Een hemd mag er nog zo mooi uitzien op een etalagepop in de winkel, als de pasvorm niet goed rond je lichaam zit dan kan het een heel verkeerde indruk geven. “Elegantie concentreert zich in het overhemd,” zo verklaarde de steeds stijlvol geklede poëet Oscar Wilde ooit. Om je te helpen die elegantie uit te stralen met jouw overhemden geven we je hieronder een overzicht van de tien meest voorkomende pasvormproblemen. Hierop zou je moeten letten bij het aanpassen van een mannenhemd.

 

 

Overhemd pasvorm - te ruim

 

 

  1. Je overhemd zit te strak rond de buik

Een overhemd dat te strak zit rond de buik ziet er weinig elegant uit. Het zal ook oncomfortabel trekken bij elke beweging die je maakt. Je hemd kan zowel te strak zitten als je rechtstaat als wanneer je zit dus probeer elk nieuw hemd dat je aankoopt steeds in deze twee posities uit.

  1. Er lopen zichtbare lijnen vanaf de oksels tot aan de hals

Als je twee parallelle lijnen op je overhemd ziet lopen vanaf beide oksels naar de hals dan ben je waarschijnlijk een goed gebouwde man. Dit probleem duikt vaak op bij overhemden die gedragen worden met alle knopen gesloten. Mannen die sterk ontwikkelde schouderspieren hebben of mannen die brede aflopende schouders hebben kennen dit pasvormprobleem ongetwijfeld. Een overhemd moet eigenlijk losjes over de top van je borstkas liggen zonder dat het op enige plek spant. Het mag uiteraard ook niet opbollen. Als het probleem met de zichtbare lijnen enkel opduikt met alle knopen gesloten vraag jezelf dan af of je het hemd ook echt zo wilt dragen. Indien het belangrijk voor je is dat je de bovenste knoop kan sluiten kies dan voor een hemd dat ruim genoeg rond je borstkas zit. Zo vermijd je die vervelende lijnen.

  1. Als je je armen naar boven strekt beweegt je overhemd teveel

Een goed passend overhemd moet je toelaten in alle situaties comfortabel te bewegen. Toegegeven, je draagt je overhemd niet om te gaan bergbeklimmen maar ook als je op kantoor werkt wil je er uiteraard in alle omstandigheden stijlvol blijven uitzien. Daarom is het erg vervelend als je je gevangen voelt in je overhemd telkens als je je armen strekt. Als je hemd op zulke momenten teveel meebeweegt zal het vaak niet goed in je broek blijven zitten en krijg je het gevoel in een dwangbuis rond te lopen.

  1. De boord van je overhemd blijft niet rechtop staan als je de knopen losmaakt

Vind je ook dat filmsterren als George Clooney er zo geweldig cool uitzien als ze de bovenste knopen van hun hemd losmaken en de kraag mooi blijft staan? Die look straalt tegelijk een ontspannen houding én stijl uit. Jammer genoeg lijken veel fabrikanten van overhemden dit niet te beseffen en blijven ze hemden produceren waarvan de hals teveel gaat hangen. Kies eventueel voor een kraag met knopen. Als je de punten van de boord net onder de halsband kunt knopen dan is het probleem met de hangende hals meteen opgelost. Uiteraard is het ook mogelijk om voor een hemd te kiezen met een stijvere boord.

  1. Net onder de hals van je overhemd springt de knopenlijst een beetje uit

Tussen de twee bovenste knopen van je hemd springt de stof een beetje uit. Dit ziet er weinig elegant uit en het is een pasprobleem dat soms moeilijk op te lossen is. Wat je kan proberen is een das te dragen. Doordat de boord van je hemd strakker tegen je nek duwt zal de knopenrij ook strakker worden getrokken. Meestal verdwijnt de vreemde uitsprong hierdoor. Heb je dit probleem met een pas gekocht hemd? Probeer dan eens om het enkele keren te wassen en te strijken. Hierdoor zal de hals vaak iets krimpen waardoor die strakker rond je nek komt te zitten. Zo wordt ook de knopenrij recht wordt getrokken. Kies een ander type kraag als bovenstaande technieken niet werken. Soms is de vorm van je schouders en nek gewoon niet goed te combineren met een bepaalde boordstijl.

  1. Je overhemd heeft te lange mouwen

Heb je het gevoel dat de mouwen te ver over je handen hangen? Of dat er teveel van de manchetten zichtbaar is als je een jasje draagt? Een hemd in de juiste pasvorm heeft mouwen die, wanneer je je armen ontspannen laat hangen en de manchetknopen openlaat, tot aan de knoken van je duimen reiken. Lijkt dat te lang? Misschien komt dat doordat je mouwen te breed zijn. Je manchetten moeten zo sluiten dat ze voorkomen dat de mouw over je hand glijdt.

 

Overhemden problemen met pasvorm - mouwen

 

  1. Je overhemd heeft te korte mouwen

Het omgekeerde probleem is natuurlijk dat de mouwen zo kort zijn dat ze nog niet tot aan je polsbeentje komen. Test dit uit door rechtop te staan met je armen ontspannen naar beneden en met de manchetknopen open. We herhalen dus dat de mouwen van een overhemd in die positie tot aan de knoken van je duimen moeten reiken.

  1. Je wilt je overhemd niet in je broek dragen maar het lijkt te kort

Koop je een overhemd dat je niet in je broek wil dragen dan kies je wellicht voor een iets kortere lengte. De geschikte pasvorm voor een op die manier gedragen overhemd is dat de onderkant van het hemd net tot aan het midden van je zitvlak moet reiken. Natuurlijk moet je dan je broek niet te laag dragen. Draag je toch laagzittende broeken? Dan kies je beter voor een overhemd met een langere lengte.

  1. Je overhemd blijft niet goed in je broek zitten

Als je meerdere keren per dag je overhemd terug goed in je broek moet stoppen telkens je jezelf uitstrekt of lichtjes voorover buigt dan koop je je hemden te kort. De enige oplossing is langere hemden kopen. Je wilt toch niet dat je hemd je op deze manier zou afleiden tijdens een presentatie?

  1. De achterkant van je overhemd zit te strak wanneer je voorover buigt

Een veelgemaakt fout in het pashokje. Iedereen bewondert zichzelf en z’n nieuwe aankoop natuurlijk mooi rechtopstaand. Eens je het hemd dan de eerste keer echt draagt merk je pas dat de pasvorm wel heel erg strak zit rond de rug. Hierdoor verlies je veel bewegingsvrijheid en krijg je een bijzonder oncomfortabel gevoel. Vergeet dus niet een nieuw hemd even in alle mogelijke dagelijkse posities te testen en er even mee rond te lopen. Enkel zo kan je zeker zijn dat je nieuwe aankoop er elegant uitziet én comfortabel aanvoelt.