Manchetknopen zijn sierlijke en decoratieve details bij een overhemd. Ze vormen de prachtige finishing touch van je outfit. Wil je manchetknopen aan bij je overhemd? Lees hier meer over deze bijzondere knopen.

Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

 • Wat zijn manchetknopen;
 • Welke manchetknopen zijn er;
 • Wanneer draag je manchetknopen;
 • Hoe draag je ze.

Wat zijn manchetknopen?

Manchetknopen zijn subtiele en luxueuze hulpmiddelen om de manchetten van een overhemd te dichten. De manchetknopen zijn daarmee een alternatief voor vast genaaide knopen. Manchetknopen zijn afzonderlijke knopen en hoef je niet vast te maken. Je kunt ze erop doen of eraf halen wanneer je maar wilt.

De manchetknopen hebben niet alleen een praktische functie, maar zijn ook bedoeld om meer contrast te bieden. Gewone knopen vallen vaak niet zo op. Daarmee zijn het mooie details voor een prachtige finishing touch.

knopen van een manchet kopen

Welke manchetknopen zijn er?

Net als gewone knopen, zijn er ook talloze soorten manchetknopen. Je hebt ze in alle vormen, maten, kleuren en materialen. Hierdoor kun je de decoratieve en sierlijke tools helemaal afstemmen op je outfit.

Je hebt de volgende manchetknopen:

 • Franse manchetknopen
 • Hoekgesneden Franse manchetknopen
 • Stompe hoek Franse manchetknopen
 • 1 knoops
 • 2+ knoops
 • Klassieke (recht) manchetknopen

De manchetknoop kan verschillende soorten hebben: met een vaste sluiting, een draaibare sluiting of een ketting sluiting.

Wanneer draag je manchetknopen?

Manchetknopen zijn luxe details. Met deze betekenis worden ze ook vaak gedragen bij formele gelegenheden. Met name de French Cuffs (Franse manchetknopen) zijn favoriete knopen bij formele gelegenheden. Deze knopen kunnen rond of vierkant zijn.

Hoe draag je manchetknopen?

Als je manchetknopen wilt dragen dan is het wel goed om te weten of je overhemd wel geschikt is voor manchetknopen. Een overhemd die geschikt is voor deze knopen herken je aan het feit dat er geen knopen aan de mouwen bevestigd zijn. Het houdt in dat er twee openingen zitten bij de manchetten. Deze openingen zijn bedoeld voor de manchetknopen.

Om manchetknopen te bevestigen moet je eerst het overhemd aan doen. Je loopt anders het risico dat je je handen niet meer door de mouwen van het overhemd krijgt. Volg de onderstaande stappen:

 1. Trek als eerst het overhemd aan waar je de manchetknopen bij wilt dragen;
 2. Pak de manchetknopen;
 3. Kijk van tevoren welke sluiting je hebt (een vaste sluiting, een draaibare sluiting of een ketting sluiting);
 4. Vouw de manchetten dubbel, het is de bedoeling dat de openingen op elkaar liggen;
 5. Wanneer de openingen goed op elkaar liggen, kun je de manchetknopen eraan bevestigen;
 6. Zorg dat de knopen er goed door zitten, en zet vervolgens de knopen goed vast;

Let er uiteraard wel op dat je de manchetknopen op de juiste wijze door de opening doet. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de mooie kant van de knoop naar buiten steekt.

Tip: alleen manchetknopen aan je mouwen doen is een vrij lastige klus. Vooral wanneer het je eerste keer is. Vraag hulp van anderen.

manchetknopen voor heren en hoe draag je ze