Tommy Hilfiger is letterlijk een wereldmerk: je kunt de kleding vinden in Noord-Amerika, Latijns Amerika, Europa en Azië. En dat terwijl het merk eigenlijk niet eens zo heel oud is, pas opgericht in 1985. Maar ´go big or go home´ moet de Amerikaanse oprichter gedacht hebben. En met succes! De herkenbare ´preppy´ Amerikaanse stijl in een nieuw jasje viel vanaf meet af aan in goede aarde bij het brede publiek. Het bedrijf houdt zich niet alleen bezig met kleding. Zo zijn ook brillen en parfums een onderdeel van de collectie. En waar veel bedrijven puur uit zijn op winst, geeft Tommy Hilfiger ook graag terug. Met recht – in alle betekenissen van het woord – een wereldmerk dus. Lees in dit artikel alles over Tommy Hilfiger 

overhemden worden overal ter wereld gedragen en tommy hilfiger maakt ook overhemden

Geschiedenis Tommy Hilfiger: al snel een succes

Het merk Tommy Hilfiger werd in 1985 opgezet door de modeontwerper Tommy Hilfiger. Een Amerikaan, geboren in 1951 in New York. Een groot katholiek gezin, zoals in die tijd ook in Amerika normaal was. Tommy, die voluit Thomas Jacob Hilfiger heet, is de tweede van negen kinderen. Zijn moeder was van Ierse komaf en werkte als zuster. Zijn vader had Duits en Nederlands bloed en was werkzaam als horlogemaker.

Op 18 jarige leeftijd heeft Tommy Hilfiger een baantje in een kledingwinkel. Het geld wat hij verdiende, zo´n 150 dollar, gebruikte hij om samen met vrienden een eigen kledingwinkel te openen. In 1971 gaat de winkel open en krijgt de naam ´People´s Place´. Overigens bood de winkel veel meer dan alleen kleding. Je kon er ook je haar laten knippen, platen kopen en in de kelder werden rockconcerten gegeven.

De vrienden rijden regelmatig naar New York voor nieuwe inventaris. Maar Tommy Hilfiger is al snel ontevreden met de kleding die hij van anderen koopt. En hij begint met het schetsen van zijn eigen ideeën. Het duurt niet lang voordat het ontwerpen van eigen kleding een ware passie wordt.

People´s Place verkocht uit 10 verschillende vestigingen, maar ging in 1977 toch failliet. Tommy was toen pas 25 en besloot zich op te geven voor cursussen om meer te leren over de bedrijfsmatige kant van de mode. Hij verhuisde naar New York en werkte voor verschillende labels, maar zette in 1979 opnieuw een bedrijf op, wat hij Tommy Hill noemde. Twee jaar later volgde een ander bedrijf dat ´20th Century Survival´ genoemd werd. En in 1982 opende ´Click Point´, wat dameskleding ontwierp.

Toen de eerste vrouw van Tommy Hilfiger zwanger raakte, ging hij op zoek naar wat meer stabiliteit en was opgelucht toen hij een positie aangeboden kreeg binnen het ontwerpteam van Calvin Klein. Echter, nog voordat hij begon werd hij benaderd door Mohan Murjani, een zakenman die graag wilde dat Tommy het ontwerp voor zijn kleding overzag. In ruil daarvoor steunde Mohan Murjani, Tommy Hilfiger financieel om zijn eigen merk te beginnen. 

Dat zou het merk Tommy Hilfiger merk worden zoals we het vandaag de dag kennen. Oprichter Tommy Hilfiger zou later over zijn herkenbare stijl zeggen “ik wist wat er op de markt was en ik wilde echt iets anders creëren. Ik hield van de stijl die zo kenmerkend was voor de kleding die op universiteiten gedragen werd, wat de stoere sportmannen, maar ook zeilers, droegen. Ik wilde deze stijl in een moderner en relaxter jasje gieten”.

In 1985 wordt de Tommy Hilfiger Corporation gelanceerd met een grote campagne, en in 1992 gaat het bedrijf naar de beurs.

Er wordt zo nu en dan gezegd dat Tommy Hilfiger geen designer is, maar eerder oude dingen in een nieuw jasje giet, maar alsnog wordt hij in 1995 uitgeroepen tot ´Designer of the Year´, door de Amerikaanse Raad van modeontwerpers. En of hij nu wel of niet zelf ontwerpt, zijn succes is ongekend, met een omzet van 6,5 miljard in 2015.

shoppen

De herkenbare Tommy Hilfiger stijl

Denk je aan Tommy Hilfiger dan denk je al snel aan een beetje ´preppy´, maar toch ook zeker elegant, een goede kwaliteit en erg bij de tijd. Dat beeld wordt mee onderstreept door beroemdheden – van Snoop Dogg tot Bruce Springsteen – die in Tommy Hilfiger gezien zijn.

Waar veel mode ontwerpers vaak een ´haute couture´ lijn ontwerpen, en vervolgens daarop geïnspireerde stukken in de winkel leggen, pakt Tommy Hilfiger het net iets anders aan: Een groot en hip publiek bereiken is altijd het belangrijkste geweest. Dat doet Tommy door feestelijke catwalk sessies te houden en een toegankelijke collectie te maken.

Tommy Hilfiger: de merken

Sinds dat het bedrijf in 1985 werd opgericht als herenmodemerk is er veel veranderd en vooral veel bijgekomen. Het bedrijf levert onder verschillende merken, verschillende soorten kleding. Hieronder lees je per merk, wat je kunt verwachten.

