Ieder land en eigenlijk iedere cultuur heeft een eigen kledingstijl. Daarnaast is het begrip uniekheid in sommige culturen ook belangrijk. Denk aan landen zoals Italië en Frankrijk waar het individu en de stijl van het individu erg belangrijk zijn. Italië en Frankrijk zijn natuurlijk ook de thuisbasis van veel toonaangevende modemerken.

Persoonlijke stijlen
Voor een persoonlijke kledingstijl kun je bijvoorbeeld denken aan de keuze voor een specifiek merk, omdat de daaraan gekoppelde waarden overeenkomen met hetgeen je wilt uitstralen. Ook de keuze van eventuele accessoires en details kunnen bijdrage leveren aan een persoonlijke zakelijke kledingstijl.

Kleding voor een zakenreis
Voor een zakenreis naar het buitenland is ht belangrijk om goed te letten op de lokale culturele gebruiken. Zo is het in Japan en Thailand gebruikelijk om met zakenrelaties een bezoekje te brengen aan een plaatselijke tempel. Je doet dan vaak je schoenen uit - en dan zijn schoenen met lossere veters of instappers wel zo prettig.

Internationale zakenreis en kleding en overhemden

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, vind je via het landenoverzicht informatie met onder andere de "Do's-and-dont's" in het betreffende land.

Het geven van een kus aan relaties tijdens een zakenreis
Zo is het in sommige landen heel normaal om elkaar een kus te geven - ook tijden werk! In een professionele omgeving kussen we zelden maar toch zijn er momenten dat we er niet onderuit lijken te kunnen, denk maar aan verjaardagen, nieuwjaarsrecepties, afscheidsborrels …

Werk je bij een internationaal bedrijf, dan kan het nog onwenniger zijn: wat verwacht die buitenlandse collega van jou? Op zakenreis is het ook altijd fijn om te weten wat de plaatselijke zakelijke etiquette is. Meer tips lees je hier.

Zakenreizen en overhemden

Kleding en zakenreizen naar warme of koude landen
Hieronder volgen enkele inpaktips voor een zakenreis naar (extreem) warme landen of koude landen.

Voor een zakenreis naar een warm land denk aan:

  • Kleding gemaakt van dunne, lichte stof (bijvoorbeeld linnen, of licht katoen)
  • Reservekleding (i.v.m. transpiratie)
  • Dunne schoenen
  • Ademend hemd (zonder T-shirt)

Inpaktips voor zakenreizen naar (extreem) koude landen

  • Een pak van wol of dikkere stof
  • Warme schoenen
  • Handschoenen
  • Een muts en sjaal
  • Een goede warme mantel of (winter)jas