Het merk ´Van Gils´ behoeft in Nederland bijna geen uitleg meer. De betaalbare herenmode is in veel kledingkasten terug te vinden. En dat is logisch, want van Gils produceert niet alleen overhemden, maar biedt een breed scala aan allerlei kleding. Bijvoorbeeld jassen, polo´s en truien, maar ook schoenen en accessoires behoren tot de mogelijkheden.

Opzoek naar overhemden van Van Gils? Klik dan hier

Maar wat is de achtergrond van het merk? En wat zijn de unieke kenmerken. We nemen je mee in de geschiedenis, maar ook zeker de huidige stand van zaken van Van Gils.

van gils is al een oud merk en verkopen overhemden en pakken

Van Gils, een rijke geschiedenis

De geboren Noord-Brabander Miel van Gils begint in 1946 een bedrijf, samen met zijn dove broer Janus van Gils. Miel verkoopt, Janus produceert. Hij bedrijf staat in Dinteloord en ze produceren kleding voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat goed en ze kunnen al snel uitbreiden. In de grotere productielocaties beginnen ze in eerste instantie aan de productie van kinderkleding, en rap daarna volgde herenkleding.

Al snel hadden de broers van Gils door heel Brabant productielocaties, onder andere in Roosendaal en later ook in België. Goed voor de lokale economie en werkgelegenheid in het zuiden van het land. Dat was zo vlak na de oorlog uiteraard erg welkom, en het creëerde naast werk ook een samenhorigheidsgevoel.

De mode voor mannen was op dat moment vrij stijf, maar dat kon volgens Miel van Gils allemaal wel wat minder keurig. Hij maakte onder andere jasjes zonder kraag. Dat kwam mede voort uit de gedachte het de naaisters in de fabriek niet te lastig te maken. Ze waren lange tijd niet zo populair. Totdat 4 jongens uit Engeland – de Beatles – op TV waren. En wat droegen die? Juist, kraagloze jasjes. Voor Van Gils een (toevallig) schot in de roos, want de kostuums vlogen als warme broodjes over de toonbank. De klantenkring bestond vooral uit jongeren die er vooral anders uit wilden zien dan hun vader.

Altijd op zoek naar wat nieuws pakte Miel van Gils de boot naar Amerika, gewoon om te zien wat de mensen daar op straat droegen. ´Vooruitstrevend´ en ´eigenzinnig´ zijn termen die vaak voor de oude heer Van Gils gebruikt worden. Een mooie anekdote is dat hij samen met ontwerper Willem van Overdijk fluwelen jasjes maakte, met een gele binnen voering. Hij liet daarmee vriend en vijand versteld staan op de kledingbeurs in Keulen. Overigens zien we dat ´net iets anders´ karakter tot op de dag van vandaag terug in de kleding van ´Van Gils´.

De drie oudste zoons van Miel van Gils studeerden aan het beroemde New York Fashion Institute of Technology. En daar werden zeker de vruchten van geplukt. De jongens, Alwin, Jaques en Ben internationaliseerden van Gils en deden dat met verve. Alwin van Gils leidde de Marrokaanse tak, Jacques deed dat in Malta en Ben had in Griekenland en Mexico de teugels in handen. Het waren ook deze drie broers – die elkaar uitstekend aanvullen- die het samen het ´Van Gils´ label opzetten, toen ze in 1977 het stokje van de inmiddels overspannen Miel van Gils overnamen.

De drie van Gils broers beseften dat kleding meer is dan alleen kleding. Het is een levensstijl en kleding kan gebruikt worden om een statement te maken. En zoals we inmiddels weten van de van Gils gingen dingen net een beetje minder keurig. In de eerste campagne poseerden Monique Klemann, destijds een topmodel, met alleen een Van Gils herenjasje. En verder niets. Daarmee stond Van Gils op de kaart als sexy-chic merk. De reclame had effect en in de beste jaren werden er dagelijks zo´n 4.000 pakken verkocht.

stoeren mannen die mooie pakken en mooie overhemden aan hebben

Helaas stagneerde die stijgende lijn op een gegeven moment en ging in 1992 het bedrijf failliet, met een bankschuld van zo´n 100 miljoen gulden. ¨Kapot gegroeid¨ zou Jacques van Gils daar later over zeggen. Maar de geboren ondernemers lieten het er niet bij zitten. Ze startten een nieuw bedrijf ´the Makers´, wat kostuums levert in opdracht van grote modehuizen. Je zou kunnen zeggen dat ze daarmee ´terug naar de roots´ gegaan zijn.

In 2015 overleed Miel van Gils, hij werd 90 jaar en bleef tot op het laatst betrokken bij de bedrijven van de familie van Gils.

En alhoewel de familie van Gils onder de naam ´the Makers´ dus nog steeds succesvolle textielondernemer is, behoort het merk van Gils, zoals we die vandaag de dag in de winkels kopen niet meer tot de familie. Met de doorstart had de familie niets te maken, alhoewel het merk nog altijd trots de familienaam draagt.

