Vlinderdas: wat is het en wat doe je ermee? Een vlinderdas of soms ook wel vlinderstrik is een das die op de boord van een overhemd wordt gedragen. Het is een strikje in een doek of das in de vorm van een vlinder. Zo komen we ook aan de naam vlinderdas.

Opzoek naar vlinderdassen? Klik dan hier

Een vlinderdas noemen we ook wel een strikje

Vlinderdassen voor heren in alle kleuren en maten

De naam van de vlinderdas
Dit type das dankt zijn naam aan zijn vorm, die enigszins op die van een vlinder lijkt. In de volksmond spreekt men doorgaans van een strikje wanneer men de vlinderdas bedoelt. In het engels noemt men een vlinderdas een bowtie en in het frans een nœud papillon.

Vervaardiging van de vlinderdas
Een vlinderdas bestaat uit een lint of stuk stof dat om de hals wordt geknoopt. Dit wordt aan beide uiteinden vastgeboden door middel van een strik. De strik heeft daarna een "vlinder"vorm. Hieronder wordt kort e.e.a. toegelicht.

  1. Hang een vlinderdas om je nek en houd de ene kant ietts langer dan de andere
  2. Leg nu de langere kant van de vlinderdas over de kortere kant heen
  3. Haal de langere kant van de vlinderdas door de lus (en om je nek heen)
  4. Sla het deel wat de knoop zal vormen (van het kortere stuk) bij het begin van de vlinder om
  5. Sla daarna het langer gelaten deel bij het begin van de vlinder om (de andere kant op dan het andere stuk). Nu haal je dit stuk das, in het midden over het andere deel van de vlinder heen. Steek de vlinder nu achterlangs door de ontstane lus.
  6. Trek de knoop nu strak en fatsoeneer e.e.a. zodat er een mooie vlinderdas ontstaat. Voila!

Vlinderdas strikken

Nog even over de naam: is het nu vlinderdas of strikje: laten we voor het gemak uitgaan van het woord strikje. Dit is het woord dat tegenwoordig vaker wordt gebruikt. Wel is het zo dat echte kenners het nog steeds een vlinderdas noemen.

Materiaal van de vlinderdas
Vlinderdassen worden vaak vervaardigd van zijde maar tegenwoordig ook steeds vaker van katoen. Een vlinderdas van katoen is lekker zacht mar kan krimpen en verkleuren. Een polyester vlinderdas lijkt in eerste instantie al snel mooi en glimmend maar het is een wat goedkopere uitvoering. Een zelfstrikkende vlinderdas van zijde of katoen is wel het summum van de vlinderdassen.

Vlinderdas vaak bij galakleding
Tegenwoordig wordt de vlinderdas hoofdzakelijk bij galakleding en avondkleding gedragen. Een vlinderdas kun je dragen bij een smoking ("black tie") en in dit geval is de vlinderdas vaak zwart. Bij een rokkostuum ("white tie") is de vlinderdas vaker licht of wit van kleur. Een enkeling draagt een vlinderdas bij kleding en kostuums waarop de meeste heren een das zouden dragen. Een vlinderdas kan dan wat meer casual of kleurrijk worden uitgekozen om het gehele heren tenue wat meer charme te geven.

Kies voor een origineel vlinderdas: alhoewel de meeste mensen nog kiezen voor witte of zwarte vlinderdassen

De juiste keuze materiaal van een vlinderdas
Het materiaal van een vlinderdas kan het beste overeenkomen met het het materiaal van de revers op een jasje, en/of de bies langs de naad van je broek (als je deze hebt). De revers zijn de kraag/omslag van een colbert of jasje dat doorloopt tot op de borst. Bij een black-tie diner heb je dan vaker een zwart jasje met satijin op de revers: dan kies je ook met name voor deze kleur/stof voor de vlinderdas (tenzij je iets unieks zoekt natuurlijk). Ben je in pak, of draag je een colbert. Maak de vlinderdas dan niet te glimmend en kies voor een mooie stof, wol of katoen.

