Kwaliteits-overhemden hebben weinig gemeen met goedkope overhemden. Hoe komt het anders dat goedkope overhemden zo snel verslijten? Waarom vallen overhemden uit mekaar nadat ze amper enkele tientallen keren gewassen zijn? Het is een vraag die veel van onze klanten zich stellen en niet toevallig. De laatste decennia lijkt de markt voor de iets goedkopere kledij steeds minder kwaliteit te bieden. Schoenen die je amper enkele maanden kan dragen, knopen die van je broeken en hemden springen, rafels na amper enkele wasbeurten of kleuren die snel verdwijnen… De fabrikanten van discountkledij hebben duidelijk boter op het hoofd.

Doe jij af en toe een grote schoonmaak in je kleerkast? Dan moet je wellicht net als zoveel andere mannen elk jaar wel een paar overhemden of andere kledingstukken weggooien omdat ze versleten zijn. En dan hebben we het niet over je favoriete shirt dat je bijna dagelijks gedragen hebt gedurende enkele jaren maar wel over hemden die je misschien één keer per week droeg gedurende amper een jaar. Hoe komt het dat zoveel overhemden tegenwoordig van matige kwaliteit zijn?

 

stapel kleding

 

Kwaliteits-overhemden zijn een besparing op lange termijn

Goedkoop is op lange termijn, zeker wat betreft kleding, vaak duurkoop. Je kan gemakkelijk 50% besparen op een overhemd geproduceerd in Taiwan en verkocht onder een naamloos of onbekend merk, dat stel je zelf ook vast als je overhemden gaat vergelijken. Dat zo’n overhemd uiteindelijk duurder is omdat je het misschien maar half zo lang of zelfs korter zal kunnen dragen dan een duurder kwaliteits-overhemd lijken we echter niet te beseffen. Of beter, we beseffen het wel maar toch laten we ons als consument nog te makkelijk verleiden.

De meeste mannen die een overhemd kopen gaan er toch vanuit dat ze minstens enkele jaren plezier aan hun aankoop zullen beleven. Maar kan je dat echt verwachten van een overhemd dat minder dan 40 euro heeft gekost? Misschien niet. Toch is het ook niet altijd een oplossing om dan maar duurdere overhemden van bekende merken te kopen. Ook over dat soort hemden klagen consumenten namelijk vaak dat ze sneller verslijten dan zou mogen.

 

 

kleding goedkoop

 

Onze grootouders waren slimmere consumenten

Goedkope overhemden die vandaag geproduceerd worden zijn volgens experts ontworpen om amper twee jaar mee te gaan, ofwel minder dan 40 wasbeurten! Dat lijkt niet alleen weinig, dat is het ook. Vroeger gingen overhemden veel langer mee, maar toen waren consumenten ook nog niet gewend aan de huidige discountprijzen voor kledij.  

Misschien moeten we dus eens wat vaker naar de generatie van onze ouders en grootouders kijken en hoe die omgingen met het aankopen van kleding. Vroeger was kleding een belangrijker investering maar wel een minder frequente uitgave. Met andere woorden, mensen kochten minder vaak maar dan wel duurdere kledij, en van veel betere kwaliteit. Zo kochten mannen van de generatie van mijn grootvader hun hemden met verwisselbare boord en manchetten, net die onderdelen van een overhemd die het vaakst vuil worden en gewassen moeten worden. Zo moest het hemd minder vaak gewassen worden waardoor het minder versleet. De boord en manchetten konden ook vervangen worden als ze te versleten waren.

 

Een overhemd is geen T-shirt

Een kwaliteits-overhemd is nu eenmaal een delicaat kledingstuk. Echte kwaliteit is bij een overhemd zoveel meer afhankelijk van de gebruikte weeftechnieken, de gekozen katoensoorten en de afwerking van de details dan bij eenvoudiger kledingstukken. Daardoor is het bijna onmogelijk een goed overhemd te fabriceren voor de prijzen die grote retailers er hun klanten voor willen vragen. Dat die retailers wel goede T-shirts of sweaters verkopen aan hele goede prijzen zegt met andere woorden niets over de kwaliteit van de overhemden die ze aanbieden.

In zekere zin zijn dit soort goedkopere overhemden dan ook een typisch voorbeeld van de wegwerpmaatschappij waarin we leven. We hebben liefst alles nieuw maar dan wel zo goedkoop mogelijk. Wat vandaag trendy is kan morgen alweer onverkoopbare rommel zijn. Sommige zaken kunnen nu eenmaal niet goedkoop én kwalitatief gemaakt worden.

Betekent dit dan dat een duur overhemd automatisch van goede kwaliteit is? Jammer genoeg niet. Teveel grote merken voelen zich tegenwoordig verplicht mee te lopen in de ‘race to the bottom’. Ze verlagen hun prijzen om concurrentieel te blijven met de grote discounters die hun kledij in Azië laten maken en doen daarvoor toegevingen in de kwaliteit.

Zo zullen ze bijvoorbeeld hun stoffen in Azië aankopen om ze vervolgens in Europa tot kleren te verwerken. Zo kunnen ze dan wel een ‘Made in Italy’-label krijgen, Italiaanse kwaliteit bieden ze zeker niet. Ze gebruiken vaak ook goedkoper garen en enkele steken in plaats van dubbele. Daarom is het belangrijk ook de overhemden van bekende merken goed te controleren op een aantal details die veel kunnen verraden over de kwaliteit.

 

Zie je kleding als een investering, één die je geen geld opbrengt maar bespaart

Overhemden of andere kledingstukken zijn natuurlijk geen investering in de traditionele zin van het woord. Ze leveren je geen geld op en je zal ze nooit kunnen verkopen voor een hogere prijs dan degene die je er zelf voor betaalde.

Toch zou je kleding eigenlijk als een investering moeten zien. Het is een investering in dagelijks comfort, in je zelfverzekerdheid ook als het gaat om je uitstraling. Neem een kwaliteits-overhemd waar je misschien 100 euro voor betaald hebt maar dat je perfect zit, dat je graag draagt en dat drie jaar meegaat. Is dat niet meer waard dan het overhemd van 40 euro dat je eigenlijk niet heel trendy vindt en dat je na een jaar moet weggooien omdat het begint te rafelen of knopen begint te verliezen?

Iedereen heeft natuurlijk z’n eigen kledingbudget en sommige mensen geven vele malen meer uit aan kleding dan anderen. Maar of je nu een goed gevulde of iets minder goed gevulde bankrekening hebt, je hebt eigenlijk nooit een excuus om voor je kledij geen minimale kwaliteitseisen te stellen.

 

Wil je graag meer weten over hoe je de kwaliteit van een overhemd kan controleren? Aarzel vooral niet je vraag hier te stellen. We helpen je graag verder!