Blazer en colbert zijn termen die bij nogal wat mannen voor verwarring zorgen. Een colbert en een blazer zijn namelijk wel degelijk verschillende soorten kledingstukken, ook al worden ze in ons dagelijks taalgebruik vaak door mekaar gebruikt. Toch zou je als moderne man het verschil eigenlijk wel moeten kennen want je ontsnapt er niet aan toch af en toe een colbert aan te trekken. Of dat nu voor je werk is of voor een avondje uit, de colbert is een onvermijdelijk kledingstuk in je garderobe. Tenzij je meer een blazer-type bent natuurlijk.

Dresscodes en jasjes

Sommige mensen vinden het irritant, anderen juist wel gemakkelijk. Uitnodigingen voor een feest met daarop een ‘dresscode’ of kledij-advies beperken je natuurlijk wel in je kledingkeuze. Daar staat tegenover dat je niet tot het laatste moment voor je een feestzaal of restaurant binnenstapt hoeft te twijfelen aan je gekozen outfit.
Wat nu als er op die dresscode voor mannen een blazer of een colbert vermeld wordt? Is dat twee keer hetzelfde? Of is een blazer gewoon het jasje van een pak? Twee keer fout, want een blazer is zeker geen colbert (al lijkt het er wel op), en het maakt ook geen deel uit van een pak. Wat is het verschil dan juist?

Tijdloze chique in een colbert

Wat is een colbert?

De colbert is een luxueus uitgevoerd kledingstuk, vaak gemaakt van de meest verfijnde textielen. Met z’n perfecte pasvorm, bereikt door het gebruik van slimme openingen aan de achterzijde en de zijkant van het vestje, zit een colbert je hopelijk als gegoten. Een colbert die niet comfortabel aanvoelt als je ‘m aantrekt is met andere woorden zeker en vast een foute maat of pasvorm.
Het leuke aan colberts is dat je ze zowel binnen als buiten kunt dragen. Zo zijn ze perfect geschikt voor een tuinfeest op een koele lenteavond waarbij je misschien af en toe naar binnen glipt om wat op te warmen zonder steeds je vestje te moeten uitdoen. Je hebt colberts in alle mogelijke traditionele effen kleuren. Voor een meer gedurfde look mag je echter ook voor een streep- of ruitpatroon kiezen.

Een klassieke grijze colbert


Colberts draag je op een niet al te formele broek, maar welke broek je hieronder draagt is volledig je eigen keuze. Sommige mannen komen weg met een jeansbroek onder een colbert, de stijl van andere mannen vereist dan weer een pantalon of een chino.
Een colbert is verkrijgbaar in diverse kleuren, van licht tot donker. In effen kleuren meestal, maar als je eens wilt in de schijnwerpers lopen kun je ook kiezen voor een streep of ruit.

Een typische blazer

En wat is het verschil met een blazer?

Blazers zijn gemaakt van minder luxueuze stoffen dan colberts. Meestal tref je ze aan in katoen, soms ook in synthetisch textiel. Daardoor is de blazer bij uitstek geschikt als een vrijetijdskledingstuk.
Andere verschillen met het colbert zijn de enkelvoudige of dubbelvoudige rij knopen en het feit dat een blazer geen openingen op de rug heeft maar enkel aan de zijkant. Bovendien worden bij een blazer de zakken op het vestje gestikt. Hierdoor zie je de zakken meteen zitten als je een iemand in blazer voorbij ziet komen.
Voor je kleurkeuze heb je in blazers minder opties dan bij colberts want blazers worden meestal in donkere tinten geproduceerd. Denk daarbij aan donkergroen, donkerblauw, bordeauxrood of gewoon zwart.