Past dit hemd mij wel? Is het niet te groot? Of juist te klein? Het zijn veelgehoorde vragen van mannen, zowel in kledingwinkels als ’s ochtends voor de spiegel. Hoe weet je welke stijl overhemd bij je past en waar moet je op letten als je hemden gaat kopen? In dit artikel proberen we je enkele tips te geven om je te helpen de juiste vragen te stellen zodat je foute keuzes kan vermijden de volgende keer dat je gaat shoppen voor overhemden.

Overhemden met getailleerde pasvorm

Een overhemd met de juiste pasvorm voor je lichaamsbouw

Voor we verder gaan is het belangrijk te weten dat er twee stijlen overhemden of pasvormen bestaan die worden verkocht in kledingwinkels.

Niet-getailleerd

Dit is de meest traditionele stijl en wordt ook wel een rechte pasvorm, een regular fit of custom fit genoemd. Deze hemden hebben ongeveer evenveel stof rond de buik als rond de borst en daardoor zitten ze ruim en comfortabel. Veel fabrikanten produceren dit soort hemden en het is een populaire pasvorm. Door sommige mannen wordt deze pasvorm als minder modieus ervaren, maar dit is afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het overhemd. Overigens kan het verwarrend zijn dat sommige fabrikanten ook de term regular fit gebruiken voor hemden die licht getailleerd zijn en dus iets strakker rond de buik zitten dan rond de borst.

Getailleerd

Sinds enkele jaren genieten getailleerde hemden de voorkeur bij veel mannen. Ze zitten strakker rond het lichaam waardoor ze de borstspieren benadrukken en ze slanken op die manier je silhouet af. In deze stijl hemden bestaan ook enkele onderverdelingen, die worden hieronder besproken.

Getailleerde pasvormen

De licht-getailleerde pasvorm

Deze snit vind je ook terug onder de benamingen modern fit, fitted en tailored fit. Zoals de naam al aangeeft zijn deze overhemden licht-getailleerd met iets minder stof rond de buik dan rond de borst. Dit soort overhemden is bij uitstek geschikt voor mannen met een iets zwaardere lichaamsbouw omdat het niet te strak zal spannen rond de buik, in tegenstelling tot hemden met een sterker getailleerde pasvorm. Als je een slanke of zelfs magere lichaamsbouw hebt kan je voor een licht-getailleerde pasvorm kiezen, maar maak dan niet de veelgemaakte fout een te grote maat te kopen. Hoewel het hemd je nog steeds zal passen en zelfs comfortabel kan zitten krijg je dan snel een ‘parachute-effect’. Uiteindelijk blijft een hemd toch het kledingstuk bij uitstek om je figuur eleganter te maken en bepaalde fysieke kenmerken te benadrukken en dus is het niet de bedoeling dat het je lichaam verbergt.

Atletische lichaamsbouw en pasvorm

De sterk-getailleerde pasvormen

In de sterker getailleerde pasvormen onderscheiden we de slim fit en super slim fit pasvormen. Daarbij wordt er (veel) minder stof gebruikt rond de buik dan rond de borst waardoor dit hemd erg geschikt is voor mannen met een slank en goed getraind lichaam. Zeker onder jongere mannen, tussen 18 en 35, heeft dit hemd de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen omdat het een dynamische look heeft. Dat wil echter niet zeggen dat mannen in die leeftijdscategorie zich verplicht moeten voelen een slim fit of super slim fit overhemd te kopen. Wat je leeftijd ook is, als dit hemd niet aangepast is aan je lichaamsbouw dan gaat het niet bijdragen aan die zo gewilde dynamische look, integendeel zelfs.

Laten we tenslotte benadrukken dat je geen atleet moet zijn om dit soort overhemd te dragen. Onthoud enkel dat een getailleerd hemd je borstkas en borstspieren, schouders en heupen benadrukt en dat het bij de aankoop belangrijk is de juiste maat te kiezen zodat je jezelf niet als een sardientje in een blik voelt.

Zes zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een overhemd

Om je te helpen bij het kiezen van een passend overhemd kan je onderstaande zes vuistregels gebruiken.

  1. Op een hemd dat je gaat dragen tijdens formele gelegenheden hoort een vaste, stevige kraag. Van die regel kan je afwijken als de situatie ook vrijetijdshemden (zoals een denim overhemd) toestaat.
  2. De naad van de mouw ter hoogte van je schouder moet op de schouder vallen en niet erover.
  3. Het hemd moet goed aansluiten op de borstkas. Er mag (zo goed als) geen spanning op de knopen zitten.
  4. Er mag geen stof overschot zitten rond de heupen en de oksels.
  5. Bij een goed passend hemd kan je net een vuist maken tussen de het hemd en je lichaam, niet meer.
  6. De mouwen stoppen tussen de hand en het polsbeentje.

Overhemden met formele gelegenheden

We kunnen het niet genoeg herhalen, wees niet te ijdel bij de aankoop van een hemd door voor een te kleine maat te kiezen. Een overhemd moet niet aan je lichaam kleven. Het is niet de bedoeling jezelf in een keurslijf te wringen.

De beste tip is misschien wel de volgende: Kijk eens in je kledingkast. Welke overhemden zijn de hemden die je het beste passen? Kijk eens of je hemden eerder regular, slim of super slim fit zijn en vraag eventueel aan vrienden of je partner om hun mening te geven. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Dan hebben wij misschien ook wel het antwooord voor je. Aarzel niet en laat hieronder je reactie achter!