Van Laack. Zowel voor dames als heren zijn de zorgvuldig gemaakte overhemden en bloezen van van Laack een ware must have. Als sinds 1881 produceert van Laack overhemden met buitengewoon veel oog voor detail. Die ervaring zie je terug in de overhemden van vandaag de dag. Alle shirts worden uitgevoegd in de hoogste kwaliteit katoen.

Het bedrijf, wat sinds 1881 regelmatig (al dan niet gedwongen door omstandigheden) van bedrijfsvoering wisselde heeft vakmanschap, kwaliteit en innovatie altijd hoog in het vaandel gehad.

Van Laack: kwaliteit sinds 1881

Van Laack overhemden worden voor heren vanaf boordmaat 37 tot en met boordmaat 50 uitgevoerd. Je kunt kiezen uit 3 verschillende pasvormen te weten comfort fit, tailored fit en slim fit. Voor dames beginnen de bloezen van van Laack op maat 32 en lopen tot en met maat 52.

Van Laack heeft anno 2017 winkels op alle vijf de continenten, maar je kunt je overhemd ook eenvoudig online kopen.

Vroege geschiedenis van van Laack

Van Laack wordt in 1881 opgericht door van Heinrich van Laack en zijn twee zakenpartners Wilhelm Schmitz en Gustav Eltschig. De eerste locatie is op de Greifswalder weg nummer 5 in Berlijn. Je kunt daar vandaag de dag nog steeds een koperen plaquette op de gevel vinden met de initialen van de oprichters.

Excellente kwaliteit van dit merk sinds 1881

De visie van de drie heren is simpel. Het creëren van het meeste luxe shirt. Deze luxe moet zich vooral manifesteren in de details. Tevens is het belangrijk de persoonlijkheid van degene die het van Laack overhemd draagt te accentueren.

In 1920 wordt het bedrijf overgenomen door de Duits-Amerikaanse mevrouw Bennaton. Geen van de oprichters heeft namelijk een opvolger nagelaten. In de ´gouden´ jaren na 1920, worden elegante en luxe overhemden een heuse ´must-have´ voor heren bij de hogere klasse. Van Laack profiteert daar flink van. Dit is tevens de tijd waarin van Laack een van de eerste kledingmerken creëert. De slogan wordt ¨van Laack, das königliche Hemd¨, wat vertaald naar ´het koninklijke hemd´ en het logo wordt ontwikkeld.  Het overhemd geldt al snel als een statussymbool.

Heinrich van Laack de bedenker van het merk vanlaack

In de jaren ´30 wordt de knoop, met 3 gaatjes, die is uitgevonden door Heinrich van Laack uitgevoerd in verbeterd materiaal. In deze periode wordt het overhemd door van Laack nog verder uitgewerkt. Het design wat destijds bedacht is, is vandaag de dag nog steeds de basis voor het van Laack overhemd. De knoopjes trouwens ook.

Innovaties die in de jaren ´20 en ´30 bedacht werden op het gebied van luxe en draagcomfort, vormen nog steeds de basis voor de van Laack overhemden van vandaag de dag.

Tijdens de tweede wereldoorlog wordt de fabriek in Berlijn herhaaldelijk gebombardeerd. De neef van mevrouw Bennaton, Alfonso Schnöckel, leidt het bedrijf zo goed en kwaad als het kan de oorlog door. Na de oorlog wordt Alfonso door de Sovjetregering onteigend en hij verhuist naar Mönchengladbach, waar hij Heinrich Hoffman leert kennen.  Gezamenlijk bouwen ze het merk opnieuw op en Heinrich Hoffman zal de draaiende kracht achter van Laack worden. Onder de vleugels van Heinrich Hoffman worden de van Laack overhemden nog populairder en groeit het merk hard.

In 1970 neemt de zoon van Heinrich Hoffman, Rolf Hoffman de teugels van het bedrijf in handen. Onder zijn bewind groeit van Laack uit een internationale speler. In 1972 komt van Laack ook met een collectie voor dames op de markt.

In 1986 wordt het bedrijf verkocht aan Delton AG. Er komt daarmee een einde aan het korte bestaan van van Laack als familiebedrijf.

Recente geschiedenis van van Laack

In 2002 wordt het bedrijf gekocht door ondernemer Christian von Daniels. Christian von Daniels is een gepassioneerde overhemden producent en hij zet als doel om te blijven groeien in het exclusieve segment.

Het van Laack logo in volle glorie

Van Laack heeft eigen winkels en werkt met 80 partner winkels. In 2005 zijn de van Laack overhemden verkrijgbaar in 50 landen. Sterker nog, van Laack overhemden zijn dan te koop in alle vijf de continenten.

Als het bedrijf 125 jaar (2006) bestaat wordt een nieuw hoofdkantoor geopend. Dit hoofdkantoor is wederom in Mönchengladbach. Een jaar later wordt een productie en logistiek centrum geopend in Hanoi. Hiermee hoopt het bedrijf van Laack meer voet aan de grond te krijgen in Azië.

In 2009 neemt van Laack het Australische merk Herringbone over. Dit merk werd in 1997 opgezet en richtte zich volledig op het maken van op maat gemaakte shirts. Het merk werd al snel beroemd vanwege de hoge kwaliteit en het oog voor detail. Later groeide het bedrijf met confectie overhemden voor heren, bloezen voor dames en pakken voor zowel dames als heren. Het is juist de hoge kwaliteit en het oog voor detail wat Herringbone en van Laack zulke goede partners maakt.

