Minimalisme lijkt niet meer een trend te zijn, maar steeds meer de standaard. Minimalistische kleding lijkt ons te charmeren met simpel, maar slim design.  Geen tierelantijntjes, versieringen of gekke decoraties, maar terug naar de basis van kleding. De functie van kleding tot uitvoering brengen, niets meer en ook niets minder. De minimalistische mode is niet alleen teruggevoerd in kledinglijnen, maar ook in de vulling van de kledingkasten. Het draait steeds meer om minimalistische en efficiënte garderobes. Dit staat ook wel bekend als ‘Capsule Wardrobe’. Capsule Wardrobe is een verzameling van een paar essentiële kledingstukken van goede kwaliteit om zo meer milieubewust te leven en je niet over te geven aan alle marketing van de merken om je heen.

minimale capsule wardrobe

Met kleding straal je wat uit

Met kleding kun je iets uitstralen, maar met het dragen van een outfit kun je ook een statement maken. Fast Fashion maakt plaats voor een milieubewuste gedachte. Deze gedachte is doorgeslagen. Steeds meer succesvolle mensen dragen elke dag hetzelfde. De Capsule Wardrobe wordt een standaard begrip en de definitie ervan wordt steeds meer gekend. Maar waarom is in deze consumerende maatschappij vol met koopjes jagers en de drang naar meer deze trend zo populair? Waarom willen zelfs de meest succesvolle mensen niet teveel wisselen van garderobe? Terwijl ze genoeg financiële middelen hebben om een inloopkast in te richten met een brede diversiteit aan overhemden, schoenen, shirts, broeken en stropdassen… De groei van de minimalistische garderobe ligt niet alleen ten grondslag aan de wens naar een milieuvriendelijke wereld. De trend naar een minimalistische garderobe is vanuit dit idee ontstaan. Er zijn acht redenen die de groei van de Capsule Wardrobe verklaren. Acht redenen die jou misschien ook overtuigen om de bezem door je kledingkast te halen en minimalistisch te handelen.

 capsule wardrobe voorwaarden

Met een Capsule Wardrobe heb je minder keus

Door de keus aan kleding te minimaliseren middels een Capsule Wardrobe heb  je in de ochtend minder keuzestress. De minutenlange fronsrimpels die elke ochtend in je voorhoofd priemen verdwijnen. Voor mensen die dagelijks belangrijke beslissingen voor hun werk moeten maken, kan een Capsule Wardrobe uitkomst bieden. Door de minimalistische indeling van je kledingkast heb je meer ruimte in je hoofd en dat verhoogt je productiviteit gedurende de dag.

De Capsule Wardrobe vormt de basis voor President Barack Obama’s beperkte kledingopties. Hij zei ooit eens: “You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.”

 

Met een Capsule Wardrobe verlies je minder tijd

In de ochtend lijkt de tijd nog vier keer sneller te gaan dan op een leuke verjaardag. Opstaan, ontbijten, tandenpoetsen, aankleden en hup naar je werk gaan. Een riedeltje gewoontes die je elke dag opnieuw uitvoert. Misschien ervaar je elke dag wel dezelfde belemmering. Het kiezen van je kleding. Het slurpt enorm veel tijd. Daarnaast ben je vaak toch niet tevreden, nadat je uiteindelijk de keus hebt gemaakt. Want je hebt toch nog zóveel meer leuke kledingcombinaties. Door een kledingkast in te richten met een kleine hoeveelheid kleding is de knoop snel doorgehakt en ben je ook nog eens snel aangekleed. In de ochtend besteed je je tijd makkelijker, sneller en meer efficiënt.

 

Met een Capsule Wardrobe heb je minder stress

Mathilda Kahl, een art directeur in New York voegt eraan toe dat een Capsule Wardrobe ook  minder stress oplevert. De stress gaat niet over de keuzestress die je kan ervaren in de ochtend voor je kledingkast. Mathilda heeft het over de stress die je gedurende de hele dag kan ervaren door je keus van kleding. Is het te formeel? Is het te gewaagd? Is deze kleur stropdas wel gepast? Is de kleur jurk niet te kort? Vragen die je je niet alleen in de ochtend af vraagt, maar ook tijdens je koffiekwartiertje, de lunch, het gesprek met je klant of het overleg met je collega’s. Maar nu Mathilda gekleed gaat in haar linnen witte blouse en zwarte broek heeft ze geen angst meer gedurende de dag. Simplistische kleding is geschikt voor elke gelegenheid. Fout gekleed gaan is ten einde met de invulling van je Capsule Wardrobe. 

