart niet voor niets eerst. Je legt dus steeds de nadruk op het geklede aspect van je outfit. Zelfs al ga je daar te ver in dan nog is het geen ramp. Je bent mogelijk iets te chique gekleed voor de gelegenheid, maar so what? Liever dat dan er te sjofel bij te lopen toch?

Ben je je garderobe aan het uitbreiden en wil je daarbij een aantal kledingstukken die makkelijk in een smart casual look passen? Dan zal de gids hieronder je zeker kunnen helpen.

hoe kleed ik me smart casual

Blazers, overhemden en shirts voor de smart casual look

Met een blazer straal je bijna automatisch klasse uit en je kunt zo’n vest ook gemakkelijk combineren met vrijetijdskledij. In de winter kies je wellicht eerder voor een wollen blazer of een andere warme stof. In de zomer zijn blazers gemaakt van een combinatie van linnen en katoen of van een lichtgewicht katoen comfortabeler.

Met de kleur van je vest kun je spelen. Zo zou je voor een neutrale kleur kunnen kiezen als je ergens anders in je outfit al een felle kleur hebt. Je kunt echter van de blazer ook het aandachtspunt van je outfit maken en dus voor een fellere kleur of een designpatroon kiezen. Je blazer moet natuurlijk mooi passend zijn anders gaat het ‘smart’-effect verloren. Kies dus voor een licht getaillleerde of een getailleerde pasvorm.

Een overhemd in een effen en neutrale kleur kan het nodige contrast bieden met een gedurfde blazer. Je kunt het overhemd echter ook dragen als stijlbreuk met een traditionelere vest. Personaliseer je look door een overhemd met patroon te kiezen of met een minder neutrale kleur. Denk er daarbij wel aan dat je de balans moet herstellen door de rest van je outfit traditioneler te houden. Om het casual-effect in de verf te zetten is het raadzaam het bovenste knoopje van je overhemd los te laten. Een das is uiteraard overbodig.

Een T-shirt kan perfect in een smart casual look passen als je het traditionele hemd een keer wilt thuis laten. Wees echter niet te experimenteel in de keuze van je shirt, een stijlvolle en niet te opvallende T-shirt is aanbevolen als je de balans niet wilt verstoren.

De dresscode casual smart

Broeken en schoenen voor de casual look

Elke man zou één of meerdere chino broeken in z’n kast moeten hebben liggen. Ze zijn niet enkel veelzijdig en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden, ze zijn ook nog eens bijzonder ‘smart’. Ze zijn eigenlijk op zich al een combinatie van gekleed en vrijetijd dus in de smart casual look passen ze perfect. Je kunt voor een neutrale kleur kiezen als je gaat contrasteren met je blazer, shirt of overhemd. Indien gewenst kun je echter ook de chino’s zelf in een opvallendere kleur kiezen.

Een andere mogelijkheid is een jeansbroek, maar zorg dat deze niet té casual lijken. Kies dus voor een getailleerde pasvorm en zeker ook voor een donkerblauwe of zwarte versie. Ook een korte broek kan in de zomer passen bij een smart casual look. Opnieuw is het belangrijk dat je daar een getailleerde pasvorm in kiest, anders kom je teveel in de buurt van de strandlook.

Qua schoenen heb je een ruime keuze als je je smart casual wilt kleden. Loafers, Oxfords of bootschoenen? Het mag allemaal. Om de creatieve en persoonlijke insteek te benadrukken is het leuk als je een paar schoenen kunt vinden in een opvallende kleur of met unieke details. Het enige wat echt niet kan als je ‘smart’ wil lijken zijn sportschoenen.

Onthou dus vooral dat smart casual je veel vrijheid geeft. Daarom is er ook niet echt één goede definitie van deze dresscode, iedereen kan het op z’n eigen manier invullen. Het doel moet altijd zijn dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Als je dan ook nog het idee hebt dat je er behoorlijk stijlvol uitziet dan heb je waarschijnlijk de smart casual look te pakken. En mocht je toch nog twijfelen, dan helpen wij je uiteraard graag verder. Aarzel niet ons via de onderstaande link te contacteren met al je stijlvragen!