De zoektocht naar een overhemd met de juiste boord voor de juiste gelegenheid is niet gemakkelijk. Vandaar ook steeds de vraag welke hemdsboord je kan combineren met een das en welke boord het beste bij de vorm van je gezicht past. Elk type kraag heeft in feite zijn eigen geschiedenis en vestimentaire codes. Een fout is dus snel gemaakt. Daarom vind je hieronder een overzicht van de verschillende soorten boorden en enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken. Alles is afhankelijk van wat voor hemd je graag draagt of voor welke gelegenheid je een hemd moet selecteren.

Vertel me welke kraag je hebt en ik vertel je wat voor man je bent

De verschillende types boorden

De spread
Deze boord is momenteel één van de populairste kragen. Er bestaat een wijde variatie in wat betreft de hoeken en de punten. Deze boord wordt ‘spread' genoemd vanwege de wijde afstand tussen de punten. Deze boord kan met een das gedragen worden.

Overhemd met widespread boord en das

De traditional point of klassieke punt boord
Enigszins uit de mode verdwenen is de traditional point, ook wel de klassieke punt hemdsboord genoemd. Deze wordt bij voorkeur met das gedragen, want anders blijven de flappen na verloop niet goed zitten. Daardoor wordt deze kraag door sommige mannen als niet erg praktisch ervaren. De kleinere opening tussen de flappen laat wel meer variatie toe in de dasknoop.

De tab
Nu weer eens in de mode dan weer niet, dat is de geschiedenis van de tab-boord in de afgelopen eeuw. Momenteel wordt de tab bijna niet gedragen, ook al deed James Bond in z’n laatste film Skyfall nog een poging deze stijl opnieuw populair te maken. Kan in elk geval niet zonder das gedragen worden.

De cutaway
Deze boord wordt tegenwoordig standaard gedragen voor dagelijks gebruik. Z’n naam kreeg deze kraag vanwege het feit dat hij eruitziet alsof iemand er letterlijk een stuk uit gesneden heeft. Het is een soort spread overhemden boord maar dan doorgetrokken tot in het extreme en deze moet gedragen worden met een das met een erg brede dasknoop.

De button down
Deze stijl boord werd in z’n begindagen vooral geassocieerd met de Oxford Cloth Button Down (OCBD)-stijl van hemden. Het is een stijl die je perfect op casual gelegenheden kan dragen en een das is bij deze boord dus geen vereiste.

De club
Fan van Mad Men? Dan heb je ongetwijfeld ook de opvallend stijlvolle boorden gezien die verschillende mannelijke acteurs in die serie dragen. Deze stijl van kraag wordt de ‘Club’ genoemd en was erg populair in het Engeland van de jaren ’30. Mede dankzij Mad Men kan je je er tegenwoordig opnieuw zonder problemen in vertonen. Een das hoeft niet bij dit type hemdsboord.

Hoe kies je de juiste boord bij de vorm van je gezicht?

De meest gebruikelijke stijlen hemdsboorden zijn nog steeds de traditionele punt en de button down, ondanks de grote variatie die mogelijk is in boorden voor een overhemd. Wellicht kiezen veel mannen voor de vertrouwde zekerheid van een eerder klassieke boord, veel kledingwinkels bieden ook bijna alleen deze modellen aan. Toch heeft niet iedereen de juiste gezichtsvorm om goed bij zo’n kraag te passen. We verzamelden daarom enkele stijlregels van mode-experts om je te helpen bepalen een goede keuze te maken.

Formele look met das en gezicht

Als basisregel wordt aangeraden hemdsboorden te vermijden die dezelfde vorm hebben als je gezicht. Zoek liever een boord die complementair is met je gezicht dan één die de vorm van je gezicht extra benadrukt.

Heb je een rond gezicht?
Dan is een boord met dunne punten een uitstekende keuze om je gezicht te verlengen en dunner te doen lijken. Button down en hidden button down boorden kunnen je een sportief aanzicht geven. Een dunnere punt zal je een modieuze look opleveren en een tab-boord is de perfecte keuze voor een formele uitgaansgelegenheid. De spread is te vermijden, deze maakt je gezicht immers breder en voller.

Heb je een hoekig of vierkant gezicht?
Een polyvalente look verkrijg je met de traditionele punt boord. Een smalle punt staat je modieus en ga je voor een sportieve look dan kies je best voor de button down-boord. Vermijd elke kraag in de spread-stijl.

Heb je een driehoekig gezicht?
Met uitgesproken kaakbeenderen en een nauwe puntige kin kies je best voor een boord die je kaaklijn breder maakt, de spread boord is je keuze bij uitstek, zelfs een wide spread past je goed. Vergeet alle boorden in de button en tab stijl.

Heb je een lang of rechthoekig gezicht?
Is jouw gezicht eerder lang met een kaaklijn in een U-vorm dan maak je best je keuze uit hemdsboorden die je gelaat een zekere volheid geven. Voor dagelijks gebruik adviseren mode-experts een medium spread boord, een wide spread boord zal je een formele look opleveren. Vermijd button boorden of tab boorden.

Heb je een ovalen gezicht?
Dan heb je geluk, want bij een ovalen gezicht past volgens de experts elke soort boord. Traditionele kragen zijn aanbevolen voor dagelijks gebruik, een tab is de juiste keuze voor wie er tot in de puntjes verzorgd wil uitzien en de spread is je perfecte keuze voor een eerder formele look.

Collar and tie - boord en das

Durf raad vragen

Om te bepalen welke hemdsboord het beste bij je past en of daar een das bij hoort of niet volstaat het soms niet in de spiegel te kijken. Ons zelfbeeld is nu eenmaal soms een beetje vertekend. Vraag daarom vrienden of familie welke vorm je gezicht heeft en probeer als je gaat winkelen verschillende boorden uit. Laat die dan liefst weer beoordelen door een ‘neutrale rechter’.

Kom je er ondanks deze stijladviezen nog niet uit dan helpen wij je graag verder. Laat je vraag hier achter en onze experts proberen ze voor je te beantwoorden!