Een zakelijk overhemd, ook wel dress shirt genoemd, is anders dan een casual overhemd. Met andere woorden niet elk overhemd is een zakelijk overhemd. Je kunt nou eenmaal niet in een knalroze overhemd om tafel met advocaten, projectontwikkelaars of accountants. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste verschillen op een rijtje wat het verschil tussen een zakelijk en casual overhemd is:

  1. De lengte van het overhemd
  2. Verschillen in de kraag / boord en de manchetten
  3. Kleurenpallet voor overhemden
  4. Maatindicatie
  5. Verschillen in borstzakjes

Casual overhemden draag je vaak in het weekend

1. De lengte van het overhemd

Een zakelijk overhemd dien je altijd in je broek of pantalon te dragen. Daaroverheen komt misschien nog wel een jasje of een nette trui. Om te zorgen dat je je zakelijke overhemd gedurende de dag niet telkens terug hoeft te stoppen zal je zien dat de zakelijke overhemden vaak langer zijn dan casual overhemden. Deze lengte is ook nodig om te zorgen dat je ondergoed buiten zicht blijft als je bukt.

Een casual overhemd mag korter zijn en ook uit/over de broek gedragen worden. Een goede referentie is dat de onderkant van het overhemd ongeveer tot op de broekzakken moet komen. Te kort is onhandig en staat slordig. Maar een te lang overhemd doet vaak aan een pyjama denken. Let dus ook voor casual overhemden goed op de lengte.

Let voor zowel casual als zakelijke overhemden goed op dat je de juiste lengte koopt. Ben je langer dan gemiddeld? Sommige merken bieden overhemden met een extra lang (rug)pand aan. Je kunt ook een overhemd met extra lange mouwen kopen. De kans is groot dat je die sowieso nodig hebt. En die overhemden hebben ook vaak een langer pand.

2. Verschillen in de kraag / boord en de manchetten

Voor zakelijke overhemden is het belangrijk dat er rondom de hals nog een stropdas gestrikt kan worden. Het is het mooiste als die weg gevouwen wordt onder een stevig boord, maar met wel voldoende ruimte net onder de adamsappel. Een zakelijk overhemd heeft daarom meer ruimte tussen de boordpunten dan een casual shirt.

Als de kraag of het boord van het overhemd niet verstevigd is, en dus nog een beetje ´flubbert´, heb je zeker weten te maken met een casual shirt. Er zijn mannen die de fout maken om toch een stropdas te dragen bij een dergelijk overhemd. Dat ziet er vrijwel altijd heel rommelig uit.

Een ander kenmerk van een zakelijk overhemd zijn de stevige en mogelijke dubbelgevouwen manchetten. Zeker als je een colbert draagt is het goed hier extra op te letten. De manchetten van je zakelijke overhemd, die je eventueel dicht kunt doen met manchetknopen, dienen nog ongeveer 1,5 centimeter onder je jasje uit te komen. Er bestaat ook genoeg zakelijk overhemden zonder de mogelijkheid voor manchetkopen. Hier geldt dus: heb je manchetknopen nodig? Dan is het sowieso een formeel/zakelijk overhemd. Heb je geen manchetknopen nodig? Dan is het overhemd óf een casual shirt, óf een zakelijk overhemd.

3. Kleurenpalet voor overhemden

Zakelijke shirts tref je meestal in rustige kleuren, zoals wit, lichtblauw of een andere pastelkleur zoals lila of soms zelfs een lichte kleur grijs. Een subtiel ruitje of streepje, in neutrale kleuren, zijn ook geschikt voor zakelijke overhemden.

Een mooi kleurenpalet voor in het weekeinde

Drukke motieven, zoals bijvoorbeeld bloemen, cactussen, stippen en nautische thema´s zijn ongeschikt onder een colbert. Overhemden met deze motieven classificeren daarom automatisch als casual overhemden. Ook felle kleuren vallen in die categorie.

4. Maatindicatie

Op zich zijn de maten voor zakelijke overhemden en casual overhemden heel vergelijkbaar. Maar het is voor een zakelijk overhemd wel net iets belangrijker dat het goed zit en valt.

Kijk daarom voor het kopen van een zakelijk overhemd altijd naar je boordmaat. Dit is de maat van je nek en kun je eenvoudig nameten met een meetlint. Je legt die dan rond je nek, ongeveer ten hoogte van je adamsappel en leg 2 vingers plat op je nek (zoals je ook nog kunt ademen dadelijk). Meet rondom en het cijfer wat daaruit komt, is je boordmaat. Het getal ligt voor mannen met een gemiddeld postuur tussen de 37 en 45. Daarboven kom je in de extra grote maten, en daaronder in een extra kleine maat.

Kies de juiste maat voor je overhemd - een casual overhemd zit soms wat ruimer en losser

Nu je je boordmaat weet kun je in de maattabel checken of de rest van de maten ook klopt. Met de rest van de maten bedoelen we:

  • Borstomvang
  • Taille
  • Armlengte

Als je online een zakelijk overhemd koopt, moet dat genoeg informatie zijn. Koop je in een winkel? Dan kun je bij de betere overhemden winkel vragen om een pas shirt.

Let op! Een zakelijk overhemd mag best iets aangesloten –maar zeker niet te strak- zitten! Voornamelijk als er nog een colbert overheen komt, is het wel zo fijn om niet te veel overbodige stof te hebben. Let daarom ook op de pasvorm. Heb je een atletische bouw? Kies dan voor super slim fit. Ben je normaal gebouwd? Dan kun je kiezen tussen slim fit of regular fit. En heb je een wat ronder lichaam? Probeer dan de regular fit.

5. Verschillen in borstzakjes

Last but not least is er nog een verschil in borstzakjes. Zakelijke overhemden hebben nog maar zelden een borstzakje. En ze hebben nooit een gesloten borstzakje of een borstzakje met knoopje. Dat staat namelijk niet zo mooi onder een colbert. Casual shirts daarentegen kunnen wel een borstzakje hebben, die soms rijkelijk versierd zijn met patronen, stiksels en knopen.

Bron:

http://www.wikihow.com/Dress-Business-Casual