Knopen zijn er in vele soorten en maten. De verschillende soorten knopen zijn bijzonder geschikt om je kledingstijl of je zelf ontworpen kleding toch net dat beetje specialer te maken. Of het nu gaat om pastelkleurige knopen die prachtig kleuren bij je pastelkleurige linnen broek tot diep krachtig gekleurde knopen bij een zwarte rok. Er zijn niet alleen diverse soorten knopen in de meest fascinerende kleuren en vormen, maar denk ook aan de soorten knopen in materiaal. Er zijn exemplaren van stijlvol hout, prachtig metaal, kunststof, parelmoer, leer of glas. Elke knoop biedt de mogelijkheid om zelf je eigenzinnige stijl te creëren.

mooiste knopen soorten

Witte met hars bewerkte knoop

De witte met hars bewerkte knoop is van hoogwaardige kwaliteit kunststof. Daardoor zijn deze soorten knopen ontzettend goed bestand tegen scheuren of breken. Na dertig wasbeurten blijft deze knoop nog steeds goed. Kleine kanttekening is het feit dat de kunststof knoop in combinatie met de chemische schoonmaakmiddelen en hoge droogbeurten langzaam afbreekt.

Zwarte met hars bewerkte knoop

Gemaakt van sterke, rokerige houtskool zwart kunststof , gaan deze soorten knopen goed met donkere marineblauwe of zwarte kleuren designs op kledingstukken. De zwarte kunststof knoop is net zo duurzaam als de witte kunststof knoop, aangezien het sterke knopen zijn die lang meegaan. Deze soorten knopen lost net als haar soortgelijke witte exemplaar op na herhaalde wasbeurten. Wees hiervan bewust.

Parelmoer knoop

De parelmoer knopen voegen een klassiek detail toe aan een kledingstuk van hoge kwaliteit. Daarom zijn deze soorten knopen een absolute favoriet onder de kledingmakers. De parelmoer knoop is gemaakt van de binnenste laag van een pareloester. De Parelmoer knoop heeft in vergelijking tot de kunststof knoop een diepere kleur. De parelmoer knoop kan breken, wanneer de wasbeurt er een tikkeltje ruw aan toegaat. In tegenstelling tot de kunststof knoop breken deze soorten knopen niet af na herhaalde wasbeurten.

parel moer knoop

Premium parelmoer knoop

De premium parelmoer knoop is de dikkere versie van de populaire parelmoer knoop en heeft ook een platte gladde vorm. Deze soorten knopen zijn ontzettend populair onder de luxe en chique Italiaanse kledingmakers zoals Liugi Borrelli. De dikke parelmoer knopen zijn beter bestand tegen breken dan de standaard parelmoer knoop.

Australische parelmoer knoop

De Australische parelmoer knopen bieden de finishing-touch aan een shirt, blouse, overhemd of ander kledingstuk. Deze soort knoop is 3,7 millimeter groot. De dikte van de Australische parelmoer knoop is niet zo dik als haar soortgelijke premium parelmoer knoop, maar absoluut wel dikker dan de standaard parelmoer knoop. De Australische parelmoer knoop is iets meer gevlekt, heeft een regenboogkleurige glans en een kleine diameter. Een prachtig ogende knoop die je kleding er gelikt doet uitzien.

Hoornen knoop

De meest populaire soorten knopen voor op maat gemaakte kleding zijn de hoornen knopen. De hoornen knopen kunnen ook een goede sportieve keuze zijn voor shirts. Terwijl sommige hoornen knopen zijn gemaakt van echt hertengewei of van de hoornen van buffels, kunnen er ook zeer duurzame namaak hoornen gebruikt worden als alternatief. Deze nagemaakte hoornen knopen hebben dezelfde look&feel, maar hebben een duurzamer en diervriendelijker tintje. Er is keus uit een variatie van bruine tinten, van heel licht bruin tot het donkerste bruin.

Houten knoop

De roep naar natuurlijke materialen wordt steeds sterker. Daarom zijn de houten knopen ook steeds populairder voor onze kleding. Hout heeft van zichzelf een absorberende functie en door de droogprocessen die er op volgen en het opnieuw wassen, verliezen ze hun eer. Gelukkig krijgt de houten knoop een beschermlaag, waardoor de knoop zijn functie kan blijven uitvoeren. Er zijn diverse soorten knopen van hout met een mix aan patronen en soorten kleuren. Houten knopen geven een authentieke, echte, natuurlijke uitstraling aan je blouse, overhemd of broek.


Drukknoop

De drukknoop is een apart geval tussen de diverse soorten knopen. Bij de drukknoop ontbreekt een (zichtbaar) knoopsgat. De knoop zelf bestaat uit twee (meestal metalen) plaatjes die tegenover elkaar geplaatst worden. Op een van de plaatjes steekt een nokje naar buiten dat vastklemt in een holte in het andere plaatje.

Leren knoop

De leren knopen hebben een robuust krachtig karakter. De leren knopen sluiten fantastisch aan op je leren jasje of leren broek. Er zijn twee soorten knopen van leer. De een bestaat uit 100% leer en de ander is nog deels geproduceerd met metaal. Let er wel op dat leer verbleekt of kan beschadigen bij het wassen in de wasmachine. Lees (http://nl.wikihow.com/Leer-wassen) je dus eerst goed in over hoe je leer schoon houdt.

Stofknoop

Een stofknoop is een metalen knoop die gedecoreerd is met een lap stof. Stofknopen zijn ontzettend verschillende vanwege de diversiteit aan stoffen. De printjes voor knopen zijn oneindig. Van de knoop met bloemetjesprint op je vintage jurk, tot de knoop met grappige dierprinten voor dat leuke shirt voor je kind. Keus genoeg.

Glazen knopen

De glazen knopen zijn misschien erg kwetsbaar, maar zijn wel kleine kunstwerken op kledingstukken. Deze soorten knopen stammen uit een ver verleden in de Bohemen. In kleine fabriekjes maakten de knopenmakers de mooiste ontwerpen van glas. Tijdens de opkomst van diverse kunststijlen, zoals de Jugenstil en de Art Deco kwam er een booming business aan verschillende soorten knopen. De knoop van glas maakte plaats voor zijn grote concurrent van kunststof. Hedendaags vormen de glazen knopen geen grote rol meer in de kledingindustrie. Ze zijn met name terug te vinden in mooie uitgebreide verzamelingen van musea of hobbyisten.

Zelf aan de slag

Er zijn een hoop soorten knopen. Hierdoor is er veel keus om jouw kleding een eigen twist te geven met mooie decoratieve knopen. Heb je een creatief brein en een hoop handigheid in de vingers? Dan is het ook erg leuk om te beginnen met het zelf maken van stofknopen (https://www.youtube.com/watch?v=dj2otK2jeRs ). Je creëert dan je eigen authentieke exemplaren. Je kledingstukken krijgen hierdoor een eigen unieke style, speciaal door jou gemaakt.