 

Met een Capsule Wardrobe verspil je minder energie

Christopher Nolan heeft een aantal van de meest kritische en commercieel succesvolle films van het begin van de 21e eeuw gemaakt. Maar, volgens de New York Times Magazine, besloot hij lang geleden dat het ‘een verspilling van energie’ was om elke dag opnieuw te kiezen wat te dragen." Nu, vestigt hij zich in plaats daarvan in een donkere smalle jas over een blauw overhemd met zwarte schoenen. Zonder tierelantijntjes en andere fratsels. Christopher wijst erop dat grote kledingkasten niet alleen meer energie vragen qua besluitvorming. Kledingkasten met veel kleding vraagt ook meer onderhoud en organisatie. Het betekent niet dat je per se minder kleding hoeft te wassen, maar je was- en opslag is wel een stuk eenvoudiger.

 

Met een Capsule Wardrobe stel je je garderobe met gevoel samen

Denaye Barahona is een jonge moeder in Dallas in Texas. Ze is gewisseld van een volle, ongeorganiseerde kledingkast naar een minimale garderobe van veelzijdige kledingstukken die ze graag draagt. Door de minimalistische inrichting van haar kledingkast heeft ze overzicht. Voordat ze de Capsule Wardrobe implementeerde was haar kledingkast te vergelijken met het menu van de Cheesecake. De meeste kledingstukken pasten niet bij elkaar, zagen er niet goed uit of vond ze gewoon niet leuk. De Capsule Wardrobe kun je eerder vergelijken met een fine-dining restaurant. Je hebt minder keus, maar je hebt zekerheid dat je keus goed is. Je ziet er niet alleen beter uit, maar je voelt je ook beter.

Makkelijk, veelzijdig en eenvoudig te combineren. Dit is de belofte dat de Capsule Wardrobe maakt en een reden waarom deze minimalistische modetrend blijft groeien in populariteit.

 

Iconische betekenis in je garderobe aanbrengen

Alice Gregory is een schrijver en woont in New York City. In haar laatste uitgave gaf ze meer reden voor het dragen van een uniform. Ze noemde het iconisch. Een goedkope en makkelijke manier om je beroemd te voelen. Ze vervolgde dat een uniform een manier kan zijn om je rijpheid te performen. Een uniform insinueert een soort soberheid die met de tijd eigenlijk steeds meer lijkt te verstompen. Alice benadrukt dat het dragen van hetzelfde outfit dag in dag uit een manier is om je status te handhaven. Het invoeren van elke dag hetzelfde uniform is alles behalve ‘unstylish’.

Een Capsule Wardrobe kost minder geld

Onze kledingkasten hangen vol met kledingstukken die we uiteindelijk nooit of bijna nooit dragen. Een oud onderzoek doet dit ook bevestigen. Met een minimalistische garderobe inrichting ga je de verspilde aankopen tegen. Door te leven met een kleine garderobe maak je betere doordachte keuzes, voordat je je euro’s uitgeeft aan een stropdas die uiteindelijk vergaat tot stof in je kledingkast. Een ander bijkomend voordeel is dat je je beperkt tot een aantal items. Genoeg is genoeg. Je geeft niet onnodig geld uit aan meer kledingstukken.

Een Capsule Wardrobe geeft je meer rust

Drew Barrymore is in haar veertigerjaren. Ze vertelt dat haar kleding uit haar jongere twintiger jaren niet meer van de tijd zijn. De kleding is uit de mode en niet meer hip en trendy. Haar kleding in haar dertigerjaren passen haar niet meer na de geboorte van haar twee kleine drommels. In plaats van zelf op dieet te gaan, heeft ze haar kledingkast laten diëten om zo met haar pijnlijke gevoelens om te gaan. Het gevolg was een minimalistische garderobe met kledingstukken die alleen gekocht zijn met diepe doordachte argumenten. Maanden later nadat haar minimalistische inrichting succesvol van de grond was gekomen, naderde de kalmte en vrede. Sindsdien zit Drew Barrymore beter in haar vel en beter in haar kleding.

We leven in een samenleving waarin we worden verdronken in onze eigen bezittingen. Mensen zoeken steeds meer de vrijheid op en snakken naar nieuwe oplossingen. Geen wonder dat de Capsule Wardrobe aan zoveel populariteit wint. Degene die de minimalistische principes in hun garderobe toepassen ontdekken een wereld van meer productiviteit, minder stress, minder afleiding, minder kosten en meer vrede. Genoeg argumenten dus om die bezem door je kledingkast te halen, je overbodige kleding weg te gooien en je goed te voelen in weloverwogen minimalistische kledingstukken. 

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe stel je eigenlijk een Capsule Wardrobe samen? Dat gebeurd niet zomaar van de ene op de andere dag. Het samenstellen van een efficiënte en simplistische garderobe vraagt geduld, uithoudingsvermogen en het volgen van een simpel stappenplan. 

mensen die succesvol zijn