Tommy Hilfiger

Dit is de hoofdlijn van Tommy Hilfiger, de kern van het bedrijf. Je vindt meer dan 25 categorieën in deze lijn, waaronder mannen, dames en kinderkleding, maar ook sportkleding, brillen, parfums en accessoires. Ben je op zoek naar een overhemd wat zowel klassiek als wat relaxter gedragen kan worden? Dan is deze lijn van Tommy Hilfiger ideaal. De focus ligt op klanten tussen de 25-40 jaar die van een klassieke Amerikaanse stijl houden met een frisse moderne twist. Geïnspireerd op kunst, (pop)muziek en sport.

Hilfiger Demin

Deze lijn is wat meer casual dan de Tommy Hilfiger lijn en richt zich op een iets jonger publiek. Je vindt niet alleen kleding bij Hilfiger Demin, maar ook brillen en een parfum. De lijn in geïnspireerd op Amerikaanse demin klassiekers, met uiteraard weer een moderne twist. Wist je dat deze lijn voornamelijk buiten Amerika verkocht wordt?

denim is een spijkerstof overhemden broeken tshirts worden gemaakt van denim

Hiliger Collection

Deze lijn is een mix van Amerikaanse klassiekers met modern invloeden, voor dames! Hilfiger Collection wordt in Italië gemaakt, maar wereldwijd verkocht. Van alle kledinglijn van Tommy Hilfiger zit deze het dichtste bij haute couture, en worden een aantal ontwerpen pas tijdens de New York Fashion Week gepresenteerd.

Tommy Hilfiger Tailored

Mannenmode van de hoogste kwaliteit. Stijlvol, klassiek (wederom met de inmiddels bekende modern twist), hoge kwaliteit en luxe details zijn slechts een aantal steekwoorden die op Tommy Hilfiger Tailored van toepassing zijn. De collectie bestaat uit pakken, maar ook meer vrijetijdskleding.

Maatschappelijke verantwoord ondernemen, ook dat is Tommy Hilfiger

Het succes van Tommy Hilfiger is niet alleen voor het bedrijf zelf prettig, ook anderen delen mee. Zo steunt het bedrijf onder andere borstkankeronderzoek, War Child en het WWF. Maar ook op vele andere manieren probeert Tommy Hilfiger bij te dragen aan een betere wereld.

We gaan in op hun 10 punten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  1. In 2020 moet 100% van de katoen die door Tommy Hilfiger gebruikt wordt duurzaam zijn. Dit houdt in dat het duurzamer geproduceerd moet worden of recycled moet zijn. Om deze doelstelling te halen wordt hard gewerkt. Een deel van het katoen gebruikt door Tommy Hilfiger is biologische en ze zijn lid van het BCI (Better Cotton Initiative), een organisatie die zich inzet voor beter katoen. Tommy Hilfiger werd in 2016 nummer 10, op de lijst van bedrijven die betere katoen gebruiken.
  2. Tommy Hilfiger zet zich actief in voor een verstandig watergebruik.
  3. Het derde punt hangt daarmee samen. Ze gebruiken alleen productiefaciliteiten waar duurzaam geproduceerd wordt. Dat gaat niet alleen over water, maar ook over energie en het gebruik en scheiden van chemische middelen.
  4. Het verlagen van de CO2 uitstoot. Tommy Hilfiger heeft zich als doel gesteld om in 2020, 20% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2014. Het gaan dan dus om logistiek, maar ook om bijvoorbeeld zakenreizen. En steeds meer winkels worden voorzien van LED verlichting. Bij een groot bedrijf kunnen namelijk alle kleine beetjes al een groot verschil maken.
  5. Minder kartonnen verpakkingen gebruiken. Wist je dat er in Nederland een groot distributiecentrum van Tommy Hilfiger staat? Ongeveer 40% van het wereldwijde volume van Tommy Hilfiger komt er langs! 80% van de dozen die langs dit warenhuis komt zijn al gecertificeerd met het FSC certificaat.
  6. Ook plastic verpakkingen moeten minder worden. Zo´n 25% minder in 2020, en wat er nog gebruikt wordt, moet van een duurzame bron komen.
  7. Voor zover de lokale afvalsystemen het toelaten, heeft Tommy Hilfiger zich als doel gesteld dat alle kantoren, pakhuizen en winkels volledig moeten recyclen. Op de Europese kantoren ligt dat cijfer nu op ongeveer 75%.
  8. Al in 1991 werden er voor het eerst afspraken gemaakt tussen de productielocaties in lage-lonen landen en Tommy Hilfiger. Die zijn in 2015 vernieuwd en verdiept, waardoor zeker is dat de werknemers een gerechtvaardigd loon ontvangen en er bijvoorbeeld aandacht is besteed aan brandpreventie in de fabriek.
  9. Ook voor personeel in ontwikkelde landen wordt gezorgd. Waarbij groei en ontwikkeling voor de werknemers centraal staat.
  10. Bijdragen aan gezondere gemeenschappen, waarbij de gezondheid van vrouwen en kinderen voorop staat. Dat doet Tommy Hilfiger via het TommyCares programma. Je kunt dan denken aan het uitdelen van eten in armere wijken, of het sponseren van gezondheidsorganisaties (zoals borstkankeronderzoek).