Bretels worden door mannen uit alle lagen van de bevolking gedragen. Je kan zowel een chique zakenman als een echte hipster in bretels aantreffen en zelfs een modebewuste punk schrikt er niet voor terug om zich in een paar flashy bretels op straat te vertonen. Maar hoe weet je welke bretels bij jouw stijl passen? Welke bretels passen bij een formele gelegenheid en welke bretels trek je aan op een vrijetijdgelegenheid? Lees hieronder alles over dit bijzonder populaire mannenaccessoire.

bretels kopen tips

Een kleine geschiedenis van de bretels

Bretels worden al sinds de 19e eeuw door mannen van allerlei slag gedragen. Aanvankelijk waren ze enkel praktisch, mannen die een broek moesten dragen die wat te breed voor hen was vonden het geweldig dat dit probleem met een eenvoudig paar bretels kon opgelost worden. Enkele eeuwen geleden droegen mannen immers vaak nog de kleding die ze van hun vaders of oudere broers kregen en geld om beter passende kleren te kopen was er nu eenmaal niet. Bretels waren dan ook een goedkoop alternatief voor broeken waar geen broeksriem op paste.
De uitvinder van de bretels is volgens de meeste geschiedenisboeken een zekere Albert Thurston. Hij zag ze echter zeker niet als een modeaccessoire. In de tijd van Thurston werden bretels gezien als een vorm van ondergoed en men verborg ze dus onder het overhemd.
In de loop der jaren werden bretels echter steeds vaker ontwikkeld tot een accessoire dat gezien mocht worden. Leuke kleuren en patronen werden geïntroduceerd en mannen begrepen dat de bretels een mooi contrast konden vormen met de achtergrondkleur van hun hemd. Dat was het begin van het succesverhaal voor de bretels als modeverschijnsel.

Wanneer mag je welke bretels dragen?

Sommige mannen lijken te denken dat bretels enkel bij formele gelegenheden kunnen worden gedragen. Het klopt dat bepaalde bretels daar ook voor gemaakt zijn. Denk daarbij aan de duurdere exemplaren, die soms gemaakt worden uit luxueuze stoffen en bevestigd met knopen. Deze draag je inderdaad vooral eerder op avondfeesten of andere chique gelegenheden.
Bij het dragen van bretels op formele gelegenheden is het belangrijk te beseffen dat dit accessoire niet met alles in je outfit mag contrasteren. Leuk voor het zicht is het wel als ze met je hemd of vest contrasteren en je zal liefst ook bretels hebben die niet exact dezelfde kleur als je broek hebben. Maar opgelet met de schoenen, die matchen juist wel liefst de kleur van je bretels.
Dan is de vraag nog of je bretels enkel mag dragen als je broek ze nodig heeft? Daarop kwam het antwoord al in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw want toen ontdekten de Britse mods, punks en skins dat je bretels best ook op een strakke jeans kunt dragen zonder een belachelijke indruk te maken. Natuurlijk moeten de bretels dus nog bij de rest van je stijl passen maar het antwoord is dus: “Ja, ook op een strak aansluitende broek mag je bretels dragen!”

Conclusie?

Bretels zijn het perfecte alternatief voor wie eens een wat gedurfdere look wilt uitproberen. Laat de broeksriem thuis (bretels én een broeksriem samen dat is een beetje van het goede teveel) en vervang deze door een leuk of juist een formeel paar bretels. Bekijk je look even grondig in de spiegel voor je hem in het openbaar test (let vooral op het samengaan of juist contrasteren van de kleuren) en kijk maar eens hoe je omgeving reageert. De kans is groot dat je de blik van omstaanders net iets langer zal vasthouden met je stijlvolle paar bretels!