Wat zijn strijkvrije overhemden eigenlijk? Hoe worden ze strijkvrij gemaakt? En van welke merken kan je strijkvrije overhemden kopen? Waarom zijn ze zo handig? En kan je echt tijd en geld besparen door strijkvrije overhemden te kopen in plaats van gewone overhemden? Op deze en nog veel meer vragen proberen we je in dit artikel het antwoord te bieden. Strijkvrije kledij is namelijk handig, maar je moet wel weten hoe ze te wassen en te drogen om er optimaal profijt van te hebben.

Gekreukte overhemden: ze kosten je veel stress op momenten dat je je klaarmaakt om naar het werk of een afspraak te vertrekken en je bent al snel enkele uren of enkele tientallen euro’s per week kwijt aan het (laten) strijken ervan. Ze zijn de vloek van elke moderne man die geen tijd en al helemaal geen zin heeft om zich met huishoudelijke klusjes bezig te houden die net zo goed vermeden hadden kunnen worden. Want inderdaad, hemden strijken zou eigenlijk iets uit het verleden moeten zijn.

Tegenwoordig brengen verschillende merken die ook in onze online winkel vertegenwoordigd zijn, zoals Profuomo, Ledub, Arrow, Seidensticker en Thomas Maine, namelijk strijkvrije overhemden uit. Die hemden kan je na het wassen zo te drogen hangen en daarna meteen in je kleerkast opbergen, er zal niet de minste kreuk in zitten.
Dat soort hemden zijn niet enkel handig voor wie tijd of geld wil besparen op strijken. Ze besparen je ook nodeloze stress als je ’s ochtends voor het werk ontdekt dat je geen enkel overhemd zonder kreuken hebt. En op vakantie zijn ze helemaal handig!

 

strijkvrij

 

Strijkvrije overhemden: een must in de bagage van elke (zaken-)reiziger

Wie regelmatig reist weet het wel: kledij gemaakt van bepaalde stoffen is soms veel praktischer in je koffer. Zo zijn geweven stoffen meestal de beste optie: ze zijn lichtgewicht en ze kreuken minder snel. Ook als je van stretch-stoffen houdt zit je goed, dat blijft namelijk perfect in vorm, zelfs als je het niet netjes gevouwen in je koffer stopt.

De andere optie is natuurlijk strijkvrije overhemden of andere kledingstukken mee te nemen. Die zullen ook vaak wel een beetje kreuken door ze in te pakken maar dat los je snel op zonder dat je een strijkijzer nodig hebt. Simpelweg even met water sprayen of ze in een stomende badkamer hangen zodat ze vochtig worden, netjes over een kleerhanger hangen en laten uitdrogen volstaat bij dit soort kleding om die lastige kreuken eruit te krijgen.

Er zijn ook bepaalde merken zoals Thomas Maine, Seidensticker, Arrow, Ledub en Profuomo die overhemden maken speciaal gericht op de reiziger. In die overhemden kan je geen moeilijk te verwijderen kreuken maken, hoe erg je ze ook in je koffer oppropt. Bovendien hebben de meeste van de bovenstaande merken een wijde en gevarieerde selectie. Zo vind je er altijd wel een hemd (of broek) van je smaak tussen, niet enkel om op reis te dragen maar ook gewoon thuis of op kantoor.

 

overhemd

 

De kunst van het wassen

Volgens mode-experts worden dit soort strijkvrije overhemden en broeken gemaakt door het gebruik van bepaalde onschadelijke chemische stoffen in het productieproces. Ook de gebruikte weeftechnieken en eventueel het doorweven van een kleine hoeveelheid synthetische draad kan de kleren strijkvrij maken. Overigens is het goed te weten dat sommige merken eerder kiezen voor de term ‘easy iron’. Dat wil zeggen dat ze nog wel kort gestreken moeten worden, zeker als ze niet meteen te drogen werden gehangen na het einde van de wascyclus.

Lees steeds goed de wasvoorschriften op strijkvrije of ‘easy iron’ overhemden. Het gebruik van wasdrogers en van wasverzachters is bij veel van dit soort kledij namelijk afgeraden. Dat komt omdat deze de chemische stoffen, die zorgen voor het kreukvrije effect, na verloop van tijd doen verdwijnen.

Daarom is het misschien goed je nog even te herinneren aan de wasvoorschriften die kledingspecialisten aanbevelen voor zowel je normale als je strijkvrije overhemden.


• Was je overhemden nooit op meer dan 40°C om te zorgen dat ze niet krimpen of verkleuren.
• Lastige vlekken pak je beter aan met een vlekkenverwijderaar dan met hoge temperaturen
• Laat je wasmachine de overhemden liefst niet droogzwieren (centrifugeren) op meer dan 800 toeren, zo zullen ze minder snel verslijten.
• Neem de overhemden direct na het wassen uit de wasmachine.
• Gebruik nooit een droogtrommel, dit doet je kleding sneller verslijten.
• Hang ze te drogen over een kleerhanger na ze even uitgeschud te hebben.
• Hang de overhemden vervolgens in je kleerkast, ga ze dus niet opvouwen om plaats te besparen, zo zou je ze enkel opnieuw kreuken.

 

strijkvrij meenemen op reis

 

Overhemden in je reiskoffer

Op reis kan je natuurlijk moeilijk je overhemden op kleerhangers meenemen. Hoe stop je je overhemden dan goed in je koffer, strijkvrij of niet? Eén geweldige tip is je hemden op te rollen in plaats van ze te vouwen. Op die manier nemen ze niet alleen erg weinig plaats in, de kreuken die je maakt zullen altijd minder diep zijn dan de kreuken die je zou maken door opvouwen. Wat je ook kan doen is je kledij inpakken in de plastic zakken die ook in de droogkuis worden gebruikt. Het plastic zorgt voor minder wrijving waardoor ook de kreuken minder erg worden.

Waarom strijkvrije overhemden zo handig zijn op vakantie

Wanneer je aangekomen bent bewijzen de strijkvrije overhemden pas echt hun nut. In tegenstelling tot de gewone overhemden die je zou ingepakt hebben kan je je strijkvrije overhemden namelijk vrijwel meteen dragen. Als je ze na aankomst op kleerhangers hangt dan zullen de kreuken er meestal vanzelf uit verdwijnen. Zitten er toch diepere kreuken in dan kies je voor de hierboven besproken opties: ze even met water sprayen of ze in een stomend vochtige badkamer hangen. Opgelet, laat je kleren niet echt nat worden, lichtje bevochtigen volstaat.

Heb je toch na het lezen van dit artikel nog vragen over strijkvrije of easy-iron overhemden of over welke van de overhemden in onze webwinkel ideaal zijn voor op reis? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!