In 2012 neemt van Laack, Rhodes & Beckett over. Ook dit merk komt origineel uit Australië. Het hoge kwaliteit assortiment van Rhodes & Beckett sluit naadloos aan bij dat van van Laack.

Na lang testen, onderzoek en ontwikkeling kwam van Laack in 2013 op de markt met ¨air cotton¨. Deze stof is tot 30 procent lichter dan de katoenen stoffen die tot die tijd gebruikelijk waren. Deze stof voelt dus extra licht en luchtig aan. Tevens hebben deze stoffen een ´natuurlijke´ easy care. Met minimale strijk inspanning een prachtig overhemd, vrij van chemicaliën.

Van Laack overhemden: het assortiment

Van Laack voert een groot assortiment. Niet alleen casual en business overhemden, maar ook pantalons, truien, pakken, accessoires en polo´s behoren tot de inventaris. Over de overhemden willen we je graag meer vertellen.

Van Laack overhemd Meisterwerk

Ten eerste is er het van Laack overhemd ¨Meisterwerk¨. Bij deze luxe shirts wordt de mouw op de hand in het overhemd gepast. Dit zorgt voor een optimale pasvorm en draagcomfort. Tevens worden de knoopsgaten met veel oog voor detail handmatig afgewerkt, met zo´n 190 steken. De Meisterwerk van Laack overhemden worden vervaardigd van 120 two ply stof. Dat wil zeggen dat er met heel fijn garen is geweven. De draden zijn eerst in elkaar gedraaid (two ply) alvorens de weven. De stof wordt geweven door Zwitserse en Italiaanse wevers.

Meisterwerk van Laack overhemden komen in de boordmaten 37 tot en met 46. Je kunt kiezen uit twee soorten kragen, namelijk een button-down optie, of een cutaway boord. Verder kun je kiezen uit een enkel manchet of dubbel manchet. Meisterwerk overhemden komen in slim fit of tailored fit. Je kunt de maattabellen voor deze pasvormen hier vinden.

Perfect look by van Laack

Dit type van Laack overhemd komt in 3 pasvormen, te weten, tailored fit, slim fit en comfort fit. (Zie hier maattabel). De shirts zijn gemaakt van ¨air cotton¨, een innovatieve stof die zorgt voor een licht en luchtig gevoel op de huid. De overhemden vallen onder de categorie ¨natural easy care¨, wat inhoudt dat de overhemden vrij zijn van chemische substanties, maar nog wel zeer makkelijk te strijken.

Ook deze van Laack overhemden komen met het typische van Laack knoopje, met 3 gaatjes.

Ook deze overhemden worden grotendeels met de hand afgewerkt. De kraag wordt handmatig aangenaaid en de knoopsgaten afgewerkt. Al met al duurt dat met de hand bijna zes keer zo lang dan een machine geproduceerd overhemd, maar dat verschil voel je in het draagcomfort. De maten lopen vanaf boordmaat 37 tot en met 48.

De overige lijnen

Tenslotte zijn er ook nog overhemden die evengoed van topkwaliteit zijn, maar niet binnen meisterwerk of perfect look vallen. Deze overhemden worden uitgevoerd tot en met boordmaat 50. De pasvormen zijn dezelfde pasvormen als voor de perfect look.

Ook de van Laack bloezen voor dames zijn van de beste kwaliteit, vervaardigd met uniek oog voor detail.

Van Laack overhemden voor dames

Ook voor dames heeft van Laack een prachtige collectie. De maten lopen van maat 32 tot en met maat 52. Dames kunnen kiezen uit comfort fit, modern fit en slim fit. Voor de manchetten en kragen zijn vele opties.

De bloezen voor dames worden mouwloos uitgevoerd, met een kort mouwtje of een mouw tot op de pols. Zowel zakelijk als voor casual gelegenheden zijn de van Laack overhemden voor dames een heuse ´eye catcher´.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Van Laack loopt voorop als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. ¨Perfecte werkomstandigheden, perfecte kwaliteit¨ is het motto. Hun productielocatie in Vietnam is een van de meest moderne in Zuidoost-Azië. Dat zie je terug in de volgende punten:

  • De werknemers kunnen hun kinderen naar de kinderopvang brengen, die op het terrein van de fabriek gevestigd is.
  • Ze worden opgehaald met een bus.
  • Werknemers werken maximaal één shift en ontvangen daarvoor een salaris wat bijna 80% hoger ligt dan het wettelijk minimum
  • Al het personeel krijgt een gratis lunch
  • En last but not least het personeel krijgt training en interne opleidingen.

In dit filmpje kun je meer te weten komen over het Corporate Social Responsability beleid van van Laack

Je van Laack overhemd online kopen

Wil je graag een overhemd van uitmuntende kwaliteit, wat ook nog eens geproduceerd is onder de beste omstandigheden? De van Laack overhemden zijn eenvoudig online te kopen bij dé online overhemden winkel van Nederland en België. Persoonlijke service staat bij overhemden.com voorop.

Bronnen:
https://de.wikipedia.org/wiki/Van_Laack
http://fashiongear.fibre2fashion.com/brand-story/vanlaack/about-the-founder.asp