Je wilt graag een overhemd bestellen maar je weet niet zeker of je je maten wel juist hebt gemeten? Dan proberen we je hieronder uit te leggen hoe je voor je hele lichaam juist je maten kan opmeten. Zo weet je meteen zeker dat je nieuwe overhemd je zal passen als gegoten. 

Let op: tel 6-12 centimeter op bij de omvang van de borst en taille. Dit is de bewegingsruimte die je nodig hebt, anders koop je een te klein zittend overhemd.

 

overhemd maat opmeten

Maat van een overhemd opmeten rond de hals
Het meetlint komt om de hals net onder je adamsappel. Je zorgt dat het bij de schouders het punt raakt waar de boord van je overhemd normaal op rust. Ontspan jezelf en sta mooi recht zonder je nek uit te steken of je kin naar beneden te houden. Nu voel je het meetlint als het goed is lichtjes op de huid liggen zonder dat het gespannen staat. Zorg dat je één vinger tussen het lint en je hals kan stoppen om te zorgen dat de boord niet gaat spannen. Nu heb je de maat van je hals. Tel hier geen extra centimeters bij omdat je denkt dat het overhemd nog wel zal krimpen, daar wordt bij de productie al rekening mee gehouden.

De lengte van de mouwen opmeten voor een overhemd
Dit kan je eigenlijk niet alleen. Als je echt niemand hebt om je te helpen meet dan eenvoudigweg de mouwen van een hemd dat je goed past. Leg de start van het meetlint op de buitenste zijde van je schouder. Kies daarvoor het punt waar je wil dat je nieuwe overhemd de overgang zal maken tussen het horizontale gedeelte van de schouder en het verticale gedeelte van de arm. Meet nu vanaf dat punt over de hoek die je schouders maken tot beneden aan de hand. Het eindpunt is de buitenzijde van je hand ter hoogte van het midden van je handpalm. Zijn de twee metingen verschillend tussen beide armen dan neem je de langste.

De breedte van de schouders opmeten voor een overhemd
Ook hierbij heb je in principe een assistent nodig. Heb je die niet? Meet dan rechtstreeks op een hemd dat je nu al goed past. Het beginpunt van je meetlint komt op de buitenste zijde van de schouder. Je legt het op het punt waar je wilt dat de overgang komt tussen het horizontale deel van de schouder en het verticale deel van de arm. Meet nu de lengte tussen dit punt en hetzelfde punt op de andere schouder terwijl het meetlint ontspannen over de schouders ligt.

Rond de borstkas opmeten voor een overhemd
Dit kan je helemaal zelf doen. Leg het meetlint rond het meest volle gedeelte van je borstkas en hou het strak onder je oksels en over je schouderbladen. Sta ontspannen met je armen naar beneden en neem vooral geen onnatuurlijk houding aan. Niet nodig dus je borstkas groter te maken dan die is, dat zou alleen maar in je nadeel uitvallen als blijkt dat je overhemd te breed is. Tel vervolgens minimaal 6 centimeter op bij de gemeten maten. Dat is de omvang van de borst die jij nodig hebt in de maattabel van het overhemdmerk.

Rond de taille meten voor een overhemd
Maak niet de fout hier de maat voor te gebruiken die je normaal ook voor het aanpassen van broeken gebruikt. Je neemt best opnieuw een ontspannen houding aan (nee je hoeft die buik echt niet in te trekken) en leg het meetlint over het volste deel van je buik, gewoonlijk bij de navel. Span het meetlint niet aan en lees je maat af. Tel ook hier minimaal 6 centimeter bij op om de juiste maat te bepalen.

De lengte voor je nieuwe overhemd opmeten
Afhankelijk van je voorkeur zal de producent je hemd zo lang of zo kort maken als jij wilt. Meet dit even na voor de spiegel zodat je een goed idee krijgt van het uiteindelijke resultaat. Je meet dit vanaf het punt net onder je hals (op de rug) tot aan het punt waar je wilt dat het hemd zal uitkomen. Dit is afhankelijk van je smaak, de mode en de omstandigheden waarin je het hemd gaat dragen.

Rond de biceps opmeten voor een overhemd
Om je biceps te meten hoef je deze niet op te spannen, de kans is immers klein dat je zo heel de dag gaat rondlopen in je nieuwe overhemd. Ontspan je armen dus en meet je biceps op z’n volste punt, wellicht dichtbij de oksel.

Rond de pols opmeten voor een overhemd
Dit is de enige plek waar je het meetlint echt een beetje mag aanspannen, maar dan nog niet té hard natuurlijk. Leg het meetlint rond het polsbeentje en meet de omtrek. De producent zal de extra marge die nodig is opdat het overhemd comfortabel zou zitten zelf toevoegen.

Kleine herinnering: de types overhemden
Elders op deze site kan je uitgebreide besprekingen vinden van de verschillende types overhemden. De slim fit is de meest gebruikelijke keuze voor overhemden omdat die tegelijk strak en comfortabel aanvoelen. Voor wie het graag echt strak heeft rond borstkas, heupen en armen is de super slim fit wellicht een goede keuze. Wie wat breder gebouwd is tenslotte kiest beter voor een classic fit.

Twijfel je over je maat? Laat het ons weten. We helpen je graag aan het perfecte overhemd.

hoe meet ik mijn armlengte overhemd