Nee je verschijnt niet in pak en das op een zondagmiddag op de tribune van je favoriete voetbalclub. En ja je weet heus wel dat op een huwelijksreceptie jeans een foute keuze zouden zijn. Maar toch zijn er nog veel gelegenheden waarvoor mannen worden uitgenodigd en die hen twijfels bezorgen over hun kledingkeuze. Sommige situaties lijken te twijfelen tussen casual en formeel, maar je zult het altijd zien, als je gaat gokken dan gok je fout natuurlijk. Om eens en voor altijd opheldering te verschaffen hebben we hieronder een lijstje gemaakt met vijf gelegenheden waarvoor formele kledij (pak en das) de definitieve dresscode is, zelfs al zou je dat zelf misschien liever anders willen…

1. Een begrafenis bijwonen

Het maakt in principe echt niet uit of je een goede bekende of familie was van de overledene of niet. Het maakt ook geen verschil of je tijdens de begrafenisplechtigheid vooraan of achteraan in de zaal zal plaatsnemen. Als je naar een begrafenis gaat dan hoor je er piekfijn uit te zien en dat kan echt niet in casual kledij, hoe mooi die er ook uitziet. Kies natuurlijk ook liefst voor ingetogen kleuren. Zwart is klassiek maar al lang niet meer verplicht. Donkergroen, grijsbruin en donkerbruin zijn eventueel alternatieven.

2. Een sollicitatiegesprek

Ga er bij een sollicitatiegesprek steeds vanuit dat je het bedrijf in kwestie nog niet erg goed kent. Zelfs al denk je dat je toekomstige werkgever houdt van een speelse cultuur op de werkvloer is dat nog geen goede reden om in vrijetijdskledij op je sollicitatiegesprek te verschijnen. Je houdt het dus best formeel, al kun je wel op basis van je verwachtingen een speelse toets toevoegen (of juist het formele aspect benadrukken).

3. Een trouwpartij

Afhankelijk van wie er trouwt zullen de kledingcodes verschillen van het ene feest tegenover het andere, toch is een trouwpartij nooit een zuivere casual-gelegenheid. Trouwfeesten zijn een moeilijke categorie om kledingadvies voor te geven want ze kunnen variëren van stijf formeel tot casual chique en je moet vaak al goede vrienden zijn met bruid én bruidegom om te weten wat er nu eigenlijk verwacht wordt. Bij twijfel leg je beter iets meer nadruk op het formele, daar kun je nooit heel erg de fout mee ingaan.

4. Een eerste date

Een eerste afspraakje met een mogelijke liefdespartner is een randgeval. Je wilt hier absoluut niet als de formele stijve hark uit de hoek komen maar tegelijk is een eerste date een ideale gelegenheid “to dress to impress” natuurlijk. We raden daarom aan naar een outfit te zoeken die echt bij je persoonlijkheid past maar die wel tot in de kleinste details verzorgd is. Een mix van een formeler vestje met een casual broek kan zorgen voor het juiste evenwicht.

Bij Overhemden.com doen we meer dan enkel overhemden verkopen. We staan ook altijd klaar voor klanten die stijladvies nodig hebben. Wil je weten of een bepaalde gelegenheid eerder een casual dan wel een formele outfit vereist? Aarzel niet om het ons te vragen. Wij helpen je graag verder!