Overhemden wevingen

Overhemden wevingen Overhemden wevingen

De weving beschrijft de stof waarvan een overhemd is gemaakt. Op zoek naar een nieuw overhemd? Overhemden onderscheiden zich onder andere door de weving en stof van het shirt. De weving of ook wel binding zorgt voor een unieke stof ervaring voor het zicht. Er bestaan honderden soorten stoffen en wevingen die gebruikt worden voor hedendaagse overhemden. Bepaal jouw favoriete stof voor een overhemd. Lees meer...

Filters (1)
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 1725

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Filters (1)
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 1725

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Overhemden wevingen

De weving beschrijft de stof waarvan een overhemd is gemaakt. Op zoek naar een nieuw overhemd? Overhemden onderscheiden zich onder andere door de weving en stof van het shirt. De weving of ook wel binding zorgt voor een unieke stof ervaring voor het zicht. Er bestaan honderden soorten stoffen en wevingen die gebruikt worden voor hedendaagse overhemden. Bepaal jouw favoriete stof voor een overhemd.

Een uniek element: de overhemd weving

De manier waarop een overhemd geweven is, is één van de belangrijkste elementen van een overhemd. De weving beschrijft de manier waarop de draden (of rarn) tot één stuk stof worden verwoven. Tijdens het weven worden met een weefgetouw of weefmachine één stuk stof geweven door het combineren van draden in de lengte (schering en warp in het Engelse) en (overdwarse) laterale draden (inslag en weft of woof in Engels).

Een weefmachine houdt de schering op zijn plaats terwijl de inslag er door heen geweven wordt. De combinatie waarmee de inslag door de schering wordt geschoten bepaalt de weving of het weefsel van de stof en uiteindelijk het gevoel en uiterlijk van de stof (meer over weven: klik hier). Door het om beurten onderlangs en bovenlangs weven worden bepaalde patroon stoffen gefabriceerd.

Drie fundamentele type wevingen

Er zijn talloze type wevingen, die meestal vallen onder of afgeleid zijn van één van deze fundamentele type bindingen:

 • Platbinding (plain weave)
 • Satijnbinding (satin weave)
 • Keperbinding of twill binding (twill weave)

Een platbinding is de meest basale van de drie en zorgt voor een duurzame en sterke stof. Bij dit type binding kruist de schering de inslag door eerst over de draad te gaan en vervolgens onder langs te gaan. Hierdoor wordt er een simpel kruiselings patroon in de stof geweven. In de meeste gevallen hebben de schering en inslag dezelfde massa (of zelfde draad) en zijn de afmetingen gelijk en evenredig (de afstand tussen de draden). De basketweave is een variatie op de platbinding (plain weave): in dit geval worden twee of meerdere draden gebundeld en vervolgens gebruikt als inslag of als schering of beiden.

Een satijnbinding ontstaat doordat vier of meer inslagdraden over de schering heengaan of andersom. De ontstane stof voelt glad aan en glanst een beetje dankzij de speciale weving die als veel dichter wordt ervaren. Wanneer een satijn weving gevormd wordt uit materiaal met korte vezels, waaronder katoen, wordt de ontstane stof sateen genoemd.

In tegenstelling tot de platbinding en de satijnbinding heeft een keperbinding een patroon met parallelle diagonale lijnen. De inslagdraad gaat over één of meer scheringdraden heen vervolgens onder één of meerdere door, waar er bij elke rij één stukje wordt opgeschoven. Hierdoor ontstaan karakteristieke diagonale lijnen in de stof.

Wevingen en stoffen: overhemden online kopen

De weving van je nieuwe overhemd

Kies uit een ruim assortiment overhemden jouw favoriete weving. Er zijn een aantal wevingen die het meest gebruikelijk zijn bij het produceren van overhemden.

 • Twill weving: gemakkelijk te herkennen is aan de karakteristieke diagonale lijnen in de stof.
 • Poplin weving: een platbinding en wordt geweven uit gelijkmatige katoenen draden.
 • Oxford weving: basket weave (variant van platbinding) met een grovere weefstructuur waardoor een korrelige structuur in de stof ontstaat.
 • Satijnen weving: voelt lekker zacht aan en glanst een beetje.
 • Denim weving: variant op de twill weving, met name bekend van jeans als spijkerstof.
 • Visgraat (Herringbone) weving: kenmerkt zich door, de naam zegt het al, een visgraat-motief van de weving. Een overhemd met visgraat weving heeft een luxe uitstraling.
 • Pinpoint weving: Oxfordweving waarbij het katoen een spikkeltjespatroon toont.
 • Fil-à-fil weving: een weving waarbij een extra witte draad is meegewoven in de stof.
 • Birdseye weving: weving van een overhemd waarbij kuiltjes onstaan (als een oog). Vaak gedragen op officiele gelegenheden.
 • Pied de Poule weving: letterlijk een "hanenpoot" - het beschrijft de structuur die ontstaat door het weven met twee kleuren draden.

De kwaliteit van het overhemd

De kwaliteit van de stof en de weving is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is deze afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het meest gebruikte materiaal voor overhemden is katoen. Er zijn meerdere katoensoorten, waarvan de meest bekende Amerikaans (Pima) katoen, Egyptisch katoen en Sea Island katoen zijn. Ook het gebruik van linnen is een optie, bijvoorbeeld voor een zomerhemd.

Een tweede factor die de kwaliteit van de stof bepaald is de thread count, oftewel het aantal draden dat gebruikt wordt per vierkante inch (2,54 centimeter). Dit wordt aangegeven met nummers als 50s, 60s, 120s en 200s. Des te hoger de thread count, des te fijner en zachter de garen en de stof.

Ten derde kan een draad bestaan uit één of meerdere garen. De termen single-ply (enkelgetwijnd), two-ply (dubbelgetwijnd) of three-ply (driedubbel getwijnd) geven aan of één draad gevlochten is uit één, twee of drie garen (voordat het tot stof wordt gewoven).

Als laatste kan de kwaliteit van de stof bepaald worden door degene die de stof geweven heeft. Er zijn een aantal wereldberoemde wevers, die de technieken en methoden hebben om de beste kwaliteit stoffen te weven om de beste overhemden te kunnen produceren. De beste overhemden merken werken met wevers als Tessitura Monti, Thomas Mason, Canclini, Albini en Grandi & Rubinelli.

Kwaliteit van het katoen - stoffen en overhemden online kopen

De beste merken en de beste overhemden

Wij hebben voor jou de beste merken geselecteerd en van die beste merken ook weer de beste overhemden. Alleen het beste is goed genoeg. De beste wevingen. De beste stoffen. Het resultaat is een verzameling van merken en overhemden die één ding gemeen hebben: het zijn de beste en meest populaire overhemden van dit moment en beschikbaar in allerlei wevingen en van de mooiste stoffen.

Persoonlijke service voor mannen die houden van overhemden

De beste overhemden en wevingen koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en België. Wij onderscheiden ons door alleen overhemden van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in je overhemd.

De beste overhemden en stoffen eenvoudig online kopen

Alle overhemden zijn te koop in onze online winkel voor mannen. Een volledige collectie overhemden voor heren. De mooiste overhemden koop je online met gemak en eenvoud. Persoonlijke service en 100% kwaliteit.

Bekijk de volgende Overhemden wevingen pagina's online

Post your comment

Overhemden.com