Je bent uitgenodigd voor een bruiloft maar je hebt geen idee welk overhemd, pak en schoenen je daarvoor moet kiezen? Je bent geen uitzondering, veel mannen worden overvallen door twijfels als ze zich moeten kleden voor een trouwpartij. Dat is normaal ook, op zo’n dag zijn niet enkel het gelukkige koppel maar ook alle gasten op hun allerbest gekleed, daar wil je niet bij uit de toon vallen. Maar wat zijn de stijlregels voor een bruiloft? En mag je daar creatief mee omgaan of moet je je er juist strikt aan houden? Dit zijn onze kledingtips voor bruiloften.

dresscode bij een bruiloft

Regel nummer één als je wordt uitgenodigd voor een bruiloft? Weet welke kledingstijl verwacht wordt. Meestal zal dit op de kaart met de uitnodiging vermeld worden, anders kun je het soms ook afleiden uit de locatie. Bij minder traditionele bruiloften wordt er soms helemaal niets op de uitnodiging vermeldt. Als je het dan ook niet kan afleiden uit de locatie kan je natuurlijk van andere gasten proberen te weten te komen hoe zij zich zullen kleden. Als je het echt niet weet en het trouwende koppel geeft je ook geen enkele aanwijzing dan speel je best op veilig met een look die het midden houdt tussen casual en formeel.

 

overhemd bruiloft

 

De juiste kleding en overhemd voor een black tie bruiloft

Is de gevraagde kledingstijl black tie? Dan kies je voor een smoking. Dit soort trouwpartijen zijn dan wel zeldzamer geworden, sommige koppels houden toch vast aan de zeer formele, maar toch feestelijke stijl van een black tie dresscode. Let daarbij op de volgende punten:

Je schoenen op een black tie trouwfeest horen zwart te zijn. Kies een klassieke lederen schoen met veters en ga vooral niet experimenteren met excentriekere modellen, eenvoud werkt het best. Bij voorkeur is de zwarte schoen een lakschoen. Als je een fluwelen vest draagt mag je eventueel wel van het leer afwijken en kiezen voor fluwelen schoenen.

De vest van je smoking hoort een puntrevers of dasrevers te hebben en afgewerkt te zijn in een satijnen of ribbelige weving waardoor je een subtiel glanzend contrast verkrijgt met het matte vest. Ook meer gedurfde kleuren en hippe prints kunnen eventueel, zeker als je bijvoorbeeld een vest gemaakt van velours kiest. Bij dit soort meer uitgesproken kleuren kies je dan wel steeds een zwarte broek. Hou je het liever klassiek maar toch niet helemaal zwart? Dan is donkerblauw een optie.

Gewoonlijk heeft de smokingbroek een ribbelige streep aan de buitenkant van het been zodat ze bij het revers past. Op een smoking draag je geen broeksriem dus ook geen broek met riemlusjes.

Het overhemd is bij voorkeur effen. Dit is ook de voorkeur van de meeste mannen. Het maakt een verzorgde en chique indruk. Een geplooid hemd wordt ook vaak op bruiloften gedragen en maakt een chiquere indruk. Tegenwoordig is de turn-down kraag het meest gebruikelijk op black tie gelegenheden. Manchetknopen mag je best tonen op een bruiloft maar dat hoeft niet, je kan dus ook een overhemd met verborgen knopen dragen.

Tenue de ville of semi-formele kleding voor een huwelijk

Als de uitnodiging semi-formeel als dresscode noemt of je vraagt om in ‘stadskledij’ of ‘tenue de ville’ te komen dan is dat geen vrijgeleide om in kantoorkledij op het huwelijk te verschijnen. Je wilt stijl en sofisticatie uitstralen en dat doe je niet zo heel erg in je werkplunje.

Kies dus voor een donker pak in twee of drie delen, dat vormt een goede basis voor het meer formele gedeelte van je look. Het overhemd mag iets minder formeel zijn zolang je maar zorgt dat het fris gewassen en gestreken is. Zo kan je een overhemd kiezen met een licht patroon (een krijtstreep bijvoorbeeld). Een neutraal jacquard-gewoven (gewoven patronen) overhemd mag ook.

Wil je iets gedurfder als schoeisel dan is een schoen met gesp zowat het meest experimentele paar dat je mag kiezen voor een semi-formeel trouwfeest. Anders zijn Oxfords je keuze bij uitstek.

 dresscode bruiloft


En wat is een cocktail dresscode dan?

Soms zal je op de uitnodiging voor een trouwfeest zien dat het avondfeest een andere dresscode heeft dan de huwelijksplechtigheid. Meestal vragen de bruid en bruidegom hun gasten dan om ’s avonds in ‘cocktail-dresscode’ te verschijnen. Daarbij wordt een stijl bedoeld die het midden houdt tussen modieus casual en semi-formeel.

Welke kledingkeuzes je in deze dresscode kan maken hangt natuurlijk grotendeels af van het seizoen. Bij warm weer mag je voor een katoenen of linnen pak kiezen, in de winter zal je eerder voor een wollen of tweed pak moeten gaan. Op avondfeesten draag je als man meestal donkere kledij natuurlijk, als je op een tuinreceptie overdag wordt uitgenodigd zijn lichtere kleuren (beige, crème of wit) ook toegelaten.

Een donker pak wil overigens niet zeggen dat je voor het saaie zwart of donkerblauw moet kiezen. Het blijft een feest uiteindelijk en dus zijn ook woudgroen of bijvoorbeeld warm burgundy goede kleuropties. Voor een smaakvol patroon heb je de keuze, gewoon effen mag maar ook krijtstrepen of ruiten zijn acceptabel op een cocktailparty.

Kies voor een neutraal shirt, zeker als je al voor een ietwat uitgesproken pak hebt gekozen. Denk erom, je bent te gast en je wilt dus niet met alle aandacht gaan lopen. Een effen kleur of neutrale print zijn gepast.

Je schoenen hoef je niet te wisselen, je mag dezelfde leren schoenen dragen die je ook voor de plechtigheid droeg. Zwart of bruin leder zijn aanbevolen voor een cocktail dresscode. 

Vergeet geen das, zelfs op een cocktailparty heeft het de voorkeur om als man zonder das te verschijnen. Wel heb je voor dit soort feest heel veel meer keuze in je collectie dassen dan bij een meer formele dresscode. Je mag dus kleuren of een patroon kiezen zolang dat maar stijlvol en niet té opvallend is.

Ideaal heb je in je kledingkeuze voor een cocktailparty één kledingstuk uitgekozen dat er een beetje uitspringt, zodat je geen saaie verschijning lijkt. Maar hou het wel bij dat ene stuk en kom niet in de verleiding om de show te stelen!

Ben je uitgenodigd voor een feest en heb je vragen over de voorgeschreven dresscode? Stel je vraag dan via de link hieronder, wij helpen je graag verder!

 welke dresscode bij bruiloft