• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat maakt een overhemd een Italiaans overhemd?

Italiaanse mode is al lange tijd toonaangevend. Stijlvolle pakken, elegante schoenen en chique overhemden is hét beeld dat we van de Italiaanse man hebben. Strak gesneden en getailleerde kostuums van Corneliani, Slim Fit overhemden van Etro, dunne zijden stropdassen, leren Brogues van Santoni. Ook in Nederland is de Italiaanse mode vaak te zien, al begint de trend wel altijd echt in Italie. Maar mede dankzij Jort Kelder is het Italiaanse overhemd nu in veel winkels verkrijgbaar. Maar wat maakt een overhemd nu dat het een Italiaans overhemd is? Wat zijn de kenmerken van een Italiaans overhemd? En hoe kom je er achter of jij ook een Italiaans overhemd kunt dragen?

Bekijk alle Italiaanse overhemden.

italiaanse overhemden

picture: GlobeStyle

Wat maakt een overhemd Italiaans?

Zijn alle Italiaanse overhemden gemaakt in Italië? En zijn alle overhemden gemaakt in Italië Italiaanse overhemden? Nee en nee. Natuurlijk komt het model uit Italië, maar het is een wereldwijde trend geworden en overal ter wereld worden Italiaanse overhemden gemaakt en gedragen.

Er zijn enkele kenmerken waaraan je een Italiaanse overhemd kunt onderscheiden. Dit zijn geen keiharde regels, maar de meeste Italiaanse overhemden voldoen hieraan. Een

Een Italiaans overhemd herken je aan:

  • Getailleerde pasvorm of slanke pasvorm.
  • Hoge/dubbele boord
  • Boord met dubbele knoop

Overhemden met een Slim Fit pasvorm of zelfs een Extra Slim Fit pasvorm worden meestal Italiaanse overhemden genoemd. Een slim Fit pasvorm zorgt er voor dat het overhemd nauw om je lichaam sluit. Met name slankere en gespierde mannen hebben het lichaam voor een Slim Fit overhemd. Als is het zo dat er geen vaste maattabel is voor een Slim Fit. Elk merk heeft zijn eigen dimensies en afmetingen voor een Slim Fit.

Italiaanse overhemden herken je verder ook aan de soort boord. Meestal hebben Italiaanse overhemden een iets hogere boord dan gebruikelijk. Al zien we de laatste tijd ook juist weer de trend dat met name de zakelijke Italiaanse overhemden een bescheidenere boordsoort hebben. De bekendste boordsoort is wellicht de Corneliani-boord, genoemd naar het Italiaanse modemerk. Dat is een zogenaamde widespread-boord, waarbij de punten heel veer naar achter zijn geplaatst. Zodat de strop van de stropdas duidelijk zichtbaar is.

kenmerken italiaanse overhemden

Zijn er ook Italiaanse overhemden met mouwlengte 7 voor langere mannen?

Een mouwlengte 7 overhemd is speciaal voor de man langer dan 1.80 meter. De betere overhemden hebben niet alleen een langere mouw, het hele shirt is een stukje langer en vaak zijn er extra knopen toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je overhemd niet continu uit je broek kruipt, iets wat meestal helaas op een gệnant moment gebeurt.Italiaanse mouwlengte 7 overhemden zijn perfect voor de lange, slanke man. Ze combineren de extra lengte met een stijlvolle, getailleerde pasvorm.

De gemiddelde lengte van de Italiaanse man is vergeleken met de gemiddelde lengte van de Nederlandse man een stuk kleiner. Dat is ook niet zo gek, wetende dat Nederland nog steeds het langste volk ter wereld is.En dus waren Italiaanse overhemden met mouwlengte 7 tot voor kort niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Het Nederlandse merk Sleeve7 heeft daar verandering in gebracht en biedt een ruime collectie Italiaanse overhemden met mouwlengte 7. Dus met de komst van Italiaanse overhemden met mouwlengte 7 door Sleeve7 is er een eind gemaakt aan de zoektocht naar een modieus en modern lang overhemd.

sleeve 7 Italiaanse overhemden

Italiaanse overhemden, hoe weet je of je die past?

Zoals gezegd zijn Italiaanse overhemden met mouwlengte 7 bedoeld voor de langeren onder ons. Als je twijfelt of deze pasvorm wel iets voor jou is, zul je de tijd moeten nemen om je maten te nemen. Maar ook als je niet langer dan gemiddeld bent, is het goed om vooraf te weten te komen of een slank gesneden Italiaans overhemd iets is voor jouw lichaam. Dit is niet zo ingewikkeld als het lijkt, de meeste webwinkels hebben zelfs een matentabel met tips staan. Om een goede keus te kunnen maken, dien je de volgende maten te weten: boordmaat, schouderlengte, tailleomvang, borstomvang en armlengte. Het zelf opmeten van bijvoorbeeld je boordmaat en armlengte is vrij eenvoudig. Vergelijk deze met de maten van het gekozen overhemd en maak een gepaste keuze.

Stropdassen en Italiaanse overhemden

De hoge boord bij Italiaanse overhemden vereist wel een beetje extra aandacht als je er een stropdas bij draagt. Je stopdas moet natuurlijk mooi zijn en het moet goed passen bij het overhemd, maar er is nog iets anders: een stropdas dient in combinatie met een hoge boord altijd met een dubbele knoop gedragen te worden. ook wel de dubbele Windsor genoemd. Een enkele is namelijk net te dun, wat het geheel slordig maakt. De Pim Fortuin stropdas, met een grote knoop, is eigenlijk ook not done bij een Italiaans overhemd.

Zakelijk of casual, het kan allebei

Italiaanse shirts zijn perfect onder een pak, zeker als deze ook een Italiaanse snit heeft. Maar ze kunnen net zo goed casual gedragen worden. In Italië zie je vaak een combinatie van een overhemd en een nonchalant over de schouders geknoopte V-hals trui; een perfecte outfit voor een diner met collega’s of een date met je nieuwe vlam.
Italiaanse overhemden worden ook verkocht in wat gewaagdere motieven en kleuren; bewaar deze juweeltjes voor de casual gelegenheden maar vermijd ze niet! Een getailleerd overhemd met een wat heftiger motief gaat perfect samen met jeans en een paar modieuze schoenen. Glanzende, donkere stoffen zijn perfect voor het uitgaan.


Zoals je ziet zijn Italiaanse overhemden een item waarmee je veel kunt combineren. Heb je al iets in gedachten?

Tags: overhemd, Italie, man

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.