Zakelijke kleding en overhemden voor mannen worden steeds diverser ne mogen tegenwoordig in allerlei kleuren. In veel sectoren hoef je tegenwoordig geen das/stropdas meer om en zijn de kledingvoorschriften losjes opgesteld (of niet).

Om een zakelijk outfit samen te stellen die de door jou gewenste uitstraling teweegbrengt, is het handig om het een en ander te weten over de betekenissen van kleuren en de mogelijke associaties die deze oproepen.

Overhemden en kleuren in een zakelijke omgeving
In dit artikel vind je informatie die helpt om aan de hand van kleurgebruik bepaalde associaties op te roepen of juist te voorkomen. Zo kun je in zakelijke leven meer invloed krijgen op de (eerste) indruk die je achter laat.

Kleuren, emoties en overhemden

Kleuren en betekenissen
Het toekennen van betekenissen en associaties aan kleuren is zeker geen exacte wetenschap. Bovendien kunnen de betekenissen ook flink verschillen tussen culturen, landen en regio’s.

De afbeelding hierboven geeft een handig overzicht van de mogelijke associaties (in westerse landen) die het gebruik van kleuren in je zakelijke outfit en overhemden kunnen oproepen. Deze associaties kunnen betrekking hebben iemands persoonlijkheid, kennis of kunde, maar ook op de op de sfeer of gemoedstoestand van je zakelijke contacten.

Emoties die een overhemd aanroepen

Het kiezen en toepassen van kleuren
Wat overhemden betreft is het vooral van belang om subtiel met het kleurgebruik om te gaan. Een goed uitgangspunt kan bijvoorbeeld zijn om naast eventuele zwart-, wit- en grijstinten maar één extra kleur te gebruiken.

Overhemden en kleuren per sector
Hoever je kunt gaan met het gebruik van kleuren hangt van een aantal factoren af. In sommige sectoren is het gebruik van de ‘redelijk veilige’ en ‘minder veilige’ kleurkeuzes stukken gebruikelijker dan in andere sectoren.

Zo zijn de kledingvoorschriften in de bancaire sector erg klassiek.

En draag bij een sollicitatie bijvoorbeeld geen overhemd met brede strepen of ruiten, of een stropdas met opvallend dessin.

Hoewel dit tegenwoordig niet alleen meer voor mensen in een hogere functie is, blijft een effen overhemd (of eventueel een streep tot maximaal 4 millimeter) een veiligere keuze.

Emoties en hemden kleuren