Van Gils vandaag de dag

Van Gils is een zogenaamd ´head to toe´ merk. Wat in houdt dat je er terecht kunt voor overhemden, maar ook voor broeken, pakken, jassen en truien. Alsmede schoenen en accessoires. En het moet gezegd worden, het is allemaal net even anders, en precies die details maken het zo´n aantrekkelijk merk. Een pakbroek die sluit door een touwtje aan te trekken of een gebreide stropdas. De knopen van de jassen van Van Gils zijn bijvoorbeeld doorgaans ´multi color´.

Omdat je bij Van Gils ook prima terecht kunt voor een effen overhemd, is Van Gils voor iedereen. Mannen die op zoek zijn naar iets apart, én mannen die juist liever een wat meer ´gangbaar´ overhemd willen.

Voor overhemden kent van Gils bijvoorbeeld een ruime collectie, waarbij je kunt kiezen uit overhemden met (drukke) dessins of juist overhemden in een effen kleur. Ook qua afwerking valt er genoeg te kiezen. Wil je bijvoorbeeld graag een overhemd wat je sluit met manchetknopen? Dat kan gewoon bij Van Gils. De boordmaten lopen van 37 tot en met 46. Voor de boordmaten 39 tot en met 46 kun je bij van Gils kiezen voor extra lange mouwen. In plaats van de gebruikelijk 66,5 centimeter, is de mouw dan 71 centimeter.

Dat is sowieso tekenend voor de mode van Van Gils. Het bedrijf gaat zeker met de tijd mee, maar hun kleding is niet per definitie bedoelt voor catwalk mannen, die vaak behoorlijk slank zijn. De kleding van Van Gils is bestemd voor iedereen: Atleten, lange mannen, of mannen met een bescheiden maatje meer. En eigenlijk is er voor ieder wat wils.

Wat verder op valt is dat de kleding van Van Gils erg draagbaar is. Zowel voor casual als voor formele gelegenheden is er keuze uit een ruime collectie. Om een voorbeeld te noemen: de jasjes. Vaak net met een bijzonder detail. Een strak gesneden donkerblauw jasjes, met een subtiele ruit in de stof bijvoorbeeld, of een lichtgrijs jasje, met witte knopen. Het is het oog voor detail wat Van Gils tegelijkertijd modern en klassiek maakt.

Bij van Gils heb je voor de overhemden 3 opties: ´Skin Cut´, ´Shaped Fit´ en ´Tailored Fit´. De Skin Cut pasvorm sluit het meest aan, en is het meest getailleerd. Daarna volgt de Shaped Fit, die zeker getailleerd is, maar iets minder scherp dan de Skin Cut. En vervolgens valt Tailored Fit het ruimst. Welke maat en pasvorm voor jou het beste is vind je hier.

Welke stof moet ik kiezen voor een overhemd van Van Gils?

Van Gils overhemden komen in katoen, linnen, of een mix van katoen en linnen. De katoenen overhemden hebben als voordeel dat ze easy-care zijn en je ze dus nauwelijks hoeft te strijken / ze erg makkelijk te strijken zijn. Vaak is direct na het wassen goed uitslaan, de ergste vouwen met de hand gladstrijken en direct ophangen al voldoende. Verder is katoen natuurlijk heerlijk koel waardoor je huid de hele dag fris aanvoelt.

Linnen heeft veel vergelijkbare eigenschappen met katoen. Het is luchtig, houdt je cool en bovendien heeft linnen een iets nonchalantere look, ideaal voor middagen op het terras of aan het strand. Of voor een bruiloft in de tropen, waar linnen overhemden vaak de dresscode is voor mannen.

De overhemden met een katoen/linnen mix hebben goede eigenschappen van beide materialen. Lekker koel en luchtig, makkelijk te strijken en erg duurzaam en slijtvast.

Prijsklasse van Van Gils

Het fijne aan de kleding van Van Gils is dat het qua prijs in een erg vriendelijk segment valt, terwijl je uitstekende kwaliteit ontvangt. Grofweg valt van Gils in te delen in het middensegment, qua prijs. Terwijl de kwaliteit uitzonderlijk is. Dat is te danken aan de hoge kwaliteit stoffen die gebruikt worden, het oog voor detail, en de gedachte dat de klant zich goed moet voelen in de kleding, terwijl hij ook zijn persoonlijkheid door middel van de van Gils kleding kan tonen.

een overhemd voor een paar euro duurder is bijna altijd van betere kwaliteit

En omdat Van Gils een veel breder assortiment voert dan alleen overhemden kun je er voor je gehele outfit terecht. Tot aan sokken, riemen en strikjes aan toe! Tevens kun je voor de meeste kleding bij Van Gils kiezen uit verschillende materialen, daardoor slaag je snel voor het overhemd, of ander kledingstuk, wat bij jou past. Eenvoudig winkelen dus, als je geen zin hebt om de hele zaterdagmiddag winkel in, winkel uit te hoeven.

Van Gils overhemden

https://fd.nl/profiel/1107052/van-gils-gaf-het-nederlandse-pak-een-nieuw-gezicht

http://themakers.nl/our_story