• 3+1 GRATIS % 4 halen, 3 betalen
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Waar wordt kleding van gemaakt?

Je staat in de winkel of je koopt je kleding online. Let je wel eens op de stoffen? Waar komt je kleding eigenlijk vandaan? En wat is het verschil tussen de verschillende materialen? Er is veel waar we niet elke keer als we kleding kopen bij stil staan. En dat is jammer, want het materiaal maakt een groot verschil in het draagcomfort en de duurzaamheid van de stof.

Waar wordt kleding van gemaakt?

Alle kleding wordt gemaakt van garen. Dit zijn eigenlijk gewoon lange dunne draden. Sommige garen worden gemaakt van synthetische materialen. Zoals polyester. Terwijl ander garen hun oorsprong hebben in natuurlijke vezels, zoals wol of katoen.

Waar wordt kleding van gemaakt?

De garen worden verwerkt tot stoffen (de grote doeken of rollen die je vast wel eens hebt gezien) waar vervolgens weer kleding van gemaakt wordt. Het proces is eigenlijk heel vergelijkbaar voor alles stoffen, maar wat maakt ze verschillend?

Katoenen kleding

Katoenen kleding wordt gemaakt van katoenen stoffen. Die op hun beurt dus als grondstof een katoenvezel hebben. Katoen groeit aan de katoenplant en lijkt een beetje op een watten bolletje. Katoen wordt heel veel gebruikt in de herenmode en dat is logisch, want katoen voelt erg prettig op de huid en heeft bovendien een hoog absorberend vermogen. Hierdoor blijft de huid gedurende de hele dag droog en fris aanvoelen, ook tijdens warme zomerdagen.

De kwaliteit van katoen wordt bepaald door de lengte van de vezel. China is een grote katoen producent, gevolgd door Amerika, India en Griekenland. Maar de beste katoen komt uit Egypte, Barbados en ook uit de Verenigde Staten.

Wat zijn de grondstoffen van kleding en waar wordt dit nu van gemaakt?

Het is eenvoudig om te weten met wat voor soort katoen je te maken hebt. Meestal vind je in het label of in de beschrijvende tekst online twee getallen bij katoenen shirts. Het eerste cijfer geeft aan hoe fijn de draad is. Hoe hoger het nummer, hoe beter de kwaliteit. Het tweede getal, de ply, geeft aan hoeveel draden er in elkaar gedraaid zijn voordat de stof geweven werd. Dit zijn een, twee of drie draden. Bij de meeste overhemden van goede of hoge kwaliteit, zal je zien dat er twee ply gebruikt is.

Linnen stoffen

Een ander veel gebruikte stof voor overhemden is linnen. Ook linnen is een natuurlijke vezel, afkomstig van de vlasplant. Linnen heeft een fantastisch absorberend vermogen en de stoffen voelen op de huid koel aan. Linnen is iets grover dan katoen en de stof kreukt makkelijk. Maar bij linnen mag dat! Handig voor op reis. In herenkleding zie je dat linnen vaak gebruikt wordt in pakken of overhemden, soms gemixt met katoen. In een mix kreukt het linnen overhemd minder.

Wol

Wol is nog zo´n fantastische natuurlijke vezel met bijzonder eigenschappen. Je verwacht dat wol je vooral warm houdt in de winter, maar het is eigenlijk ook een heel goede vezel om je koel te houden in de zomer. Omdat wol zichzelf hersteld hoe je kleding van wol maar weinig te wassen. Een nachtje buiten of op een goed geventileerde plek hangen doet vaak al wonderen voor de stof. De meeste mensen denken bij wol direct aan schapen, daar kom de meeste wol ook vandaan. Maar wist je dat wol ook kan komen van geiten, lama´s en zelfs van konijnen?

kleding en de grondstoffen

Wol wordt veel gebruikt in truien, vesten, jassen, sokken, sjaals en natuurlijk nette pakken, maar recent zijn er ook ontwikkelingen om wollen overhemden te maken.

Waar rupsen al niet goed voor zijn: zijde

Een ander bekende natuurlijke vezel is zijde. Zijde is het garen wat de zijderups spint om een cocon van te maken. Wist je dat de cocon slechts uit één draad bestaat die wel anderhalve kilometer lang kan worden? Zijde is bijzonder sterk, glanst en is zowel elastisch als ademend. Het is wel een zeer arbeidsintensief product om te maken, wat echte zijde erg duur maakt. Toch vind je het wel terug in stropdassen en luxe overhemden.

Kunstvezels

Naast bovenstaande natuurlijke vezels zijn er ook veel kunstvezels of synthetische vezels te krijgen. Deze bieden heel wat voordelen, ze slijten bijvoorbeeld minder snel en zijn vaak makkelijker te wassen en sneller te drogen. Regelmatig zal je in de labels van kleding vinden dat de kunstmatige vezels gecombineerd worden met natuurlijke vezels om zo een combinatie van alle goede eigenschappen te krijgen.

Een bekende synthetische vezel is polyester. Deze stof neemt geen vocht op, maar droogt wel snel. Dat is een voordeel, maar de stof is ook nauwelijks ademend en kan daardoor al snel zweterig aanvoelen. In herenkleding zie je deze vezel vaak terug in overhemden, gecombineerd met katoen.

Een andere kunstvezel is lycra of elastan. Voor heren wordt deze garen wel eens gebruikt in truien, om te voorkomen dat ze gaan uitlubberen. Ook vind je het wel eens in jeans, zoals de stof een beetje mee rekt.

En dan is er nog acryl, de synthetische variant van wol. Veel voordelen want deze stof krimpt niet, kriebelt niet en houdt wel de warmte vast. Helaas heeft acryl en nadeel en dat is dat het makkelijk ´pilt´, wat betekent dat er van die bolletje opkomen.

Breien of weven?

Voordat je een ouderwets weefgetouw in gedachte neemt, of je oma breiend op de bank. We hebben het hier over de industriële verwerking van het garen. Om van het garen een stof te maken zijn er grofweg twee manieren breien of weven. Bij breien gaat het om 1 draad die in de lusjes wordt gelegd. In gebreide stoffen zie t altijd wel iets van rek. T-shirts zijn vrijwel altijd van gebreide stof. De stof wordt jersey genoemd.

Een stof kan ook geweven worden. Dan worden een lengtedraad en een breedtedraad door elkaar heen geweven. Dit is veruit de meest gebruikte methode voor stoffen de gebruikt worden voor overhemden. In geweven stoffen hebben nooit rek.

Tags: kleding

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.