Materialen Overhemden

Materialen Overhemden Materialen Overhemden

Materiaaltype, materiaal, benodigdheden of waar een product van gemaakt is, kan op verschillende manieren worden beschreven. Wikipedia schrijft het volgende over materiaal: “Materiaal is een natuurlijke of kunstmatig geproduceerde stof, bestemd om verwerkt te worden tot bruikbare producten”. Overhemden worden van alle verschillende soorten materialen gemaakt en vallen op de website onder de noemer ‘materiaaltype’. Elk soort materiaal heeft zijn voordeel. De verschillende soorten materiaaltype van overhemden zijn: Lees meer...

Filters (3)
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina
Filters (3)
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Materialen Overhemden

Materiaaltype, materiaal, benodigdheden of waar een product van gemaakt is, kan op verschillende manieren worden beschreven. Wikipedia schrijft het volgende over materiaal: “Materiaal is een natuurlijke of kunstmatig geproduceerde stof, bestemd om verwerkt te worden tot bruikbare producten”. Overhemden worden van alle verschillende soorten materialen gemaakt en vallen op de website onder de noemer ‘materiaaltype’. Elk soort materiaal heeft zijn voordeel. De verschillende soorten materiaaltype van overhemden zijn:

 • 100% katoen
 • Mix van katoen en polyester
 • Mix van katoen en elastaan
 • Linnen

Materiaal overhemden: overhemden worden het meest gemaakt van het materiaal katoen, een mix daarvan of vlas

Wat is een materiaal?

Een materiaal is een stof waarmee iets gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Het materiaal wat gebruikt moet worden voor een auto is bijvoorbeeld metaal, leer, of PVC. Materialen samen vormen een uiteindelijk product.

Wat zijn de oudste materialen?

De oudste materialen zijn natuurlijke materialen, zoals boomstammen, takken, keien, dierenvellen, etc. Denk maar aan de tekenserie ‘The Flinstones’. Hier wordt humoristisch weergegeven hoe de mensen van toen gebruik maakte van de oudste materialen. Geleidelijk leerde de mens materialen uit de natuur verder te bewerken tot kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen.

Enkele belangrijke technologieën waren:

 • Het bakken van klei tot aardewerk
 • Het gebruiken van leem voor muren
 • Het looien van dierenhuiden tot leer
 • Het bewerken van vlas tot linnen en schapenvachten tot wollen kleding
 • Metaalbewerking

Materiaal van overhemden

De geschiedenis van een (over)hemd met betrekking tot materialen

Het hemd is al ruim 6500 jaar oud. Het wordt gedragen als (bescherm)lap tegen het weer. Het hemd is een oervorm van kleding. In het oude Egypte worden de overhemden gemaakt van het materiaaltype linnen. Linnen overhemden zijn nog enigszins koel en ademend. Het linnen hemd wordt over het hoofd aangedaan met een v-hals uitsnede. In de middeleeuwen worden de volgende materiaaltypes gebruikt: wol en linnen. Wol voor in de winter en linnen voor in de zomer. Vervolgens leerde men de katoenplant kennen. De vezels van de katoenplant kunnen doorgaans gesponnen worden tot draden. Zo krijg je uiteindelijk een lange draad waarmee je een overhemd of ander kledingstuk van kan maken.

Overhemden van 100% katoen

De naam zegt het al. Overhemden die gemaakt zijn van 100% katoen zijn alleen gemaakt van het materiaaltype katoen. Je ziet vaak verschillende benamingen staan voor katoen als materiaal. Ook bij overhemden. Dit hangt af van de manier van weven. Verschillende wevingen zijn: poplin, twill, herringbone en dobby - maar deze worden dus allemaal gemaakt van hetzelfde materiaal.

Katoen als overhemd materiaal

De voordelen van het materiaaltype katoen:

 • Overhemden van 100% katoen nemen veel vocht op.
 • Overhemden van 100% katoen zijn erg sterk.
 • Doordat de overhemden van 100% katoen erg sterk zijn, is de bestendigheid van de overhemden ook groot. Het hemd is bestand tegen alle soorten omstandigheden.

Overhemden met het materiaal-type katoen en polyester

Het materiaal polyester is een veelzijdige kunstmatife vezel. In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels zoals katoen. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee. Het materiaal polyester heeft niet alleen maar voordelen. Kleding gemaakt van polyester kan gaan pillen (harde bolletjes stof, die bovenop kleding liggen. Polyester als materiaal wordt het vaakst gebruikt in sportkleding. De reden waarom polyester het vaakst gebruikt wordt, is omdat het materiaal katoen minder vocht opneemt. Dit betekent dat als je erg zweet, je met vochtige (zware) kleding loopt. Dat voelt niet prettig. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je teveel afkoelt. Sportkleding van polyester is licht van gewicht en de vezels in polyester transporteren vocht weg van je lichaam. Maar juist deze vezels zorgen ervoor dat de synthetische sportkleding snel onfris ruikt.

Overhemden met het materiaal-type katoen en elastaan

Overhemden met het materiaal katoen en elastaan vallen onder de noemer stretch. Stretch overhemden bewegen mee met het lichaam. Stretch overhemden worden gemaakt met het materiaal Elastaan. Elastaan is een synthetische vezel, wat betekent dat het door mensenhanden gemaakt is. Het bestaat voornamelijk uit polyurethaan, dat je misschien wel kent als PUR (van het PUR-schuim). Het materiaal is ontzettend elastisch, vrij sterk en makkelijk wasbaar. Het wordt op twee manieren gebruikt: puur elastaan-garen of ingebouwd in een andere stof. Als het puur wordt gebruikt is dat vooral in panty's of zwemkleding. Als het wordt ingebouwd, wordt er een lange dunne draad elastaan omwonden met bijvoorbeeld katoen. Zo zie je de elastaan niet, maar wordt het katoengaren toch elastisch als materiaal.

verschillende materiaal soorten overhemden

Linnen overhemden

Linnen overhemden worden gemaakt van het materiaal-type ‘vlas’. Linnen overhemden zijn hemden met een lichte stof. Linnen overhemden zijn geschikt voor warmer weer en zie je het meeste in de zomer. Linnen overhemden zijn bijzonder omdat ze lastiger te produceren zijn dan de gewone katoenen overhemden. Linnen overhemden worden nauwelijks bewerkt door chemicaliën, en hebben de eigenschap om goed vocht op te nemen en de warmte af te voeren.

Materialen: welk materiaal kies jij?

Persoonlijke service voor stijlvolle mannen

Overhemden met alle verschillende soorten materiaal online bij de webshop voor overhemden in Nederland en België. Wij onderscheiden ons door alleen kleding van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden en hebben een ruime keuze in de verschillende soorten materialen waarvan overhemden zijn gemaakt. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in je overhemd.

Overhemden met de meest voorkomende materialen eenvoudig online kopen

Alle verschillende soorten overhemden zijn te koop in onze online winkel voor mannen. Een volledige collectie herenkleding voor mannen. De mooiste overhemden van katoen, een mix van polyester, een mix van elastaan en linnen koop je online met gemak en eenvoud. Persoonlijke service en 100% kwaliteit.

Bekijk de volgende Materialen Overhemden pagina's online

Post your comment

Overhemden.com