Grootte en soorten van de vlinderdas
De vlinderdas bestaat in verschillende groottes, materialen, kleuren en ontwerpen. Naast de vlinderdas die gestrikt moet worden, zijn er ook voorgestrikte vlinderdas exemplaren verkrijgbaar. Het dragen van een voorgestrikte vlinderdas werd voorheen beschouwd als een breuk met de etiquette. Thans overheerst de gemaakte variant echter, omdat de vlinderdas moeilijk te strikken is. Vlinderdassen bestaan in verschillende groottes, soms van wel 10-15 centimeter breed tot heel klein en netjes. De kleuren en ontwerpen zjn werkelijk uniek te noemen. De mooiste vlinderdassen zijn te koop van geheel eigen stoffen en ontwerpen. Met bloemdesign, streepjes, effen en allerlei leuke details en printjes.

Wat is de beste grootte voor mijn vlinderdas?
De grootte van de vlinderdas moet je in normale omstandigheden niet overdrijven. Indien je brede revers hebt dan kun je ook een wat grotere vlinderdas kiezen. Draag je een jasje met dunne revers (wat je wel ziet bij smokings) kies dan een iets meer ontwikkelde en strakke vlinderdas. Dit ziet er wel zo ontwikkeld uit.

Vlinderdassen en de "zelfstrikker"
Echte heren dragen een zelfstrikker wordt wel eens gezegd. Een zelfstrikker is een vlinderdas die nog met de hand moet worden geknoopt. Het idee hierachter is dat wanneer je een speciale gelegenheid hebt en moeite doet om goed voor de dag te komen, dat het zich ook de moeite loont om tijd te nemen om je eigen das te strikken. Het is een vorm van geduld en etiquette om te kiezen voor kwaliteit en getuigt van het feit dat je de moeite hebt genomen.

Bij voorkeur pak je een zelfstrikker. Zo'n voorgestrikte vlinderdas heeft iedereen immers al, dus met een zelfstrikker maak je mooie sier. En toon je je unieke karakter. Daarom juist mag de strik ook niet te perfect gestrikt zijn, de schoonheid zit hem juist in de kleine ongelijkheidheid of een te snel gestrikte variant v an de vlinderdas. Wees dus niet te streng voor jezelf. En zelf strikken stelt niks voor - als je het eenmaal doorhebt (en dat duurt wel even). Zie het maar als schoenveters strikken, met youtube filmpjes kom je een heel eind met het strikken van je vlinderdas.

Vlinderdassen: kies voor een stijlvolle zelfstrikker

Welke kleur heeft mijn vlinderdas?
Er zijn niet zo veel regels voor de kleur van een vlindrdas. Zojuist beschrijven wij de match met de revers van je pak, Als je er goed uitziet is het wel fijn om na te denken over het totaalplaatje. Past een kleurrijke vlinderdas hier wel of niet bij? Past een motief vlinderdas hier bij? Ton-sur-ton (zelfde kleur vlinderdas als het overhemd) raden we je af. Het mag best een beetje afsteken ten opzichte van de achtergrond.

Bekende dragers van de vlinderdas
Bekende dragers van de vlinderdas zijn Winston Churchill, Elio Di Rupo en Bill Nye. Winston Churchill was immer te zien in Downing Street met een strik voor. In bijna allen bekende plaatjes draagt hij een vlinderas.

Geschiedenisvan de vlinderdas
Men denkt dat de vlinderdas origineel voor het eerst is gezien in Frankrijk rond 1650, waar hij jabot wordt genoemd. Dassen zijn al geruime tijd bekend en gedragen ook door de Kroaten (cravatte) alleen is dit een synoniem met de rechte hangende das.

Vlinderdassen zijn een evolutie waarbij de das is opgeknoopt (en dus niet meer hangt) tot een vlinderstrik bij de hals. Vlinderstrikken en vlinderdassen worden in die tijd vooral in het wit gedragen door aristocraten bij formele en zakelijke gelegenheden.

In de eeuwen daarna (18e en 19 eeuw) kwamen vlinderdassen steeds vaker op de markt in allerlei kleuren. De Iefrse bevolking staat er ook om bekend om veel vlinderdassen te hebben gedragen in de kleuren bruin, groen en rood. De kleur zwart voor een strik of vlinderas was toen nog ongebruikelijk.

In 1886 begon Pierre Lorillard V met het dragen van een gitzwarte strik tijdens een gala diner. Dit was toen erg spannend maar daarna werd het al snel een trend. Tegenwoordig zien wij juist overegend alleen zwarte vlinderdassen tijdens gala's of bruiloften.

Vlinderdassen