Strijkvrije overhemden zijn geniaal. Wassen, uithangen, een beetje gladstrijken en direct te dragen. Vroeger waren veel strijkvrije overhemden op z´n minst deels synthetisch, maar door innovatieve technieken en technologische vooruitgang is dat al lang niet meer het geval, en kun je ook 100% katoenen strijkvrije overhemden vinden. Maar hoe was je een strijkvrij overhemd? Waar moet je op letten? En wat moet je vooral niet doen? Lees het hier.

Strijkvrije overhemden wassen hoe doe je dat?

Een strijkvrije overhemd wassen: 10 TIPS

Hoe was je een strijkvrij overhemd? Is het zo anders dan een ´gewoon´ overhemd? Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten. De tips hieronder zijn algemene tips, volg voor altijd het wasvoorschrift dat je op het label van het overhemd vindt. Maar daarnaast zijn er nog andere tips waar je rekening mee kunt houden om je overhemd langer mooi te houden.

Tip 1: Gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik wasmiddel voor witte was voor witte overhemden, wasmiddel voor bonte was voor gekleurde strijkvrije overhemden en wasmiddel voor donkere was voor donkere overhemden. Het klinkt overdreven en er zijn veel mensen die er voor kiezen maar een soort wasmiddel in de kast te hebben. Maar op lange termijn is dit echt beter voor het behoud van je kleding, in het bijzonder de kleur. Gebruik liever géén bleekmiddel of wasverzachter.

Tip 2: De eerste keer wassen

Als je het overhemd de eerste keer gaat wassen is het verstandig om het overhemd vooraf ongeveer een kwartiertje in een bak met koud water te leggen. Voeg niets toe, alleen schoon koud water. De vezels kunnen dan wennen aan het water en je zorgt hiermee dat de kleur mooier blijft.

Tip 3: Binnenstebuiten wassen

De stof van het overhemd blijft langer mooi als je het binnenstebuiten wast. Hoezo? Doordat de stof tegen de wastrommel aanslaat ontstaan er kleine mini beschadigingen. Die vallen niet te voorkomen, maar zullen op termijn wel schade brengen. Het is dus handiger als die beschadigingen aan de binnenkant van je overhemd ontstaan, want dat zie je immers niet. Zo blijft de buitenkant mooi en de stof langer goed.

Relax! Strijkvrije overhemden wassen is niet zo moeilijk

Tip 4: Relax!

Zet het toerental van je wasmachine wat lager. Deze tip heeft te maken met bovenstaande tip. De mini beschadigingen worden op deze manier minder en bovendien behoudt het strijkvrije overhemd zo langer de kleur. 600 toeren is een goed streef aantal.

Tip 5: Lage temperatuur

We zijn in Nederland gewend om alles heel warm te wassen. En voor bepaalde vlekken is er geen andere optie. Maar als je overhemd gewoon ´vies´ is geworden van dagelijks gebruik is een lage was temperatuur beter voor het katoen. En voor het milieu trouwens ook. Zorg er wel voor dat je wasmiddel geschikt is om op lagere temperatuur mee te wassen. Dan krijg je je overhemd net zo schoon. Houd rond de 30 graden aan voor een heerlijk fris en schoon overhemd.

Tip 6: Air dry

Laat een strijkvrij overhemd aan de lucht drogen. Sla het even uit als het uit de wasmachine komt en hang het netjes op een (schone) hanger. Gooi het strijkvrije overhemd niet in de droger. Het katoen wordt dan te veel aangetast en het overhemd verliest makkelijker zijn vorm en kleur. Als je het overhemd ophangt, strijk de naden dan even met de hand glad. Let wel op dat je schone handen hebt.

Lekker uit laten hangen de overhemden na het wassen

Tip 7: Gebruik een waszak

Goed, hier moet je zin in hebben, want het kost wel iets meer moeite. Maar een waszak kan veel leed voorkomen omdat de randen van de trommel niet in aanraking komen met het overhemd. De waszakken vind je bijvoorbeeld hier. Overigens dient een waszak nog wel meer praktische doelen. Staat je wasmand boven in de badkamer, maar je wasmachine beneden in de schuur? Hang de waszak in de wasmand, zo neem je de was makkelijk mee naar beneden. En niet alleen je strijkvrije overhemden blijven mooier in de waszak, ook alle andere kleding is erbij gebaat.

Tip 8: Stop de wasmachine niet te vol

Of je nu met of zonder waszak wast, de wasmachine mag niet te vol zitten. De strijkvrije overhemden hebben namelijk de ruimte nodig om rond te draaien en zo schoon te worden. Houd als richtlijn ongeveer 6 overhemden in een standaard wasmachine aan.
 

Tip 9: Was het strijkvrije overhemd niet onnodig

Veel mensen hebben de neiging om overhemden te snel in de was te gooien. En natuurlijk moet je er fris en verzorgd bijlopen. Maar check het goed. Ruikt het overhemd nog fris? Zitten er geen vlekken op? Een nachtje uithangen in een goed geventileerde ruimte kan zomaar een wasbeurt schelen.

Tip 10: Strijk het overhemd niet

Goed, dit is een beetje een gekke tip voor het wassen van strijkvrije overhemden want de naam zegt het eigenlijk al. De overhemden hoeven niet gestreken te worden. Maar ze kunnen ook niet zo goed tegen de hitte van het strijkijzer. Wil je toch strijken? Kies dan maximaal twee stippen.