Een overhemd is niet over één kam te scheren met andere overhemden. Elk overhemd is weer anders. Het ene overhemd heeft een retro printje, een ander overhemd is klassiek wit. De overhemden variëren ook in knopen. Je kunt een overhemd hebben met knopen van kunststof of de knopen van echte kwaliteit: de parelmoer knopen. Het zijn kleine details, maar deze kleine details maken een groot verschil, zo ook de klassieke straight point boord van een overhemd. Ook wel bekend als de “classic collar”, “narrow straight point”, “point collar”, of zoals we in Nederland vaak zeggen: “de klassieke boord”.

straight point boord

Wat is een straight point boord?

Een straight point boord van een overhemd wordt gezien als de standaard. Daar doet de naam ‘de klassieke boord’ ook z’n eer aan. Bij dit type boord van een overhemd wijzen de punten van de kraag bijna recht naar beneden. De straight point boord kent een diepe (lange punt, origineel) en kortere variant (moderner).

Normaal gesproken wijst de standaard nekkraag zo’n 7 centimeter naar beneden. Alleen de modetrends volgen elkaar in rap tempo op en zo veranderen ook de standaard boorden van 7 centimeter. Tegenwoordig zie je ook veel kortere straight point boorden. Kraagpunten van 3-4 centimeter zijn geen uitzondering meer.

Geschiedenis van de straight point boord van een overhemd

Met het ontstaan van het klassieke overhemd werd ook de klassieke boord geboren. Zoals al in het vorige stukje is aangegeven is de klassieke boord 7 centimeter lang. Vanaf de jaren 20 kwam een nieuwe modetrend opzetten. Niet de lange straight boord overhemden waren hip en trendy, maar de kortere nekkragen. Vanaf toen werd er 2 tot 3 centimeter van de straight point boorden gehakt.

Ondanks het drastische ingrijpen op het klassieke boord, is het klassieke boord nooit oubollig of ‘uit’ geweest. De straight point boord bleef stug haar positie behouden als klassieker onder de overhemdboorden. De normale nekkraag is onverslaanbaar in de mode. Het is tijdloos en daarom is een overhemd met een klassiek boord nooit een modieuze flater. Daarnaast zijn klassieke boorden ontzettend praktisch. Er passen namelijk een hoop stropdas knoop varianten tussen de boorden.

een straight point boord kraag

Waar draag je een klassieke boord bij?

In het algemeen geldt dat het boord perfect past als je tussen de kraag en je hals nog twee vingers kunt steken. De klassieke boord van een overhemd is de meest voorkomende boord en wordt vaak gedragen bij een casual outfit. Het voordeel van deze boord is dat de kraag zowel geschikt is voor een casual look zonder stropdas als een nette outfit mét stropdas. Met de klassieke boord zit je dus altijd goed!

De klassieke kraag staat wat wijder. Hierdoor is er geen puur nood verbonden om het overhemd tot helemaal bovenaan dicht te knopen. In de punten van de kraag zitten regelmatig kunststof baleintjes die zorgen dat de punt recht gehouden wordt. Deze baleintjes kun je vaak verwijderen.

De klassieke boorden staan opmerkelijk goed bij mannen met een breder hoofd.

Een andere tip voor het dragen van klassieke boorden is dat dit boord goed onder een jasje aan kan. Daarnaast biedt de boord ook nog eens voldoende ruimte onder de kraag voor een stropdas (zie daarvoor meer verder in het artikel). Vaak wordt de klassieke boord ook gebruikt als een smoking overhemd.

Welke stropdasknopen passen bij een straight boord overhemd?

Niets is zo gemakkelijk als een overhemd met een klassiek boord. Het hebben van overhemden met dit type boord betekent langer uitslapen, met gerust hart naar je werk gaan en je zelfverzekerd voelen. Met een klassiek boord hoef je namelijk niet elke ochtend urenlang voor de spiegel te piekeren welke stropdasknoop eigenlijk bij het boord pas. Elke stopdasknoop past bij het klassieke boord! Of je nou kies voor de meest eenvoudige knoop tot de wat ingewikkeldere stropdasknopen die wat meer knoopervaring vergen. Je zal nooit met het grootste ongemak op je werk aankomen, want jij weet het: met een overhemd met een klassiek boord zie jij er tiptop uit.

De eenvoudige knoop bij een straight boord overhemd

Maak je klassieke uitstraling compleet met een eenvoudige knoop. De eenvoudige knoop is de klassieker van de stropdasknopen. Deze knoop wordt verreweg het meest toegepast vanwege de eenvoudige methode en het past bij het merendeel van de dassen en bij bijna alle overhemdboorden. Het past perfect bij mannen van gemiddelde lengte of lange mannen.

De dubbele knoop bij een klassieke boord overhemd

De dubbele knoop vertoont veel overeenkomsten met de eenvoudige knoop. Hij is boller in vorm maar gaat voortreffelijk samen met de meeste overhemden. Echter is er bij de dubbele knoop een tweede omwenteling nodig is. In het begin wordt de brede slip twee keer rond de smalle slip gedraaid.

De Windsor knoop bij een point collar overhemd

Wil je jouw overhemd met klassieke boord omtoveren tot een formeel overhemd? Gebruik dan de Windsor knoop. De Windsor knoop is de dasknoop voor grote gelegenheden. De naam van de knoop is afkomstig van de Hertog van Windsor die deze stropdasknoop populair maakte.

De halve Windsor knoop bij een classic collar overhemd

De halve Windsor is bijna hetzelfde als de Windsor knoop. Deze stropdasknoop verschilt op een aantal punten van de normale Windsor knoop. De halve Windsorknoop is minder dik en veel makkelijker toe te passen. Elegant en driehoekig past hij fantastisch bij een overhemd met een klassiek boord.

De platte knoop bij een classic collar overhemd

De platte knoop is zoals de naam al aangeeft plat. Deze knoop gaat goed samen met overhemden met een klassiek boord.