Vrijwel elke man heeft minstens enkele overhemden in z’n garderobe, om zich te kleden voor verschillende gelegenheden. Een overhemd van hoge kwaliteit met de juiste pasvorm is het symbool bij uitstek van mannelijke elegantie. Maar waar moet je op letten om te weten of je overhemd de gewenste kwaliteit heeft? Hieronder geven we je enkele tips.

De juiste stof voor een overhemd van hoge kwaliteit

Een stijlvol overhemd wordt meestal voor 100 procent uit katoen gemaakt. Katoen is een natuurlijk materiaal. Het is niet enkel een sterke stof die lang zijn kwaliteiten blijft bewaren, het is ook een stof die ademt. Er bestaan echter verschillen tussen de soorten katoen. Het mooiste katoen komt uit landen waar het klimaat toelaat om variëteiten te kweken met lange vezels. Zowel Egyptisch katoen als katoen uit de Caraïben voldoet aan deze eisen. Hemden die uit deze katoensoorten gemaakt worden stralen niet enkel verfijning uit, ze voelen ook zacht aan, maar zijn sterk genoeg om vele wasbeurten te overleven. Weverijen die hemden van hoge kwaliteit produceren verweven vaak twee garens die ‘dubbel getwijnd’ worden en die zo een sterker en zijdeachtig garen opleveren. Een andere aanduiding van de kwaliteit is het weefsel. Hoe meer garen er gebruikt wordt hoe beter het weefsel. In overhemden van standaardkwaliteit wordt vaak slechts een derde tot de helft van het garen gebruikt dat je terugvindt in hemden van de hoogste kwaliteit.

Kwaliteit van overhemden - Katoen

Vijf tips voor het kiezen van een overhemd van hoge kwaliteit

Veel mensen denken, soms terecht, dat kwaliteit vooral zichtbaar is in de prijs. Hoe duurder het overhemd, hoe hoger de kwaliteit, zo luidt de redenering dan. Maar is dit echt zo? Wordt de kwaliteit enkel bepaald door de prijs? Of zijn er andere factoren waar de koper van mannenhemden op kan letten? Hoe bepaal je trouwens of een overhemd z’n prijs wel waard is? Dit zijn vijf tips die je daarbij kunnen helpen.

  1. Weet hoe een overhemd van hoge kwaliteit aanvoelt en leer hoe je het op het zicht kan herkennen

Voor je kan vergelijken moet je natuurlijk een referentie hebben. Let daarbij liefst op details zoals de knopen, de manier van weven, hoe de stof aanvoelt en hoe de hals en de mouwen zijn ontworpen. Daarna pas je het hemd ook even aan en voel je hoe het rond je borstkas, middel en armen zit. Neem hier mentaal goed nota van. Dit word je referentiekader voor het vergelijken met andere overhemden.

  1. Leer oog krijgen voor de details

Om de kwaliteit van een overhemd te kunnen beoordelen moet je oog hebben voor de details in de afwerking. Zoals je hierboven kon lezen gebruiken weverijen van kwaliteitshemden bijvoorbeeld (veel) meer garen per vierkante centimeter stof. Vaak (maar dit is niet noodzakelijk) gebruiken ze ook twee garens die getwijnd worden.

Verder moet je je hemd altijd even langs de binnenkant bekijken en erop letten dat ook die mooi afgewerkt is. Daarna kijk je naar de knopen. Zijn die van goedkoop plastic gemaakt of zijn het parelmoeren knopen zoals bij kwaliteitshemden gebruikelijk is? Kijk ook of de knopen goed zijn vastgezet op het hemd met kwaliteitsdraad zodat ze niet snel zullen loskomen.

Fabrikanten die dit soort details mooi verzorgd afwerken zullen wellicht ook bij de andere minder zichtbare details voor kwaliteit hebben gekozen.

Kwaliteit van overhemden - Knopen en draden

 

  1. Let op de afwerking van je overhemd

Zie je nergens op het hemd losse draden? Let bij de controle zeker ook op de binnenkant. Zijn de driehoekige naden op de zakken strak genaaid en goed afgewerkt? Nogmaals, kijk naar de knopen. Zijn die strak genaaid en zit de knopenrij nauwkeurig op het hemd? Onthoud dat een gedetailleerde en verzorgde afwerking niet alleen iets zegt over hoe het hemd eruitziet. Hoe beter de afwerking, hoe langer het hemd zal meegaan zonder zichtbaar te verslijten.

  1. Hoe goed is de service van de verkoper na de aankoop van je overhemd?

Elke goede verkoper is vriendelijk en behulpzaam voor z’n klant een aankoopbeslissing heeft genomen. Maar hoe zit het met de service eens je je hemd gekocht hebt? Voor een hemd waar je een iets hogere prijs voor betaalt omdat je graag goede kwaliteit wilt is die service namelijk ook belangrijk. Kan je het hemd terugbrengen als het je toch niet bevalt? Wat zijn de retourvoorwaarden? Bij een aankoop via internet kan je bij problemen met een verkoper spreken, telefonisch of in een fysieke winkel?

  1. Ken de verkoper van je overhemd

Probeer voor het kopen van een overhemd in een winkel of bij een webwinkel die je niet kent altijd iets meer te weten te komen over de verkoper.

  • Bestaat de winkel al lang? Een winkel die al tientallen jaren open is zal waarschijnlijk ook tevreden klanten hebben.
  • Heeft de winkel een goede klantenreputatie? Om dat te weten te komen kan je het internet afspeuren. Typ in Google bijvoorbeeld: ‘naam van de winkel’ en ‘review’ en je zal hopelijk al enkele klantenbesprekingen vinden.
  • Een relatie opbouwen met een bepaald merk of een bepaalde winkel is een goede tactiek om niet bij elke aankoop van een overhemd veel tijd kwijt te zijn aan het bepalen van de kwaliteit.

Kwaliteit van overhemden - Merken en winkels

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de kwaliteit van je overhemden? Of heb je een specifieke vraag over de verschillende weefmethodes en gebruikte stoffen? Onze specialisten helpen je graag verder!