Ja de mannelijke baard is tegenwoordig alomtegenwoordig en dus kan het zinloos lijken om nu nog een artikel te schrijven waarin we de baard verdedigen. En toch, als je bedenkt dat tien jaar geleden elke vorm van baardgroei nog verboden leek door de stijlpolitie en dat ook vandaag de dag zeker de wat jongere baarddrager zich regelmatig moet verdedigen tegen de beschuldiging een trendy hipster te zijn dan is het verdedigen van de baard misschien toch op z’n plaats. Des te meer omdat er 7 heel goede redenen bestaan voor het dragen van een baard.

1. Voorkom acne

Scheren is niet goed voor je huid, de kleine wondjes die je maakt bij elke scheerbeurt met een mesje ontwikkelen zich vaak tot acne. En zeg nu zelf, een baard op je kin ziet er beter uit dan acne, toch?

Mooi met een baard

2. Mannen met een baard worden objectief knapper gevonden

Verschillende studies toonden aan dat vrouwen en mannen een beter oordeel vellen over mannen met een volle baard dan over diezelfde mannen als ze hun baard afscheren. Meer zelfs, de ondervraagde testpersonen gaven ook aan dat mannen met een baard er gezonder en volwassener uitzagen.

3. Je bent beschermd tegen zonnestralen

Net zoals je kledij je deels kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen doet ook een baard dat. Zo voorkomen baarden dus huidkanker en houden ze je huid gehydrateerd.

4. Baarden maken zelfzeker

Bij enquêtes onder mannen met en zonder baarden blijkt de laatste groep steevast minder zelfzeker dan de groep baarddragers. Of het oorzaak en gevolg is weten we daarmee nog niet (het kan ook zijn dat zelfzekere mannen sneller een baard laten groeien) maar je weet maar nooit. Voel je je dus niet al te zeker van jezelf? Probeer dan eens die baard te laten groeien!

Een typische hipsterbaard bestaat eigenlijk niet. Ook heel extreme baarden worden door sommigen als ‘hipster’ gezien terwijl anderen ze juist authentiek zullen vinden

5. Eeuwig jong dankzij de gezondheidsbescherming van je baard

Jawel, een baard beschermt je gezondheid. De filter die een baard vormt tussen je huid en allerlei schadelijke stoffen en stralingen betekent dat je huid langer jong en gezond blijft. En doordat een baard en snor een natuurlijke luchtfilter vormen bescherm je je longen ook nog eens tegen allergieën en stof.

6. Zelfs je gebit is beter beschermd

Het effect is miniem, zeker in vergelijking met dagelijks poetsen, maar toch zorgen baarden en snorren ervoor dat er minder schadelijke stoffen in onze mond terechtkomen. Zo helpen ze bijdragen aan het voorkomen van tandvlees- en gebitsproblemen.

7. Bescherming tegen bacteriën

Wie een baard draagt die beschermt vanzelf ook de huidporiën in het gezicht tegen besmettelijke bacteriën. Zo voorkom je ontstekingen die mogelijk erg gevaarlijk kunnen zijn. Een bacterie zal op een gezonde huid veel minder kans maken om zich te nestelen en te verspreiden dan op een huid die elke dag beschadigd wordt door een scheerbeurt.

Je begrijpt het, een baard kan je leven redden en zeker nu het dragen ervan ook nog eens trendy is heb je eigenlijk geen enkele reden meer om geen baard te dragen. Het is maar net waar jij het beste mee staat en waar je het beste bij voelt. En is dat toch echt eerder gladgeschoren? Ach, dan moet je je gezichtshuid maar wat beter verzorgen dan de gemiddelde baarddrager…

Baarden mogen dan helemaal terug ‘in’ zijn, snorren zijn veel minder hip. Al komen sommige mannen er toch mee weg natuurlijk…