Poplin, het is een weving die we in onze alledaagse veel terug zien komen. Niet alleen in onze overhemden, maar ook bij beddengoed, gordijnen en meubels. Alleen wat is poplin voor weving? En in welk opzicht is deze met name katoen weving anders van andere wevingen? Vind in dit artikel alles uit over de poplin weving.

Wat is poplin?

Poplin is een weving. Dus een katoenen poplin overhemd is een overhemd met een katoenen poplin weefsel. Wanneer mensen verwijzen naar poplin overhemden, verwijzen ze meestal niet naar een soort materiaal, hoewel dat vaak wel wordt gedacht. In plaats daarvan hebben ze het over het soort weving van het overhemd. Gewoonlijk worden poplin shirts gemaakt van katoen of van een combinatie van katoen en polyester. Tabinet is een ander woord voor poplin.

Poplin is gemaakt van katoen, zijde, wol of synthetische mengsels. Het is strak geweven platbinding weefsel dat een glad, dun en glanzend gevoel genereert. De typische stijl voor poplin weefsel is er één waar de inslag en de schering van vezels over en vervolgens onder elkaar doorgaan. Poplin is een lichtere weefsel dan veel andere weefsels en daardoor meer geschikt voor warmer weer.

Met zijn rijke textuur en de niet-reflecterende afwerking dienen poplin stoffen voor alle doeleinden. Platte afgewerkte poplin stof ziet er erg strak en plat uit. Het is een uitstekend materiaal om te draperen. Daarbij wordt het ook veel gebruikt voor in showrooms en beurzen. Poplin weving is ook uitermate goed geschikt voor sportkleding, overhemden, kostuums, uniformen en jurken. Bij de creatie van kledingstukken worden er met grote regelmaat verschillende kleuren en diverse soorten patronen gebruikt die worden gecombineerd met de weving. Hierdoor is kleding met poplin weving niet alleen comfortabel, maar ook zeer aantrekkelijk. Poplin is ook een zeer goede keuze bij de productie van hoge kwaliteitskleding.

de poplin weving

De term poplin

Er is veel verwarring geweest over de term poplin. De term is met enige regelmaat veranderd van betekenis. Vandaag de dag betekent poplin een weefsel, zoals hierboven is beschreven. Echter in het verleden werd het begrip poplin gebruikt voor materiaal. Als je nog verder terug gaat, kom je terecht bij het Franse woord ‘papelaine’. Dit is een stof die werd gemaakt van zijde in de 15e eeuw. De term papelain komt van het woord papelimo, dit was een stof die werd gemaakt in d’Avignon in Frankrijk.

Geschiedenis van poplin

Poplin werd niet altijd gebruikt voor kleding. Vroeger werd deze weefselstructuur ook gebruikt voor het maken van exclusieve meubels. Vandaag de dag is dit weefsel, naast kleding, ook te gebruiken voor luxe lakens en beddengoed. Poplin werd voornamelijk geweven uit zijde en katoen, maar ook wol was populair in de wintermaanden. Vandaag de dag wordt poplin weefsel gemaakt van diverse soorten materialen.

Voordelen van poplin

Poplin is een erg veelzijdige stof. Het is weefsel dat niet alleen gebruikt hoeft te worden voor meubels en gordijnen. Poplin is ook het type weefsel dat buitengewoon geschikt is voor het ontwerpen van kleding. Daarnaast is het weefsel zeer glanzend, glad en krachtig. Het heeft een duidelijke horizontale ribbeltextuur en voelt vrij stijf aan. Poplin is duurzaam, heeft een uitstekende dichtheid en kreukt niet.

alle soorten poplin

Soorten poplin weefsels

Vandaag de dag wordt poplin geproduceerd in deze drie meest voorkomende varianten:
• Zijde in combinatie met wol. Dit is de duurste soort poplin, maar wel van de hoogste kwaliteit.
• Volledig van katoen. Dit weefsel is minder duur, maar daarbij ook van minder goede kwaliteit
• Katoen in combinatie met kunststof. Dit is de goedkoopste soort poplin.

Verschil tussen poplin en twill

Poplin en twill lijken erg veel op elkaar. Het zijn beide weefsels van katoen of katoen en polyester of alleen polyester. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee weefsels.

Poplin heeft een gladdere structuur en een vergelijkbaar gewicht met Oxford. Het is het resultaat van fijn garen gecombineerd met een dikkere verweving. Het is zacht en comfortabel, en wordt daarnaast vaak gebruikt in de wat meer casual shirts. Poplin kan goed gekleurd worden en leuke patronen zijn altijd mogelijk.

Twill heeft een glanzende diagonale weving. Dit zorgt voor een rijk gestructureerd overhemd zonder in te boeten qua formaliteit. In visgraat twill, schakelt de richting van de diagonalen heen en weer (voor een kwart) en heeft de stof meer diepte.

Verschil tussen poplin en oxford

Poplin en oxford vertonen ook veel overeenkomsten. Met name qua gewicht lijken de wevingen veel op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen de poplin weving en oxford weving.

Poplin is een fijnere weving met een hogere dichte aan draden op een vierkante inch stof. Daarnaast komt poplin voor in honderden verschillende kleuren en een groot aantal stofdikten.

Oxford daarentegen heeft een veel striktere definitie. Oxford is een iets grovere, maar zachte weving. De kettingdraden zijn altijd wit en de inslagdraden zijn ofwel wit van kleur of lichtblauw, medio blauw, bruin, ossenbloed bloed, sienna bruin of roze. Dit zijn de traditionele Oxford kleuren van de oorspronkelijke Oxford schooluniformen. Daarnaast is Oxford weving zachter van stof in tegenstelling tot de wat stijve structuur van poplin.


Wanneer draag je een poplin overhemd?

Een poplin overhemd is een glanzend en strak overhemd. Hiermee vormt een poplin overhemd een geschikt overhemd voor in de zakenwereld. Door een platbinding lijkt poplin (ook wel Tabinet) uit één stuk te komen. Hierdoor ziet het overhemd in een oogopslag er strak en professioneel uit. Dankzij de nauwe en fijne weving is een poplin overhemd geschikt voor warm weer. Daarnaast is een overhemd met poplin weving ook geschikt voor de meer casual gelegenheden na een drukke werkweek.

De meest voorkomende gelegenheden waar je een poplin overhemd terug vindt is bij formele gelegenheden, alledaagse business look en ceremoniële bijkomstigheden.

Bron: http://elizafabrics.blogspot.nl/2013/05/the-history-of-poplin-dress-fabric.html