Geen tierelantijntjes, versieringen of gekke decoraties, maar terug naar de basis van kleding. Dat is de capsule wardrobe. De capsule wardrobe komt voort uit de trend ‘less is more’. De capsule wardrobe staat in makkelijkere hapbare begrippen ook wel bekend als een minimalistische en efficiënte garderobe. De capsule wardrobe heeft een hoop voordelen die je zeker in overweging zou moeten nemen. Je hebt minder keuzestress, minder tijdsverlies bij de keuze van kleding en meer rust in je hoofd. Daarnaast bestaat een capsule wardrobe uit alleen maar weloverwogen kledingstukken. Kledingstukken die passen bij jouw lichaam en bij jouw kledingstijl. Op deze manier ga je altijd zelfverzekerd door het leven.

capsule wardrobe bouwen

Mocht je starten met de capsule wardrobe, besef dan wel dat al het begin moeilijk is. Zo ook voor het samenstellen van de capsule wardrobe. Je moet afscheid nemen van prijzige kledingstukken en mooie kledingstukken. Maar uiteindelijk is het altijd ten voordele voor jouw rust, je portemonnee en het milieu.

Om je een handje te helpen met een capsule wardrobe bouwen, geeft deze gids je meer inzicht en tips en tricks.

Stap 1: Verminder de hoeveelheid kleding

Hoe lang is het geleden dat de bezem door je kledingkast ging? Waarschijnlijk weet je niet eens meer wanneer je voor het laatst door de kledingkast ging. De eerste stap naar de capsule wardrobe is dan ook om een grote schoonmaak uit te voeren in je kledingkast. Neem twee uur te tijd om al je kledingstukken langs te gaan. Weeg per kledingstuk af of je deze nog gaat dragen of niet. Sorteer de kleding in volgens de volgende vier pijlers:

 • LOVE IT AND WOULD WEAR IT RIGHT NOW! Deze kleding past jou goed en strookt met je kledingstijl. Je voelt je er comfortabel in en zelfverzekerd. Mooi, deze kleding mag in de capsule wardrobe terechtkomen.
 • MAYBE. Deze pijler is er voor de items die je niet helemaal mooi passen. De kleur is het net niet. Of je hebt er teveel geld voor betaald. Stop al deze kleding in een doos en bewaar het in de garage. Wanneer de kleding aan het eind van het seizoen daar nog steeds staat, is het tijd om er afscheid van te nemen.
 • NOPE. Duidelijk. Deze kleding komt niet in de capsule wardrobe. Verkoop het. Geef het weg. Of smijt het in de prullenbak.
 • SEASONAL. Een wollen sjaal voor in de zomer. Nah… liever niet. Stop seizoensgebonden kleding in een la onder je bed. Wie weet komt er een horrorwinter en heb je het toch nog hard nodig.

Zorg dat je uiteindelijk zo’n 33 kledingstukken overhoudt voor de capsule wardrobe. Deze stukken bestaan uit: topjes, jurken, buitenkleding, onderkleding en schoenen. Deze 33 kledingstukken bestaan niet uit sportkleding, sierraden, accessoires, pyjama's, ondergoed en de jeans die je draagt als je je huis een likje verf geeft.

Waarom het getal 33? Het getal 33 staat voor het project 333. Een collectie van 33 kledingstukken draagt uiteindelijk eraan bij dat je genoeg kledingstukken hebt voor een periode van 3 maanden (per seizoen).

Tip: Breng de kleding naar een andere kamer. Door je ‘oude’ kleding aan de kant te leggen, wordt een capsule wardrobe bouwen een stuk gemakkelijker.

Stap 2: Leg een basis aan in de capsule wardrobe

Er bestaat eigenlijk niet zo iets als een basis wardrobe in een capsule wardrobe, maar toch wordt deze gebruikt bij een capsule wardrobe samenstellen. Een basis wardrobe is, geloof het of niet, je basis! Dit is datgene wat jij nodig hebt dag in dag uit. In totaal kun je zo’n kledingkast opbouwen met 50 kledingstukken. 10 in elke categorie:

 • Workout (broeken en tops)
 • Pyama
 • Laagjes (vesten)
 • Buitenkleding (jas, badmode, mutsen en wanten)
 • Formele accessoires (oorbellen, ringen, kettingen)

Natuurlijk mag je variëren met het aantal kledingstukken. Waar jij je maar het prettigst bij voelt. Uiteindelijk draait de kernboodschap van een capsule wardrobe bouwen om verminderen, verminderen en verminderen.

Tip: Bewaar je basisspullen op een andere plek in je capsule wardrobe. Dat is mentaal opruimen.

Stap 3: Geniet van je Capsule Wardrobe

Geniet van de rust en ruimte die je hebt gecreëerd in de kledingkast. Vermijd kledingwinkels totdat je bij regel nummero vier beland.

Stap 4: Shoppen!

Het nieuwe seizoen breekt aan. Dat betekent nieuwe kleding! Na lang ‘vastgebonden’ te hebben gezeten aan je capsule wardrobe mag je even weer los gaan. Je kan weer ongegeneerd naar de winkels. Maar let op: zorg dat je niet over de 33-regel gaat. Onthoud: less is more. Anders kun je weer bij stap 1 gaan beginnen.

Stap 5: Blijf genieten van je capsule wardrobe

Het begin is moeilijk. Uiteindelijk went de capsule wardrobe en wil je absoluut niks anders meer. De capsule wardrobe geeft rust, voorkomt een hoop geldverspilling en is ook nog eens duurzaam. Zorg ervoor dat je je altijd gemakkelijk voelt bij de capsule wardrobe. Heb je baat bij twee capsule wardrobes (een voor in het weekend en een voor doordeweeks)? Laat je niet belemmeren. Doe waar jij je het prettigst bij voelt. Het doel is niet om je van plezier te ontdoen, maar je juist plezier te geven met een overzichtelijke kledingkast.

hoe stel ik een capsule wardrobe samen

Tot slot: tips voor het samenstellen van outfits

Tot slot is het belangrijk bij een capsule wardrobe samenstellen dat je bewust bent van wat je laat hangen in de kast en wat niet. Het is van groot belang dat de overgebleven kleding makkelijk met elkaar te combineren valt en past bij jouw kleding stijl. Daarom wordt er in deze gids een aantal tips aangereikt die je kunnen helpen bij een capsule wardrobe bouwen.

 • Kies de juiste kleurencombinaties. Kies één of twee neutrale kleuren voor je basiskleding, zoals zwart, wit, bruin, grijs of donkerblauw. Kies vervolgens twee opvallende kleuren voor je tops en accessoires.
 • Werk met je eigen kledingstijl. Weet je niet wat jouw kledingstijl is? Kijk naar bekende personen en doe daar inspiratie op.
 • Kies kleding op basis van je figuur. Er zijn verschillende figuurtypes. Door de kleding af te stemmen op jouw figuurtype accentueer je de mooiste punten van je lichaam.
 • Stel jezelf ook tijdens het winkelen de vraag: Word ik hier écht gelukkig van? Als het antwoord nee is, laat het item dan hangen