Overhemden hebben meerdere maateigenschappen. Naast de juiste boordmaat en de juiste pasvorm (fit) bestaat er ook zoiets als de ideale mouwlengte. Het is bijna maatwerk. Maar het vinden van de perfecte maat loont wel. Overhemden komen in het algemeen voor in drie verschillende mouwlengte maten, te weten: mouwlengte 5, mouwlengte 6 en mouwlengte 7. Mouwlengte 6 is de de meeste voorkomende "standaard" mouwlengte. Mouwlengte 5 heeft een iets kortere (lange) mouw voor heren met een kortere arm. En mouwlengte 7 heeft een langere (lange) mouw voor de lange heren, vaak langer dan 1.80m.

Het bepalen van de juiste mouwlengte

Om je mouwlengte te achterhalen zul je de lengte van je armen moeten opmeten. Er zijn twee manieren om dit de doen: via de Europese methode of via de Engels methode (VS en VK). Bij de Europese methode wordt er gemeten vanaf de top van schouder, waar de arm begint, tot aan de pols. Bij de Engelse methode wordt er gemeten vanaf het midden van de rug/nek tot aan de pols. Om de juiste mouwlengte te bepalen tel je hier nog eens een halve inch of 1-2 centimeter bij op. Dit is om rekening te houden met het krimpen van het overhemd.

Mouwlengte zelf opmeten

Een snellere methode is aan de hand van je lengte. Over het algemeen komen de mouwlengtes en lichaamslengtes als volgt overeen.

 • Lengte < 1.75cm - Mouwlengte 5 (10% v/d mannen)
 • Lengte 1.70cm - 1.90m - Mouwlengte 6 (60% v/d mannen)
 • Lengte 1.85cm - 2.10m - Mouwlengte 7 (30% v/d mannen)
 • Daarboven - Mouwlengte 8 of 9

Etiquette: mouw te zien of niet?

Voor het bepalen van de juiste mouwlengte is het goed om even stil te staan bij de gelegenheid. Een casual of zakelijk overhemd valt met de mouw net op de knik van de pols en de hand. Houd er rekening mee dat katoen altijd een beetje krimpt. 1 of 2cm extra kan net voldoende zijn zodat het overhemd ook nog lang genoeg is na een aantal maal wassen. Indien je een overhemd draagt in combinatie met een pak of colbert - of voor een formele gelegenheid - dan dient de manchet van het overhemd altijd 1 à 2 cm onder het colbert uit te komen.

Mouwlengte etiquette

Mouwlengte 6

Mouwlengte 6 overhemden hebben een mouwlengte langer dan 60 cm en korter dan 69cm. De gemiddelde armlengte wereldwijd is 64cm en in het westen zelfs 68cm. "Mouwlengte 6" is de standaard overhemden mouwlengte maat voor heren. Mouwlengte 6 is een ander benaming voor een overhemd met een standaard mouwlengte en voor meer dan 80% van de mannen de juiste keus. Mouwlengte 6: overhemden met een mouwlengte tussen 60-69cm

Een overhemd met Mouwlengte 6  heeft officieel armen van 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 of 69 centimeter lang – kortom het getal begin met zestig (tot maximaal 70 centimeter). Waarom heet het dan Mouwlengte 6? Mouwlengte 6 geeft het decimaal aan (het tiental) van het nummer 6.

Voor wie is een Mouwlengte 7 overhemd geschikt?

Mouwlengte 7 overhemden zijn gemaakt voor lange mannen. Of mannen met lange armen. In de regel zijn overhemden met extra mouwlengte geschikt voor mannen vanaf 1.90 meter. Maar vaak zijn ze ook geschikt voor de meeste mannen vanaf 1.80m, vooral als de mouwlengte het probleem is. Een extra lang shirt is aan te raden voor alle lange mannen. Een goed zittend overhemd voor alle mannen.

Meetlint

Mouwlengte 5

Mouwlengte 5 overhemden hebben een iets kortere lange mouw. Deze overhemden zijn speciaal voor een man met een iets kortere armlengte. Op deze manier valt de manchet niet té veel over de pols.

De gemiddelde mouwlengte

Mouwlengte 6 heeft een lengte van 60-69 centimeter. De gemiddelde wereldwijde mouwlengte or armlengte is 63,5 cm (64cm) en in west europese landen zelfs 68cm. Als gevolg hiervan bestaan er eigenlijk twee mouwlengte 7 mouwlengtes, te weten 1 voor de wereld (~64cm) en 1 voor west europa (~68cm). Europees georienteerde merken of merken uit het westen en noorden van Europa conformeren zich vaker aan de Europese definitie van Mouwlengte 6 met een mouwlengte van ongeveer 68cm.

 • Wereldwijde mouwlengte 6 ~ 64cm mouwlengte
 • Europese mouwlengte 6 ~ 68cm mouwlengte

Soms worden overhemden met een mouwlengte van 70-72 ook nog net bij mouwlengte 6 worden geschaard.

Mouwlengte statistiek

De verschillende mouwlengtes onder elkaar

 • Mouwlengte 68 centimeter (iets korter): Mouwlengte 6
 • Mouwlengte 64 centimeter (gemiddelde mannen): Mouwlengte 6
 • Mouwlengte 68 centimeter (gemiddelde westerse / langere mannen): Mouwlengte 6
 • Mouwlengte 72 centimeter (extra lang): Mouwlengte 7
 • Mouwlengte 82 centimeter (extra extra lang): Mouwlengte 8

Het omrekenen tussen EU en VS maten

Om centimeters om te zetten naar inches kun je het het aantal centimeters delen door 2,54. Andersom vermenigvuldig je het aantal inches met 2,54 om achter het aantal centimeters te komen. Niet vergeten om af te ronden wanneer je maten gaat converteren naar de andere maateenheid.

Mouwlengte omrekenen